JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Intet nytt fra DHL

Ingen nye forhold som underbygde avskjeden av Monica Nkechi Okpe ble lagt fram av DHL da Arbeidsretten startet forhandlingene tirsdag.

vegard.holm@lomedia.no

På denne første dagen holdt de to advokatene, Einar Stueland for Okpe og LO, og Kurt Weltzien for DHL og NHO, sine innledningsforedrag der de først og fremst gikk gjennom de faktiske forholdene i saken, i tillegg til de juridiske. Også Monika Nkechi Okpe forklarte seg om avskjeden hun fikk 6. mai 2011.

De to advokatene presenterte to svært forskjellige virkeligheter for Arbeidsretten.

LO-advokat Einar Stueland mener DHL er en bedrift som behandler de tillitsvalgte svært dårlig. Han søker å bevise at det var en fagforeningsfiendtlig holdning som førte fram til avskjeden av Okpe 6. mai 2011. Kravene til å avskjedige en tillitsvalgt er langt fra oppfylt, mener Stueland. Konfliktene mellom DHL og Okpe knytter han til hennes arbeid som tillitsvalgt. Konfliktene toppet seg gjennom transportarbeiderklubbens kamp mot innleie av arbeidskraft og misbruk av midlertidig ansatte, ikke minst under og etter tariffstreiken våren 2010.

– Les mer: Samleside om Monica Nkechi Okpe vs DHL

Arbeidsgiver-advokat Kurt Weltzien holdt fast på at årsaken til avskjeden var tre ureglementerte fravær, fordelt over tre kalenderår. Weltzien hevdet at Okpe gjennom de tre dagene med «skoft» påførte bedriften store ekstrakostnader, sjøl om bedriften ikke utbetalte lønn for disse dagene. Han forsøkte gjennom en detaljert og noe kronglete forklaring å anskueliggjøre hvordan ekstrakostnadene oppsto.

Heldig med forklaringen var han ikke, heller ikke overfor dommerne som stilte spørsmål om bemanningen var så snau at én dags fravær kunne få slike store konsekvenser.

NHO og DHL forsøkte å dokumentere at de behandler alle ansatte likt. Men gjennom flere eksempler på advarsler og oppsigelser/avskjeder ble tvert imot forskjellsbehandling godt dokumentert. Noen eksempler:

– En arbeidstaker fikk sin fjerde advarsel 3. februar 2009. I tillegg til skoft dreide saken seg om at han hadde tilegnet seg timer på ulovlig vis, i følge DHL. Tre uker etter denne fjerde advarselen ble han oppsagt.

– I november 2009 fikk en arbeidstaker i DHL advarsel for udokumentert fravær i mer enn fem strake uker. I tillegg skal den ansatte ha unnlatt å melde fra om for mye utbetalt i lønn.

En avskjed er også lagt ved som bevis for likebehandling av DHL-ansatte. Begrunnelsen for denne avskjeden var følgende: Ulovlig fravær ved flere anledninger, ordrenekt, løgn i forbindelse med fravær, vesentlig mislighold av plikter i arbeidsforholdet. Et moment for avskjeden er også at vedkommende ikke har «helse til å utføre arbeidet».

Monica Nkechi Okpe sto fram i Arbeidsretten som en troverdig og dyktig faglig tillitsvalgt. Hun sto fram som en tillitsvalgt som først og fremst var opptatt av arbeidskameratenes ve og vel.

Saken fortsetter onsdag med vitneforklaringer.

Annonse
Annonse