Kongress-kamp om de lokale LO-ene
Forslagene fra Fellesforbundet om å svekke de lokale LO-enes stilling i LO vekker sterke følelser.
nina.sandaas@lomedia.no
Fellesforbundet ønsker en gjennomgang av LOs organisasjon og ressursbruk, noe sekretariatet støtter. Mange på kongressen er urolig for å utradere de lokale leddene.
Gerd Kristiansens innledning til organisasjonsdebatten ble som en godmodig søndagspreken, med tilbakeblikk på medlemsvekst og annet positivt i siste kongressperiode. Temperaturen økte adskillige hakk da representantene slapp løs på talerstolen.
Oversende sekretariatet
Fellesforbundet har fremmet to forslag som bidro til en het debatt. Det ene handler om å vurdere alle organisasjonens ledd, oppgave- og ansvarsfordelingen mellom LO og forbundene. Alt for å styrke LOs koordinerende funksjon.
Det andre forslaget går på å ta de lokale LO-ene ut av LOs vedtekter, avdelingene skal ha mer frivillig karakter. I tillegg skal de miste sin representasjon på kongresser og fylkeskonferanser. Innstillingen fra LO er at alt dette skal sekretariatet se nærmere på fram til neste kongress.
-Ikke klokt
Over 50 tok ordet, mange med klare meninger om LOs lokale avdelinger. Anita Solhaug fra NTL startet protestkoret. Hun framholdt at Fellesforbundets forslag ikke er klokt.
-Alt er ikke perfekt i de lokale LO-ene. Det er det heller ikke alle forbund. Men vi kan ikke legge ned forbundene. Og vi kan ikke svekke engasjementet deres, der de gjør en god jobb lokalt. At mange av de lokale LO-ene er sterke på venstresiden kan da ikke være et demokratisk problem, sa Solhaug.
Styrking – ikke svekking
Roy Pedersen, leder i LO i Oslo, representerer en slik «venstregruppe». Han ønsket en diskusjon om hvordan de lokale LO-organisasjonene kan styrkes, i stedet for at de skal kuttes ut. LO-avdelingen er faglig-politisk oppdragende og bidrar til enhet mellom ulike sektorer, mente han.
Leder for LO i Trondheim, Arne Byrkjeflot, advarte kongressen mot å vedta forslaget. Det betyr i realiteten en nedlegging av alle de lokale LO-ene i hele landet, da det skal bli frivillig å organisere lagene og søke midler.
Flere enn sentrale folk fra lokale LO-ledd forsvarte dagens ordning. Geir Allan Stava fra SL advarte mot å vingeklippe lokalorganisasjonene som etter hans mening gjør LO unikt.
Trenger oppgavefordeling
Claes Delp fra Fellesforbundet forsvarte forslaget og mente det var forståelig at enkelte miljøer synes det er kontroversielt. Men sekretariatets innstilling gir langt på vei Fellesforbundet rett, ifølge Delp.
–Vi må ha en klarest mulig rolle- og oppgavefordeling mellom forbund og LO. Det skjer mye dobbeltarbeid som krever store ressurser, framholdt han.
Fellesforbundets Trude Tinnlunds argumenterte for en gjennomgang av organisasjonen, fordi altfor mange lokale LO-er dessverre fungerer veldig dårlig. Dette er ofte personavhengig, mente hun.
- I Grenlandsområdet må vi engasjere oss i fem ulike LO-er. Vi sliter med å finne engasjerte tillitsvalgte til å fylle verv. Vi får ikke mer energi av å smøre ressursene så tynt utover, sa Tinnlund.
Klekket ut lokalt
Forslagene er kommet på bordet fordi mange lokalavdelinger i hele landet har fremmet dem. De kommer ikke fra sentralt hold, understreket Roar Abrahamsen, Fellesforbundet.
Grete Høgvoll fra LO i Buskerud omtalte aktiviteten i LO-avdelingene slik:
–Vedtektene sier at 20 skal være til stede på årsmøte. Jeg vet ikke når det skjedde sist. I noen LO-avdelinger blir det ikke skrevet protokoll en gang etterpå. Hvem har ansvar for å følge opp de lokale leddene, hva som blir gjort eller ikke gjort? Vi bryter vedtektene hele tiden.
Andre mente at mer penger til de lokale avdelingene vil løse mye. I Bergen og omegn er det ansatt en faglig sekretær i tillegg til en prosjektstilling, og dette er det blitt aktivitet av, f ortalte Ørjan Myrmel.
Anbefaler distriktsstyrer
Langt mer positivt ble den videre skjebnen til prøveprosjektene med egne distriktsstyrer mottatt av kongressen. I tre fylker – Hedmark, Vestfold og Telemark – er forsøksordningen prøvet ut i kongressperioden. Fra talerstolen meldte representanter fra disse fylkene at prosjektet har gitt bedre samarbeid, mer engasjement og demokrati.
Vidar Stang, fra distriktsstyret i Telemark, fortalte at prosjektet har gitt forbundene bedre forståelse for hverandres utfordringer. Karin Mathisen, fra samme posisjon i Hedmark, mente at fylkeskonferansene har fått mye bedre representasjon fra andre forbund enn de to store.
–Vi oppfordrer alle fylker til å opprette distriktsstyrer, sa Mathisen.
Mest lest
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan gjøre det vanskelig for Wizz Air i Norge
OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.
Strandbuen/Stine Serigstad
Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren: – En stor lettelse
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Debatt
Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.
Høgskolen i Lillehammer (HiL)
«Det som har skjedd, er at staten har konfiskert hele tjenestepensjonen min», skriver Paul Knutsen
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med nye grep for arbeidsledige. (Arkivfoto)
Thomas Brun / NTB
Maksperioden på dagpenger forlenges. Se hvem det gjelder
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Sp lover norsk vaksineproduksjon
HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.
Privat
Lønnskutt for lærere: Viktig møte avgjør
Bjørn Inge Bergestuen/Frp
Frp skeptisk til feriepenger for dagpenge-mottakere
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
Tormod Ytrehus