JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forsker på Norden

Den nordiske samfunnsmodellen settes nå under lupen i en ny studie.

kjell.werner@anb.no

– Vi er bedt om å gjøre en skikkelig vareopptelling. Vi skal finne bærebjelkene, analysere utviklingstrekkene og skissere utfordringene. Så blir det opp til fagbevegelsen og de sosialdemokratiske partiene å finne de politiske svarene, sier Fafo-leder Jon M. Hippe til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Samarbeidskomiteen for LO-fagbevegelsen og de sosialdemokratiske partiene i Norden (Samak) har engasjert forskningsstiftelsen Fafo til å utføre en forskningsbasert studie av den nordiske samfunnsmodellens kjennetegn og framtidige bærekraft fram til 2030. Forskningsprosjektet presenteres på en pressekonferanse i Stockholm tirsdag. «Forvitring eller fornying?» er spørsmålet som stilles.

– Les også: Forklarer nordisk modell

Sluttrapporten kommer i 2014, men de første delrapportene vil ligge på bordet allerede ved kommende nyttårsskifte.

– Da ruller vi ut den første pallen fra varelageret, forklarer Hippe med samme billedbruk.

Fafo har fått 6,5 svenske millioner kroner til rådighet. Det skal lages grunnlagsnotater, notater om det enkelte nordiske land og temanotater. Forutsetninger for vekst, velferdsmodellens bærekraft og et anstendig arbeidsliv er tre av temaene. Videre skal forskerne se på integrering og demokratiets kår.

– Selv om de nordiske landene preges av mange likhetstrekk er det også store forskjeller landene imellom på hvordan ulike oppgaver løses, sier Tone Fløtten, som leder arbeids- og velferdsforskningen ved Fafo.

Favner vidt

Hun poengterer at forskningsoppgaven er ambisiøs og vil favne vidt. Fløtten og Hippe peker på at det pågår en diskusjon om hvem som eier den nordiske modellen og det stilles spørsmål om hva ved modellen som er typisk nordisk og sosialdemokratisk.

– De nordiske landene ble ulikt rammet av finanskrisen, sier Fløtten.

– Men krisen har også styrket synet på Norden som spesielt interessant region i andre land, sier Hippe.

– Har dere noen formening om hva dere vil finne ut?

– Relativt små lønnsforskjeller ser ut til å være helt avgjørende for sosial og økonomisk utvikling i de nordiske landene, varer Hippe.

Fagbevegelsen

– Selv om det er ulik farge på de nordiske regjeringene har vi mye større likhet i våre land enn i andre europeiske land. Enda klarere blir denne forskjellen i forhold til USA, som er i en helt annen kategori, sier Fløtten.

– Fagbevegelsens styrke og et velorganisert arbeidsliv synes å være helt avgjørende for den nordiske modellen. Lønnsdannelsen gir en relativt stor grad av likhet, kanskje mer enn det som skyldes skattesystem og trygdesystem, sier Hippe.

Fløtten tror prinsippet om universelle ordninger vil stå seg.

– Men det blir helt nødvendig å diskutere forholdet mellom nødvendig tilpasning og rasering, sier hun.

Omstilling

– Det kommer til å handle om å få til økonomisk vekst og full sysselsetting. Da blir vår evne til innovasjon og omstilling satt på prøve, sier Hippe og spår økt konkurranse fra land som Kina og India.

– Skattenivået vil måtte bli et tema. Klima, globalisering, befolkningsøkning er andre stikkord på utfordringer som må håndteres, sier Hippe.

– Vi har klart oss bra i Norden så langt, men det er ikke gitt at vi klarer det for evig tid, sier Tone Fløtten. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse