Rett til sykepenger, eller...
Har du alltid rett til sykepenger når legen sykemelder deg, eller finnes det unntak.
Sengeliggende med influensa. Et brukket ben. Begge årsaker kan gi rett til sykepenger.
Men hva skjer dersom det er konflikter på jobben som er årsaken til at du ikke går på jobb? Slike problemer kan oppleves vel så vanskelig. om ikke vanskeligere, for den enkelte.
Kanskje også fastlegen sykmelder deg på grunn av det. Men har du rett til sykepenger?
– Les også: Syke kan sies opp
Utgangspunktet er at den som er arbeidsufør har rett til sykepenger. Arbeidsufør vil si at du ikke er i stand til å utføre noen form for inntektsgivende arbeid.
Der det er snakk om relativt korte sykefravær, er vilkåret for retten til sykepenger også oppfylt ved såkalt yrkesuførhet. Yrkesuførhet retter seg mot vedkommendes yrke, i motsetning til generell arbeidsuførhet.
Bussjåføren som brekker beinet er yrkesufør, men likevel som regel i stand til å utføre for eksempel administrativt arbeid, og dermed ikke arbeidsufør.
Ved langvarige sykmeldinger gjelder kravet om generell arbeidsuførhet. Arbeidstakeren må som utgangspunkt være ute av stand til å utføre ethvert arbeid som passer for vedkommende for at retten til sykepenger skal være i behold.
– Les også: Vi juger på jobben
Retten til sykepenger er ikke oppfylt kun ved arbeids- eller i visse tilfelle yrkesuførhet. Arbeidstakeren må være arbeidsufør på grunn av en funksjonsnedsettelse som klart skyldes sykdom eller skade.
Det er ikke sykdommen eller skaden som objektivt sett må være «klar», men det må foreligge en klar årsakssammenheng mellom arbeidsuførheten og en medisinsk lidelse. Hvorvidt det foreligger slik medisinsk lidelse i form av sykdom eller skade, er det i første omgang opp til fastlegen å avgjøre.
For arbeidstakeren som får influensa og slik blir arbeidsufør, vil funksjonsnedsettelsen klart skyldes sykdom. Han har da rett til sykepenger.
Tilsvarende vil snekkeren som brekker armen ha rett til sykepenger der det ikke finnes annet arbeid i virksomheten han kan utføre med brukket arm. Han blir yrkesufør i forhold til arbeidet som snekker på grunn av en funksjonsnedsettelse som skyldes bruddet i armen.
Men hva når fraværet fra jobben skyldes konflikter på arbeidsplassen? Slike situasjoner kan oppfattes som svært belastende og plagsomme.
Enkelte opplever at konfliktene på jobben blir så vanskelige å takle at de rett og slett ikke kan gå på jobb. Det alternativet som i slike tilfelle ofte fremstår mest aktuelt er å bli sykmeldt.
Men er slike problemer «sykdom» i lovens forstand som gir rett til sykepenger? Som vi har sett er det jo sykdommen som utgjør grunnlaget for retten til sykepengene.
– Les også: Unge leger er strengest
Folketrygdloven slår uttrykkelig fast at arbeidsuførhet som skyldes sosiale problemer ikke gir rett til sykepenger. Tilsvarende gjelder ved økonomiske eller lignende vanskelige livssituasjoner, herunder konflikter på jobben.
I slike tilfeller er ikke arbeidstakeren fraværende fra arbeidet fordi vedkommende ikke er i stand til å utføre arbeid. I hvert fall ikke i lovens forstand.
Han er derimot fraværende på grunn av det ubehag han opplever som følge av å møte de personer som er del av konfliktene på jobben. Og konflikter er ikke sykdom.
Hovedregelen er derfor klar: Fravær som i realiteten har sin årsak i konflikter på arbeidsplassen gir ikke rett til sykepenger.
Det skal likevel nevnes at svært vanskelige jobbforhold kan gi seg utslag i, eller utvikle seg til, blant annet psykisk sykdom. Slike problemer anses som sykdom i medisinsk og rettslig forstand og vilkårene for sykepenger er til stede.
– Les også: Mye overtid = depresjon
Som kjent er arbeidsgiver forpliktet til å betale sykepenger for de første 16 dagene arbeidstakeren er sykmeldt. Deretter går betalingsforpliktelsen over til Nav.
Der det framkommer opplysninger som kan så tvil om en sykmelding er berettiget, kan trygdekontorene foreta nærmere undersøkelser og også overprøve fastlegens grunnlag for sykmeldingen.
Finner de at denne er kommet som en følge av arbeidskonflikter, vil det regelmessig foretas en strengere vurdering enn ellers av vilkåret om arbeidsuførheten skyldes sykdom.
I de tilfeller de kommer til at grunnlaget for fraværet ikke er sykdom i medisinsk forstand, er vilkåret ikke oppfylt, og arbeidstakeren har ikke rett til sykepenger.
Nav kan da avslå kravet om sykepenger og eventuelt stanse utbetalingene. Dette til tross for at fastlegen i utgangspunktet sykmeldte vedkommende. (ANB)
Mest lest
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan gjøre det vanskelig for Wizz Air i Norge
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.
Strandbuen/Stine Serigstad
Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren: – En stor lettelse
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Debatt
Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.
Høgskolen i Lillehammer (HiL)
«Det som har skjedd, er at staten har konfiskert hele tjenestepensjonen min», skriver Paul Knutsen
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med nye grep for arbeidsledige. (Arkivfoto)
Thomas Brun / NTB
Maksperioden på dagpenger forlenges. Se hvem det gjelder
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Sp lover norsk vaksineproduksjon
HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.
Privat
Lønnskutt for lærere: Viktig møte avgjør
Bjørn Inge Bergestuen/Frp
Frp skeptisk til feriepenger for dagpenge-mottakere
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
Tormod Ytrehus