JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ber SV ta ansvar

SV etterlyser en redningspakke for treforedlingsindustrien fra næringsminister Trond Giske (Ap). Høyre ber SV feie for egen dør.

– SV har null troverdighet når de nå skal plukke ut industri som skal få redningspakker av regjeringen. Partiet har bestyrt departementet som har ansvaret for bevilgninger til forskning og utvikling og som over flere år har holdt seg til hvileskjær i bevilgningene, sier Høyres næringspolitiske talsmann Svein Flåtten til NTB.

Torsdag ba SV næringsminister Giske bla opp penger til en kriserammet treforedlingsindustri. Partiets næringspolitiske talsperson Alf E. Holmelid forlanger friske midler allerede når revidert nasjonalbudsjett legges fram i mai.

– Det Flåtten sier er direkte feil. Bevilgningene til forskning har økt med 50 prosent i denne regjeringsperioden. Realveksten er på 27 prosent. Nesten ingen andre områder på statsbudsjettet kan vise til en tilsvarende vekst, sier Holmelid til NTB.

Like fullt krever SV at Giske satser enda mer på innovasjon og utvikling av nye produkter, for å bøte på den krevende situasjonen i treforedlingsindustrien.

– Bransjen er kreativ, og tre kan brukes til nesten hva som helst, sier Holmelid, som foreslår støtte til utvikling av teknologier og nye produkter gjennom de statlige virksomhetene SIVA og Innovasjon Norge.

Høyres Svein Flåtten er ikke overbevist. Han mener regjeringen i det alt vesentlige har latt industrien seile sin egen sjø.

– Industri bygges langsomt gjennom forutsigbare rammebetingelser og en økning av konkurransekraften. En «hopp og sprettpolitikk» når man får øye på et problem man ikke skjønte kunne dukke opp, står ikke til troende, sier han.

Høyre-representanten mener skattebelastningen som industribedriftene utsettes for, er en hovedgrunn til nedleggelsene og permitteringene den siste tiden.

– Regjeringens forståelse av eiendomsskattelovgivningen gir eiendomsskatt på papirmaskiner og andre store installasjoner. Alle forslag om å øke avskrivningssatsene på maskiner er kategorisk avvist. I tillegg har Norge en dobbeltbeskatning av CO2-utslipp sammenlignet med Sverige, hvor treforedlingsindustrien er i en atskillig bedre situasjon, sier Flåtten.

Denne uka ble det klart at papirfabrikken Peterson i Moss stenger portene etter mer enn 200 års virksomhet. Rundt 260 ansatte vil miste jobben. Permitteringer truer også andre tradisjonsrike industribedrifter, hvis de da ikke har gått til det skrittet allerede.

Ifølge SVs Alf E. Holmelid er ensidig satsing på avispapir noe av årsaken til at norsk treforedlingsindustri er så utsatt.

– Avispapirmarkedet i Europa falt i kjølvannet av den forrige finansuroen i 2009 og nå forventes forbruket å stagnere og falle. Det er nærliggende å tro at trenden forsterkes etter hvert som aviser og bøker digitaliseres ytterligere, sier SV-representanten, som legger til at næringen er spesielt utsatt for konjunktursvingninger.

Han ser store muligheter for vekst, så lenge forholdene legges til rette for det.

– Biomasse kan bli vår grønne olje. Gjennom mer avansert foredling kan trevirke benyttes til alt fra klær, bilbatterier, farmasi, plast og drivstoff. Det er et politisk ansvar å legge til rette for en slik utvikling, mener Holmelid. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse