JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nye pensjonsprotester

Nok en gang tyr franske fagorganiserte til streiker og protestmarsjer i et forsøk på å stoppe president Sarkozys pensjonsreform.

einar.fjellvik@lomedia.no

For to uker siden marsjerte vel en million fagorganiserte i gatene i protest mot reformer. De åtte fagorganisasjonene som står bak protestene håper dagens aksjoner vil mobilisere enda flere.

Ifølge de internasjonale nyhetsbyråene er særlig tog- og flytrafikken, samt skolene hardt rammet av dagens streiker. Men også busstrafikken, T-banene, et atomkraftverk og flere oljeraffinerier skal være rammet. I løpet av dagen er det varslet i alt 231 protestmarsjer i en rekke franske byer.

Protestene retter seg mot en pensjonsreform som vil heve minstealderen for å gå av med pensjon fra 60 til 62 år, samt øke opptjeningstiden og aldersgrensa for å oppnå fulle pensjonsrettigheter. Hovedpunktene i reformen er allerede godkjent av underhuset i den franske nasjonalforsamlingen og skal behandles av senatet 5. oktober.

Både fagbevegelsen og den politiske opposisjonen hevder pensjonsreformen er urettferdig og betyr at de ansatte blir sittende med regninga for finanskrisa. De foreslår i stedet skatteøkninger for de rikeste og skatt på visse typer bonuser for å styrke økonomien i pensjonssystemet.

President Nicolas Sarkozy har til nå bare tilbudt mindre innrømmelser i form av unntak fra de nye reglene for ansatte fysisk krevende arbeid og ansatte som startet i arbeidslivet før de fylte 18 år.

Fagbevegelsen har vendt tommelen ned for presidentens tilbud, og lederne for både CFDT og CGT advarte i går om de kan komme til å ta i bruk enda mer dramatiske aksjonsformer hvis regjeringen ikke lytter til dagens protester.

Annonse
Annonse