Finansdebatt i krisetid
Den alvorlige økonomiske situasjonen i Europa preget finansdebatten i Stortinget fra start til slutt.
– Debatten har vært skarp til tider, men det skal vi være glade for. Andre steder er det teknokrater som har tatt over styringen, sa saksordfører og leder av finanskomiteen Torgeir Micaelsen (Ap) da han oppsummerte finansdebatten like etter klokken 1 natt til fredag.
Debatten om statsbudsjettet for neste år startet klokken 10 torsdag morgen, og temperaturen steg flere hakk da statsminister Jens Stoltenberg (Ap) entret talerstolen etter pausen.
– Død politikk
Mange på blå side ble nemlig kraftig provosert da statsministeren slo fast at gjeldskrisen har tatt livet av skattepolitikken til Høyre og Fremskrittspartiet.
– Mange land trodde lavere skatter ville gi økonomisk vekst. Det de fikk var gjeld. La oss ikke gjenopplive en politikk som har avgått ved døden i resten av verden, sa Stoltenberg og viste til erfaringene fra Italia under Silvio Berlusconi.
– Det er mange som har trodd det Frp fortsatt tror, nemlig at man ved å redusere skattene kan øke inntektene. Berlusconi argumenterte slik, og den dynamiske skattepolitikken er iallfall død i Italia, sa han.
Frp-leder Siv Jensen mener Stoltenberg tar grundig feil.
– Den dynamiske skattepolitikken har ikke avgått ved døden. Den lever i beste velgående, sa Jensen i sitt innlegg.
Ifølge Fremskrittspartiet har skattelettelser en dynamisk effekt som gjør at deler av lettelsene kommer tilbake gjennom skatt på økt arbeidsinnsats eller som moms på forbruk.
– La det være helt klart – Frp tror ikke at reduserte skattesatser vil gi økte skatteinntekter. Det er Stoltenbergs påstand, sier finanspolitisk talsmann Ketil Solvik-Olsen, som slo fast at regjeringspartiene bedriver stråmannsargumentasjon.
Klinsj
Også Høyre-leder Erna Solberg fant klare svakheter ved Stoltenbergs framstilling og analyse, men medga at alle skattelettelser ikke nødvendigvis er gode.
– Men skattelettelser som sørger for flere arbeidsplasser og bedre rammebetingelser for næringslivet, er gode skattelettelser, sa Solberg og viste til forslaget om å fjerne deler av formuesskatten, et forslag Stoltenberg avviste kontant.
– Les også: Til frontalangrep på AUF-Eskil
Finansdebatten i Stortinget forløp etter vante mønstre, der regjeringspartiene til stadighet havnet i klinsj med opposisjonen. Mens de rødgrønne anklager opposisjonen for usosiale, eksperimentelle og uansvarlige skattelettelser i en usikker tid, ble regjeringen selv beskyldt for å svekke Norges evne til å hevde seg i internasjonal konkurranse etter krisen.
Ett parti slapp imidlertid billig unna den rødgrønne kanonaden. KrF og partileder Knut Arild Hareide ble møtt med kurtise fra begge leire, men Aps parlamentariske leder Helga Pedersen gikk kanskje aller lengst.
– Hareide har et bankende hjerte for solidaritet mellom mennesker, sa hun.
KrF-lederen merket seg uttalelsen, men lot flørten bli stående ubesvart.
– Vi er det reelle sentrum i norsk politikk. Det innebærer at både regjeringspartiene og høyresiden finner noe de liker, sier han til NTB.
– Klar til å handle
Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) slo fast at regjeringen er beredt til å handle dersom krisen skulle ramme Norge med full kraft.
– Det kan gå bedre enn vi tror, men også verre enn vi frykter. Uansett er vi beredt til å handle raskt, sa han.
Fremskrittspartiet mener at regjeringens forslag ikke er tilpasset en ny økonomisk situasjon.
– Les også: Åpner for nye krisetiltak
– Da regjeringen laget sitt budsjett forutsatte de en relativt høy økonomisk vekst, høy lønnsvekst og lav ledighet. For få dager siden reduserte finansministeren vekstanslagene, uten at det fulgte en eneste endring i statsbudsjettet. Regjeringen mener deres budsjett er godt tilpasset uansett om det er høy eller lav økonomisk vekst, sier Ketil Solvik-Olsen.
Frps finanspolitiske talsmann mener at det er god grunn til å tro at budsjettet blir endret og at det vil komme nye krisepakker. Skulle dette skje, vil regjeringen kunne regne med velvillighet fra opposisjonens side.
– Vi er beredt til å gjøre endringer, sier KrFs finanspolitiske talsmann Hans Olav Syversen. (ANB-NTB)
Mest lest
Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen. – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.
Arne Ristesund
Christoffer og kollegaene har gått til et uvanlig skritt for å få høyere lønn
Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.
Jan-Erik Østlie
Industri-topp: Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene
– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.
CRYSTALWEED cannabis/Unslpash
– Vi har ført en krig mot narkotiske stoffer i 50 år. Nå må vi senke terskelen for å snakke om rus
Kommentar
Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.
Brian Cliff Olguin
«Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»
STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.
Jan-Erik Østlie
Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte
BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.
Ole Palmstrøm
– Å se en kollega bli skadet på denne måten, er voldsomt og påvirker arbeidsmiljøet
Colourbox
Familier taper flere tusen kroner i måneden på prisveksten. Se tallene
Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.
Jan-Erik Østlie
Nå er Høyre større enn Ap og Sp til sammen
Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart. Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.
Privat
Lærerstreiken trappes opp fra neste uke
Debatt
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.
Sissel M. Rasmussen
«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn
Bjørn Viggo Arellano Navarro gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp.
Bjørn A. Grimstad
Bjørn Viggo gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp
MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,
Arkivbilde: Petter Pettersen
Over 1.400 industriarbeidere gjør seg klar til å gå ut i streik
Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.
Simen Aker Grimsrud
Arbeidsledigheten er rekordlav, men Nav-tillitsvalgt Steinar vil ha mer penger til å få folk ut i arbeid
SAS
Tormod Ytrehus
Det blir ikke ny SAS-streik. Flygerne har godkjent den nye tariffavtalen
Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.
Hanna Skotheim
Nav praktiserer nok en trygderegel feil, fastslår domstol
Matvareprisen skyter i været.
Heiko Junge / NTB
Sjokktall: Aldri før har prisene på matvarer økt raskere enn nå
Debatt
Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.
Leif Martin Kirknes
«Et alvorlig problem at det går 50 ganger mer til strømstøtte enn tiltak som får ned forbruket»
I dag er Stine butikkansvarlig i Kommunikasjon Voss og selger mobiltelefoner og annen elektronikk. Kundemøter er helt uproblematisk.
Ingerid Jordal
Å stå opp om morgenen for å gå på jobb, føltes til tider umulig for Stine. Så fikk hun hjelp
Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.
Jan Kåre Ness / NTB
Lederen i Aps energiutvalg vil utjevne strømprisene mellom nord og sør
KONKURRANSEUTSATT: Dag-Arne Johansen sier de som rengjør og vedlikeholder togene er glemt i debatten om konkurranseutsettingen. – Vi er like mye konkurranseutsatt som før, sier han.
Morten Hansen