Trang fødsel for Trondheim-modell
LO lokalt tester ut modellen en rekke steder i Danmark opp til kommunevalget 17. november. Nå er modellen satt på en hard prøve i København.
330 kommunale barnehager i København måtte holde stengt i går, mens de ansatte streiket. I dag går de i arbeid igjen, mens medarbeiderne i andre 300 barnehager holder faglig møte. Protestene skyldes at kommunen neste år vil spare 47,6 millioner danske kroner på barnehageområdet.
Tverrpolitisk kutt Kuttet er vedtatt med tverrpolitisk enighet. Det skal skje gjennom å fjerne den såkalte kompensasjonsordningen. Den gir ekstra førskolelærere til barnehager med tungvinte forhold, for eks. lang vei til nærmeste lekeplass.
I 2011 er det varslet enda større kutt på barneområdet.
Førskolelærernes protest har full støtte fra foreldrene som har varslet aksjoner i dag.
Timingen på offentliggjøringen av budsjettkuttet og de ansattes og foreldrenes reaksjon er en kinkig cocktail for venstresida og fagbevegelsen få dager før valget.
LO-støtte Det er bare et par uker siden det kom fram at LO lokalt i København, Århus, Odense og flere andre byer har gitt økonomisk valgkampstøtte til de tre partiene til venstre for midten. Til gjengjeld har de lovet å opptre i samlet front og gå etter en rekke politiske mål, til fordel for lønnsmottakerne. Modellen ble testet med suksess i Randers ved valget i 2005.
Årets samarbeid ble "avslørt" som en sensasjon i borgerlig presse, og har medført skarpe reaksjoner fra de borgerlige partiene, med beskyldinger om pamperi og udemokratiske metoder.
Borgerlig støtte Det er imidlertid også kommet fram at de borgerlige partiene mottok 35,4 millioner i private bidrag ved folketingsvalget i 2005, mot bare 12,6 millioner til venstresida. Denne ubalansen har tatt brodden av kritikken mot fagbevegelsen, ikke minst etter at SF har krevd full åpenhet rundt alle gaver til partiene.
Til gjengjeld har det lokale samarbeidet skapt motstand i flere forbund sentralt. LO opphørte med å gi partistøtte i 2002, og de fagorganiserte som stemmer borgerlig, skal ikke behøve å frykte at kontingentpengene går til å støtte venstresida, lyder kritikken fra forbundene.
Vanskelig sluttspurt Alt dette kan til sammen være med på å gjøre sluttspurten av valgkampen vanskeligere for venstresida – og til et irritasjonsmoment for fagforeningene. Spesielt i København, der de tre partiene til venstre krangler så fillene fyker.
Venstresida står ellers til et kanonvalg i alle meningsmålinger, i det første kommunevalget etter den upopulære kommunereformen som de borgerlige gjennomtrumfet i 2007. Den reduserte antallet kommuner fra 275 til 98. Mange kommuner sliter økonomisk på grunn av regjeringens skattestopp og den økonomiske krisa. Samtidig klager kommunene over voksende sentralisering og statsstyring helt ned i de små detaljene.
Sosialdemokratisk hovedstad I København utfordrer førskolelærernes fagforening nå to av byens sentrale politikere.
Det gjelder først og fremst sosialdemokraten Frank Jensen som trolig blir ny overborgermester når den nåværende, Ritt Bjerregaard, trekker seg til nyttår. København har hatt sosialdemokratisk overborgermester i over 100 år.
Frank Jensen, justisminister under Nyrup-regjeringen på 1990-tallet, trakk seg ut av politikk etter å ha tapt kampen om partilederposten mot Helle Thorning-Schmidt i 2005.
"Respekt"
Hans politiske comeback er illustrert med valgplakater over hele byen med "respekt" som det gjennomgående slagordet: "Respekt for de unge", "Respekt for barna", "Respekt for fritiden" osv.
- Om han skal vise seg som den barnas ordfører han slår seg opp til å være, så er det nå. Kan du levere varen eller kan du ikke levere varen, spør fagforeningens nestleder Jan Hoby.
Han retter også skarp kritikk mot barne- og ungdomsbyråd Bo Asmus Kjeldgaard fra Socialistisk Folkeparti for å ha manglet handlekraft i budsjettforhandlingene. Nå må Socialdemokratene, SF og Enhedslisten – som til sammen har klart flertall i bystyret - gripe inn og sikre at kompensasjonsordningen bevares, krevde Jan Hoby i går på vegne av førskolelærerne.
- Ellers kommer vi til å få A-, B-, C- og Å-barnehager i København. De eldre institusjonene som har bruk for ordningen, vil bli ekstremt lite attraktive, sa han.
Kuvending Enhetslisten som ligger til venstre for SF, var nylig med på å vedta kuttet i kompensasjonsordningen, men har trukket seg fra forliket som dermed må reforhandles. Etter gårsdagens protester foretok Bo Asmus Kjeldgaard en kuvending og meldte at det må finnes en annen løsning, men at de 47,6 millioner kronene fortsatt skal spares på barneområdet.
I tillegg skal det spares 150 millioner på andre områder.
I september var det bred enighet i bystyret om fordelingen av nedskjæringene som partiene håpet å ha lagt bak seg i god tid innen valget.
Nå risikerer det økonomiske kaoset å fjerne fokus fra valget.
Mest lest
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan gjøre det vanskelig for Wizz Air i Norge
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.
Strandbuen/Stine Serigstad
Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren: – En stor lettelse
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Debatt
Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.
Høgskolen i Lillehammer (HiL)
«Det som har skjedd, er at staten har konfiskert hele tjenestepensjonen min», skriver Paul Knutsen
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med nye grep for arbeidsledige. (Arkivfoto)
Thomas Brun / NTB
Maksperioden på dagpenger forlenges. Se hvem det gjelder
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Sp lover norsk vaksineproduksjon
HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.
Privat
Lønnskutt for lærere: Viktig møte avgjør
Bjørn Inge Bergestuen/Frp
Frp skeptisk til feriepenger for dagpenge-mottakere
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
Tormod Ytrehus