JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

356 mister jobben

Bedriftsforsamlingen i Norske Skog har vedtatt å legge ned papirfabrikken Follum utenfor Hønefoss.

Dermed mister 356 personer jobben.

Torsdag ettermiddag møttes bedriftsforsamlingen på Norske Skogs hovedkontor på Lysaker utenfor Oslo. Da kvelden kom var det slutt for Follum.

- Bedriftsforsamlingen har i dag behandlet forslag fra konsernstyret i Norske Skog om permanent stengning av papirproduksjonen ved Follum. Bedriftsforsamlingen som består av tolv aksjonær- og seks ansattevalgte medlemmer, til sammen 18 medlemmer, besluttet mot fire stemmer å gi sin tilslutning til styrets vedtak fra i går. Dette er åpenbart en vanskelig sak for ansatte og leverandører til Follum, men beslutningen styrker grunnlaget for fremtidig konkurranseevne og lønnsomhet for de øvrige norske virksomhetene i Norske Skog. Bedriftsforsamlingen har tillit til den måten styret har behandlet denne saken på, sier lederen av bedriftsforsamlingen i Norske Skog, Tom Ruud.

– Les også: – Så trist som vi fryktet

Hovedtillitsvalgte Stein-Roar Eriksen, Geir Morten Knutsen (Tekna) og Stein Espe (NITO) håpet med et åpent brev til de 18 medlemmene i bedriftsforsamlingen å hindre at papirfabrikken på Hønefoss ble lagt ned. Men en helomvending kom aldri.

Heller ikke de ansattes siste forsøk på å bevare arbeidsplassen ved å demonstrere utenfor Norske Skogs hovedkontor hjalp. Klokken 19 ga bedriftsforsamlingens leder de rundt 140 fremmøte Follum-ansatte den tunge beskjeden.

Produksjonen legges ned senest 31. mars nest år. Dermed er det slutt på Follum-fabrikkens 140-årige historie.

Vil bidra

Etter at Norske Skog gikk inn for å legge ned Follum-fabrikken har Buskerud fylkeskommune opprettet et fond på 5 millioner kroner for å sikre og utvikle arbeidsplasser i området.

- Fondet er etablert som strakstiltak til å kunne ha noen midlertilgjengelig for å bidra til kommuner som får store utfordringerpå grunn av bedriftsnedleggelser, sier fylkesordfører Morten Eriksrød i Buskerud til NTB.

Han forteller at fondet blir satt i forbindelse med omstillingsfondet til Norske Skog og øvrige midler som ble stilt til rådighet i kjølvannet av Union-saken i Skien i 2005. Alle partiene i fylkestinget i Buskerud sto bak forslaget som ble vedtatt torsdag ettermiddag.

Etter omstillingsloven plikter fylkeskommunen så snart som mulig å kalle inn ledelsen og de ansatte i bedriften, kommunen, Innovasjon Norge og Nav til drøftingsmøte.

- Jeg setter også stor pris på at Nærings- og handelsdepartementspolitiske ledelse har varslet at de gjerne vil komme raskt i møte medfylkeskommunen og Ringerike kommune. Jeg regner med at vi kan ha et sliktmøte før jul, avslutter fylkesordfører Morten Eriksrød i Buskerud.

Se flere bilder i Ringerikes Blad (ANB-NTB)

Norske Skog Follum er en papirfabrikk som ligger like nord for Hønefoss i Ringerike kommune i Buskerud.

Fabrikken ble grunnlagt som Follum træsliberi i 1873, og byttet senere navn til Follum fabrikker.

I 1989 fusjonerte Follum med Norske Skogindustrier og Tofte Industrier, og fikk deretter navnet Norske Skog Follum.

På det meste hadde Follum 1.200 ansatte. Nå er det 356 ansatte i papirfabrikken. (Kilde: norskeskog.com og Wikipedia) (ANB-NTB

Annonse
Annonse

Fabrikken ble grunnlagt som Follum træsliberi i 1873, og byttet senere navn til Follum fabrikker.

I 1989 fusjonerte Follum med Norske Skogindustrier og Tofte Industrier, og fikk deretter navnet Norske Skog Follum.

På det meste hadde Follum 1.200 ansatte. Nå er det 356 ansatte i papirfabrikken. (Kilde: norskeskog.com og Wikipedia) (ANB-NTB