JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Fei for egen dør, Jens

Fremskrittspartiet mener Jens Stoltenberg taler med to tunger når han kritiserer ledere i det private næringslivet for kraftige lønnspåslag.

kjell.werner@anb.no

– Statsministeren bør feie for egen dør og starte med de selskapene hvor staten er eier, sier stortingsrepresentant Harald T. Nesvik (Frp) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Frp-representanten viser til at toppsjefer i statlige selskaper som i fjor fikk lønnstillegg på mellom 8 og 63 prosent. Argentum-sjef Joachim Høegh-Krohn topper denne lista og kan skilte med en lønn på over tre millioner kroner. Han fikk i fjor to millioner kroner i lønnshopp. Tidligere NSB-sjef Einar Enger fikk 30 prosent mer, mens Mesta-sjef Harald Rafsdal fulgte hakk i hæl med 28 prosent påplussing. Til sammenlikning økte lønningene til folk flest med 4,3 prosent fra 2010 til 2011.

Undergraver

Bakgrunnen for Frp-kritikken er at statsminister Jens Stoltenbergs refs av lederlønningene i industrien og finansnæringen, som i fjor økte med henholdsvis 8 og 16 prosent.

– Jeg frykter at denne type tillegg undergraver en god utvikling i norsk økonomi, sa Stoltenberg til Dagbladet onsdag. Statsministeren manet det private næringslivet til å vise måtehold.

Stoltenberg hevder at norske næringslivsledere ikke er seg sitt ansvar bevisst. Helt siden i fjor høst har han manet til moderasjon ved årets lønnsoppgjør.

Ekstremsport

– Jeg er helt enig med statsministeren i at det er viktig at ledere viser moderasjon slik at vi kan få til et moderat lønnsoppgjør. Men Jens Stoltenberg har tydeligvis gjort det til en ekstremsport å dobbeltkommunisere. I stedet burde han sørge for at staten holder orden i eget hus først. Regjeringen kan gjennom generalforsamlinger og ved oppnevning av styrerepresentanter sørge for at det blir moderate tillegg til ledere i statlig eide selskaper, sier Frp-representanten.

– Det er fullt mulig for staten å rydde opp i disse selskapene, poengterer Nesvik.

Frp-representanten etterlyser også moderasjon på lederhold i de statlige helseforetakene.

– Her har det vært gitt betydelige lønnstillegg til direktørene. Det må staten ta ansvar for, sier Nesvik. (ANB)

Annonse
Annonse