JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Pappaperm i frontfaget

Pappaperm og vikarbruk skal inn i årets frontfagoppgjør. Men debatten på LOs representantskap omfattet mye mer.

torgny.hasaas@lomedia.no

Da Fellesforbundets leder Arve Bakke, som en av de siste talerne fikk ordet på LOs representantskap, snakket han om pappaperm. Store deler av mannfolka i privat sektor har ikke betalt fødselspermisjon. Dette kravet var Bakke så sikker på at han ville få i gjennom at han sa:

– Når LO prioriterer et krav så blir det slik.

Arve Bakke vil lede frontfagsforhandlingene, men de andre kravene snakket han ikke så høyt om. Han henviste til forslaget som «vi har brukt måneder på å smelte sammen til en felles politikk». Men innleie og vikarbruk kommer til å bli et viktig spørsmål i disse forhandlingene.

Debatten etter LO-lederens innledning kom til å dreie seg rundt temaer som likelønn, lønn til utdanningsgruppene, lavlønn og ikke minst rett til heltid. Mange tok opp diskusjonen om vikardirektivet og flere rettet en appell til Arbeiderpartiets nestleder, Helga Pedersen, som satt i salen: «Det er ingen skam å snu».

Både HKs Mona Bjørn og Arbeidsmandsforbundets Janita Blomvik snakket for lavlønnsgruppene og mot moderasjon.

– Jeg blånekter å være med på moderasjon, sa Blomvik og henviste til lønnsveksten for direktørene i finanssektoren på 16, prosent i fjor. Hun representerer vekterne i Arbeidsmandsforbundet.

Talerne fra FO og Skolenes Landsforbund var opptatt av at utdanningsgruppene. Mimi Kvisvik fra FO tok opp at kvinner i offentlig sektor ligger spesielt langt bak menn. Det har bare 79 prosent av mennenes inntekt.

Flere av talerne tok også opp situasjonen rundt allmenngjøring av tariffavtaler og situasjonen etter avgjørelsen i Efta-domstolen.

Rolf Bersås fra LO i Rogaland gikk langt når han sa: – Norsk arbeidsliv skal ikke inn i det tvangsregimet Efta-domstolen legger opp til.

Jan Olav Andersen fra EL & IT Forbundet tok også opp allmenngjøring. – Vi har behov for endring av allmengjøringsordningen, men jeg tror vi er nødt til å gå lovveien, ikke tariffveien for å få det til.

Leder i Fagforbundet Jan Davidsen gikk hardt ut mot Delta og Norsk Sykepleierforbund.

– De kaller seg fagforbund, men framstår som interesseorganisasjoner for visse yrkesgrupper.

Det han siktet til var Delta og Sykepleierforbundets motstand mot å arbeide flere helgevakter for å få til flere heltidsstillinger.

– Når det er flere som jobber heltid, blir det flere å fordele ulempene på. Det kan ikke være sånn at bare noe få får hele ulempen, sa han.

Representantene fra Handel og Kontor og Fagforbundet fant hverandre i kravet om helgetillegg. De som jobber i helgene bør få bedre betalt for den ulempen det medfører.

Peggy Hessen Følsvik fra HK, fikk med at situasjonen i varehandelen har vært en unntakstilstand siden åpningstidsloven ble fjernet i 2003.

– Nå må arbeidsmiljøloven også omfatte varehandelen, krevde hun.

Torbjørn Bongo fra Offisersforbundet påpekte hvordan troppsbefalet, løytnanter og kapteiner, systematisk var blitt hengende etter både i forhold til generaler, resten av staten og privat sektor.

Ove Toska fra EL & IT Forbundet snakket om situasjonen for utenlandsk arbeidskraft. I hans hjemby, Bergen, hadde de fått mange økonomiske flyktninger etter finanskrisen. Fagbevegelsen hadde arbeidet for at kommunen skulle opprette et eget senter for utenlandske arbeidstakere. Han fremmet et forslag om at dette burde LO arbeide for å få til flere steder.

Annonse

Flere saker

Annonse