JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Dialogens mester

Ingrid Bjørnov har ikke hjerte til å melde seg ut av Musikernes Fellesorganisasjon. Til dét er musikernes lønns- og arbeidsforhold fortsatt for dårlig.19.06.2009
00:04
16.12.2013 10:38

linesch@lo-media.no

– Fantastisk. Det gikk veldig bra. De var jo helt med! Jeg traff, heldigvis.

Fulltrefferne har det vært mange av de siste årene for den allsidige musikeren og artisten Ingrid Bjørnov. Hun underholdt deltakerne på festen på LO-kongressen nylig. Hun liker slike «eventer».

– Det er «bare» en sak mellom de i salen og deg. Ingen anmeldere. Ingenting skal offentliggjøres, hvis ingen legger det ut på nettet da – noe de ikke har lov til! Du kan gå litt lenger, være mer intern og sær.

Tidvis gjør Bjørnov mange eventer. Og til hver jobb forbereder hun seg mye. Hun liker detaljer. En kombinasjon av yrkesstolthet og høye ambisjoner på egne vegne gjør at hun gjerne gyver løs på alt fra oppdragsgiverens historie til ferske årsrapporter i forkant av en slik jobb.

– Jeg går til tider alt for langt i forberedelsene. Av og til tenker jeg: Helvete heller, de skal jo bare ha litt underholdning. Jeg må ikke være verdensmester i LO-kongress for å gi dem det.

Bjørnov har underholdt den norske befolkning i tre tiår. Som 16-åring ble hun popstjerne. I en litt tilbaketrukket rolle bak tangentene slo hun igjennom i duoen Dollie sammen med Benedicte Adrian. Platedebuten «Første akt» i 1980 solgte godt. Dollie fikk Spellemannspris og kjendisstatus. Det ble flere plater, deltakelser i Grand Prix og musikaler. Og rockeoperaen Which Witch. Den tok duoen med seg til West End i London i 1992. Det gikk dårlig. Etter 76 forestillinger var det slutt. Bjørnov, som var dirigent og musikalsk ansvarlig, ble sittende igjen med milliongjeld. Først mange år og flere rettssaker senere var hun kvitt gjelden og ferdig med saken.

Det var da hun skulle til London at hun meldte seg inn i Musikernes Fellesorganisasjon, MFO. Medlemskapet var en snarvei videre inn i MU (Musicians Union), et nødvendig medlemskap for dirigenter på scenene i London. Hun har beholdt medlemskapet i MFO, selv om hun jobber mindre som musiker nå enn den gangen. Bjørnov har ikke hjerte til å melde seg ut.

– Jeg har beholdt medlemskapet mitt i solidaritet med musikerne. Situasjonen når det gjelder lønn og andre arbeidsvilkår er ikke gode for mange musikere, mener Bjørnov.

Kapellmester, musikalsk ansvarlig, konferansier, tekstforfatter, programleder på TV – arbeidsoppdragene er mange. Bjørnov har aldri hatt en fast jobb. Det nærmeste og lengste kontraktsforholdet hun kan vise til er med NRK og deltakelsen i radioprogrammet Herreavdelingen. Der har hun vært å høre siden 1998.

Bjørnov har alltid vært frilanser med enkeltmannsforetak, men nylig etablerte hun motvillig eget AS. Hun fikk for første gang fast ansettelse. I eget selskap. Hun mener utøvere innen kultur har gode muligheter for å få råd og veiledning til hvordan opptre korrekt som næringsdrivende. Utfordringen er å gjøre noe med det.

– Det tar litt tid før du bryr deg om pensjonspoeng, for å si det sånn.

Som tekstforfatter og komponist er hun opptatt av opphavsrett.

– Den personlige opphavsretten står fortsatt sterkt, mener hun. Spesielt den teknologiske utviklingen innebærer utfordringer. For veien fra scenen til sofaen i stua er ikke lenger så lang. Lyd og bildefiler havner stadig vekk i diverse kanaler uten at opphavsmenn- og kvinner får betalt.

– Som ung og sulten på suksess er det likevel viktig å passe på rettighetene sine, advarer Bjørnov.

Hun ble født i 1963 på Oppsal på Oslos østkant. Begge foreldrene og besteforeldrene var lærere. Hun er overbevist om at også hun ville blitt lærer hvis ikke musikken hadde fanget henne.

– Det bor så mye lærer i meg at du aner ikke. Jeg lyser jo lærer. Bortsett fra skotøyet.

Denne dagen stiller hun i tresko. Litt læreraktig? Jo da, men i sølv?

Som femåring begynte Bjørnov å ta pianotimer. Hun gikk også i musikalsk barnehage og sang i pikekor. Kordirigenten og pianolærere så talentet og dro henne videre.

– I vår sosialdemokratiske verden har det vært viktigere å få med alle enn å gi noen litt ekstra. Det må være lov å være flink i noe, om det er idrett, musikk eller på skolen, mener Bjørnov. Hun mener kulturskolene har en sentral rolle i å se talenter og eventuelt vise dem veien videre. Bjørnov har imidlertid liten sans for tv-program som Norske talenter. Og enda mer anstrengt er forholdet til programmer som lager underholdning av unge jenters dårlige selvbilder. Det gjør Bjørnov forbannet. – Det er syk underholdning!

Hun savner flere protesterende mot dagens bilde av at en vellykket tenåringsjente er synonym med å være tynn, vakker, velkledd – koste hva det koste vil.

– Hvem er motvekt i Hannah Montana-land, spør hun.

Bjørnov vokste opp i en tid da noen fortsatte brente bh-er og kvinner kjempet for likestiling. Men det er fortsatt en vei å gå, mener hun.

– Jeg ser ikke lyst på dagens utvikling når det gjelder damer i popmusikkens tjeneste. Det er en sykdom blant kvinnelige artister at de på død og liv skal få tiden til å stå stille.

Hun er usminket der hun sitter på kafeen. Det er først når fotografen overtar at hun «kler» ansiktet litt. Hun har balanse i livet, også på scenen.

– Jeg må ikke igjennom en stor forvandling hver gang jeg går på scenen. Jeg er på samme sted i livet som på scenen.

Hun fronter gjerne det å være kvinnelig musiker. Ikke alle kvinner må være sangere.

– Men hvor lenge skal vi måtte vente på kvinnelige trommeslagere, spør hun.

Med «Eskorteservice for hverdagsmennesker » i 2001 slo Bjørnov igjennom som soloartist og underholder.

– Det var fryktelig å ha stafettpinnen alene hele tiden. Å holde ordet i hvert sekund i en og en halv time er en utfordring. Låtene blir faktisk hvileskjær.

De siste årene har hun turnert med sitt tredje soloshow «Til Elise?». Det hadde premiere i september 2007 og ble siste gang sett av publikum i Arendal 28. mars i år. Da hadde det blitt 220 forestillinger.

– Det handler om disiplin. Jeg kan bli lei, utslitt og så videre, men publikum som sitter i salen har betalt for å høre på meg. Ja, selv ikke finanskrisen la demper på billettsalget. Som artist må jeg bare gi alt.

Vår og sommer er tid for strøjobber.

– Nå skal jeg leve litt farlig, sier hun med et smil og vel vitende om at hun også har økonomi til å gå inn i en skriveperiode. Det er en luksus ikke mange frilansere kan unne seg.

– Mange jobber som svin for å få årsinntekter som er sånn noenlunde.

Bjørnov er glad i å jobbe og hun jobber mye i et yrke som ikke er helt A4.

– Men så er det lite som kan slå effekten av høy lønn og daglig applaus. Jeg får uttelling på kreativitet og ego som hører med til de sjeldne. Men jeg skulle gjerne gjort jobben mellom klokka 9 og 16, jeg. I mange år forsøkte jeg å alminneliggjøre arbeidssituasjonen min. Men jeg har gitt litt opp, for det er jo litt ekstremt.

Denne kvelden skal hun på radio klokka 22. To dager senere skal hun fremføre en ny sang. Den har hun ikke skrevet. Men sangen er kontraktfestet, så sang blir det.

– Frykten er stor for ikke klare å ta vare på ideer når de kommer til meg. Derfor går jeg alltid rundt med gule lapper og noe å skrive med. Jeg har respekt for at ideer og kreativitet ikke kommer på kommando. Jeg må leve et liv for å ha noe å skrive om.

LO-Aktuelt nr. 11/2009

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
19.06.2009
00:04
16.12.2013 10:38Mest lest

Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.

Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.

Ida Bing og husleie.no

Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre

STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.

STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.

Lene Svenning

Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert

SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.

SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.

Jan Inge Haga

Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte

RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.

RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.

Tormod Ytrehus

Sjåfør Monica får etterbetalt 82.000 kroner: – Det er ikke gøy å gå til sak, men det skal være lov å være syk

Det var under dette arbeidet dødsulykken skjedde på Metallco Aluminium i november 2017. Bildet er fra en video avdøde Sverre Aandahl lagde to år før ulykken der han dokumenterte arbeidet sitt. Hjullasteren til høyre i bilde har skuffa full av skrapmetall som den heller i kassa foran på det andre kjøretøyet. Dette kjøretøyet kjører så skuffa inn i smelteovnen, og metallet blir skjøvet inn i ovnen. Temperaturen i ovnen kan være opp mot 950 grader. Hvis en får vann i støpen, kan ovnen eksplodere. Det var det som skjedde, da ulykken inntraff.

Det var under dette arbeidet dødsulykken skjedde på Metallco Aluminium i november 2017. Bildet er fra en video avdøde Sverre Aandahl lagde to år før ulykken der han dokumenterte arbeidet sitt. Hjullasteren til høyre i bilde har skuffa full av skrapmetall som den heller i kassa foran på det andre kjøretøyet. Dette kjøretøyet kjører så skuffa inn i smelteovnen, og metallet blir skjøvet inn i ovnen. Temperaturen i ovnen kan være opp mot 950 grader. Hvis en får vann i støpen, kan ovnen eksplodere. Det var det som skjedde, da ulykken inntraff.

Privat, skjermdump fra YouTube

Verneombud og ansatt døde etter eksplosjon på arbeidsplassen. Daglig leder dømt til fengsel

Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.

Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.

Lise Åserud / NTB

FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og nestleder Peggy Hessen Følsvik jobber i tospann for å få innført pensjon fra første krone.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og nestleder Peggy Hessen Følsvik jobber i tospann for å få innført pensjon fra første krone.

Jan-Erik Østlie

Pensjon fra første krone: Derfor sier LO nei til NHOs forslag

UTSATT: Tall fra Folkehelseinstituttet viser at siste halvår i fjor var det ansatte i serveringsbransjen den yrkesgruppa med mest koronasmitte. (Illustrasjonsfoto)

UTSATT: Tall fra Folkehelseinstituttet viser at siste halvår i fjor var det ansatte i serveringsbransjen den yrkesgruppa med mest koronasmitte. (Illustrasjonsfoto)

colourbox.com

Smittet på jobb: 611 har søkt Nav om å få covid-19 godkjent som yrkessykdom

Pensjonspolitiske talsperson Lise Christoffersen i Ap

Pensjonspolitiske talsperson Lise Christoffersen i Ap

Jan-Erik Østlie

Ap og Rødt vil ha omkamp på omstridte pensjonsforslag

STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.

STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.

Erlend Angelo

Permitteringer i vente i ytterligere 15 kommuner: – Det er dramatisk å stenge ned kjøpesentrene

Uten lønn: Operatør Sandra Roksøy og de andre ansatte ved Norwegian Crystals har gått gjennom to krevende år, men har valgt å bli værende i bedriften.

Uten lønn: Operatør Sandra Roksøy og de andre ansatte ved Norwegian Crystals har gått gjennom to krevende år, men har valgt å bli værende i bedriften.

Mads Tindvik

Sandra jobbet flere måneder uten lønn: – Vi er evige optimister

Kronikk

De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.

De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.

Tormod Ytrehus

«Laksemilliardæren betaler Høyres valgkamp, men ikke lønn til sine polske ansatte»

Hovedtillitsvalgt Gro-Irene Hobber Hansen

Hovedtillitsvalgt Gro-Irene Hobber Hansen

Brian Cliff Olguin

Opptil 45.000 kan bli permittert på Østlandet: – Det er trist, vi håper det ikke blir langvarig, sier tillitsvalgt

LO-advokat Atle Sønsteli Johansen. (Arkivfoto)

LO-advokat Atle Sønsteli Johansen. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

Skal det være to eller 14 dagers varslingsfrist for permitteringer? LO-advokatene svarer

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) mener at såkalte ostehøvelkutt ikke kan forklare hvorfor Danmark tester flere virusprøver for mutasjoner enn Norge.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) mener at såkalte ostehøvelkutt ikke kan forklare hvorfor Danmark tester flere virusprøver for mutasjoner enn Norge.

Leif Martin Kirknes

Høie forsvarer budsjettkuttene i Folkehelseinstituttet (FHI)

Leif Martin Kirknes

450 Widerøe-piloter bytter fagforbund

KLAR TALE: – Det burde hete nødundervisning, som de kaller det i Danmark, for det er det det er – ikke skole, sier Henriette Sofie Selnæs. Hun mener vårens eksamener bør droppes.

KLAR TALE: – Det burde hete nødundervisning, som de kaller det i Danmark, for det er det det er – ikke skole, sier Henriette Sofie Selnæs. Hun mener vårens eksamener bør droppes.

Sissel M. Rasmussen

Ungdomsskolelærer Henriette (48) er forbanna: – Det burde hete nødundervisning, ikke skole

Debatt

Hvorfor glemmer vi de som er syke og mottakerne av arbeidsavklaringspenger?, spør Svein-Arild Gullvåg. (Illustrasjonsfoto)

Hvorfor glemmer vi de som er syke og mottakerne av arbeidsavklaringspenger?, spør Svein-Arild Gullvåg. (Illustrasjonsfoto)

Emmie Olivia Kristiansen

«Hva skjedde med at VI ivaretok VÅRE syke og svake?», skriver tillitsvalgt i Nav

FHI-direktør Camilla Stoltenberg

FHI-direktør Camilla Stoltenberg

NordForsk

FHI advarte om konsekvenser av nedbemanning allerede i 2017

USIKKER FRAMTID: Mehmet Karademir er på jobb for ISS på Gardermoen mens han venter på at søksmålet hans mot arbeidsgiver skal opp. ISS har sagt opp 58 av 64 i tralletjenesten på Oslo lufthavn på grunn av koronapandemien.

USIKKER FRAMTID: Mehmet Karademir er på jobb for ISS på Gardermoen mens han venter på at søksmålet hans mot arbeidsgiver skal opp. ISS har sagt opp 58 av 64 i tralletjenesten på Oslo lufthavn på grunn av koronapandemien.

Jan-Erik Østlie

Mehmet ble sagt opp: – Jeg har aldri følt meg trygg i ISS


Flere saker