50 Snøhvitfelt på 20 år
Både olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) og Statoil fnyser av tanken om å bremse opp i nord etter de store oljefunnene som ble gjort i fjor.
I Hammerfest samles oljeindustrien, politikere og beslutningstakere tirsdag og onsdag med enda større optimisme enn før, til oljekonferanse med Barentshavet som hovedtema. Og her handler alt om å gi gass for å finne mer olje og gass i den minst utforskede oljeprovinsen i Norge.
– Les også: – Ingen framtidsdrøm
Uoppdaget
Oljedirektør Bente Nyland understreker at det er stor usikkerhet om hva som befinner seg under havbunnen i nord. Men også hun er optimist. Fire av de åtte brønnene som er boret det siste året har gitt funn.
– Hele 79 prosent av de ressursene vi tror ligger i Barentshavet er ikke påvist nå, sier hun.
Og med kjempefunnene på Skrugard og Havis øker optimismen for å kunne finne mer olje i et Barentshav der man tror tre firedeler av ressursene er gass. Skrugard og Havis var verdens nest største nye oljefunn i fjor, bare overgått av Sverdrup i Nordsjøen.
Handlefrihet
Statoils konserndirektør for produksjon og utvinning, Øystein Mikkelsen understreker at dette ikke endrer på det store bildet: At norsk sokkel står foran en produksjonsnedgang fra 2020. Han vil ha mer.
– Åpning av nye områder er avgjørende for å kunne motvirke produksjonsnedgangen. Derfor vil vi ha konsekvensutredning både i Barentshavet og i Norskehavet. Det er viktig for å sikre handlefrihet til å utvikle industrien i nord, sa Mikkelsen under Barentshavkonferansen i Hammerfest tirsdag.
Eldre felt
I dag ligger verdens oljeproduksjon på 80 millioner fat per dag. Men oljen produseres først og fremst fra modne og eldre felt. For å opprettholde den i 2035, må det bygges ut nye felt som produserer 50 millioner tonn per dag, påpeker Mikkelsen.
Den samme kurven gjelder også for gass. Skal man opprettholde dagens gassforbruk i Europa om 20 år, må det produseres 250 milliarder kubikkmeter fra nye felt.
– Det tilsvarer at det må bygges ut 50 nye Snøhvifelt fram til 2030 for å opprettholde Europas forbruk av gass. En eventuell vekst i forbruket, vil kreve ytterligere utbygginger, sier Mikkelsen.
– Underlig debatt
Olje- og energiminister Ola Borten Moe har heller ikke mye sans for å ta en liten time out i aktivitetsnivået. Han mener det er en «underlig» og gryende debatt om hvorvidt aktivitetsnivået på norsk sokkel er for høyt. Underlig fordi det er langsiktige prosjekter og enorme investeringer i en næring som er avhengig av langsiktighet.
– Det er også viktig å minne om situasjonen i resten av Europa. Mens vi i Norge må håndtere pressproblematikk, er det stor arbeidsledighet resten av Europa. La oss derfor ikke gjøre en av våre største muligheter til et problem, sier Borten Moe.
Bare starten
Han understreker at regjeringen ønsker vekst i nord. Olje og gass er drivkraften i nordområdesatsingen, kunnskap er nøkkelen, og det å ta vare på miljøet og ta klimahensyn er ifølge Borten Moe også avgjørende her.
– Vi har bare sett starten på hva denne næringa kan bety for den nordlige landsdelen, sier Borten Moe. (ANB-NTB)
Mest lest
SKYLDER PENGER. Christian Myhre (til venstre) og Egil Håberget mener selskapet Fibertec skylder dem mye penger. – Ikke har jeg fått lønn i samsvar med kontrakten, og arbeidstida har mange ganger vært noe annet enn det som står i kontrakten, sier Håberget.
Knut Viggen
Christian og Egil mener sjefen stjal lønna. Nå har de anmeldt arbeidsgiveren til politiet
Olje- og energiminister Terje Aasland tror at vi ikke kommer til å oppleve dagens strømsituasjon i framtida.
Martin Guttormsen Slørdal
Aldri mer strømkrise, lover energiminister Aasland
DYRT: Det kan koste arbeidsgjevarar fleire hundre tusen kroner i bot, om dei får tilgang til epost dei ikkje har lov til. Datatilsynet har sett eksempel på arbeidsgjevarar som fekk tilgang til privat epost til tilsette.
Colourbox
Sjefen fekk alle e-postane til den sjukmelde: Det enda med 400.000 kroner i bot
Hittil har Vy hatt ansvaret for all trafikk med lokal- og regionstog på Østlandet. Nå kan Flytoget få ansvaret for halvparten av dem.
Flytoget
Vy mister halvparten av togtrafikken på Østlandet. Flere tusen ansatte kan bli berørt
ULOVLIG: – Det er ikke rett fram for en arbeidsgiver å trekke ansatte i lønn, sier Petter Dreier.
André Kjernsli
Kiosksjef truet en ansatt med lønnstrekk ved mobilbruk
PEKER UT SYNDEBUKKER Enova har vært mer opptatt av å få folk til å spise mindre rødt kjøtt enn å få folk til å energieffektivisere, hevder Nelfo-direktør Tore Strandskog. Han gir politikerne skylda for det han mener er Enovas vage mandat.
Knut Viggen
Ut mot grønn strømavgift: Forbrukerne får lite tilbake
Kommentar
Under pandemien var det enklere for det gamle flertallet på Stortinget, som lå til høyre, å hente pengene til politikken sin med økt oljepengebruk. Det går ikke lenger, skriver Trygve Svensson.
Ole Berg-Rusten/NTB
«Hvordan hadde det vært om Listhaug og Solberg styrte nå?»
Sjeføkonom i LO, Roger Bjørnstad, er svært skeptisk til Norges Banks rentepolitikk.
Jan-Erik Østlie
Rentehevingen kan føre til flere arbeidsledige, mener LOs sjeføkonom
HEKTISK: For hovedtillitsvalgt Joachim Andersen ved Eramet Sauda bestod mandagen av mange telefoner og rigging til streik ved smelteverket.
Petter Pettersen
For første gang på 52 år er det streik ved smelteverket i industribygda
HUSK: Du må ha sykmelding fra lege, og huske å si fra til sjefen din hvis du blir syk i ferien og ønsker deg ny ferie med lønn senere.
Colourbox.com
Syk i ferien? Dette kreves for at du får ny ferie med lønn
En innsatt i Skien fengsel angrep nylig en fengselsbetjent med kokende olje. I etterkant har reaksjonene vært mange.
NFF
Overfallet i Skien fengsel: – Uforståelig at en innsatt der får tilgang på kokende olje
22. august er alle skolene i landet i gang. (Illustrasjonsfoto)
Colourbox
Her tas lærerne i LO ut i streik. Se lista over uttaket
Deltidsarbeid gir lavere lønn og pensjon, og gjør det vanskeligere å søk boliglån. (Illustrasjonsfoto)
Brian Cliff Olguin
Rapport: Nesten halvparten av butikkansatte som jobber deltid har ikke valgt det selv
Folk på Østlandet og Vestlandet er mest fornøyd med strømstøtteordningen. (Illustrasjonsfoto)
Brian Cliff Olguin
1000 personer har blitt spurt om strømstøtta. Se hva folk har svart her
Håvard Haugen er ungdomstillitsvalgt og hovedtillitsvalgt for Industri Energi ved Hydro Årdal.
Egil Brandsøy
Håvard (26) tar mer ansvar i arbeidslivet enn eldre: – Vi må kjempe for godene
Tidligere partitopp i Arbeiderpartiet, Trond Giske, er blitt leder av det største lokallaget i partiet – Nidaros Sosialdemokratiske Forum i Trondheim
Beate Oma Dahle / NTB
Giske går mot regjeringens planer om kraftutbygging
NTL-nestleder Ellen Dalen synes det er uheldig at mange sliter med å viske ut skillet mellom arbeid og hjem.
Ole Palmstrøm
Vi blander jobb og fritid mer etter pandemien: – Svært uheldig
DYRT OG OMFATTENDE: En streik i «kjemisk» kan ikke sammenlignes med et ølbryggeri, hvor man kan slå av og på i løpet av kort tid, sier tidligere leder Olav Støylen (80) i Norsk kjemisk Industriarbeiderforbund (populært kalt «Kjemisk»).
Industri Energi
Derfor blir det ekstra hett når lønna i smelteverkene skal forhandles. Veteran Støylen (80) forklarer
Jørn Eggum bekymrer seg for arbeidsplassene som nå opplever usikkerhet på grunn av et fullstendig løpsk strømmarked. (Illustrasjonsfoto)
Leif Martin Kirknes
– Åpenbart at vi ikke kan ha kraftutveksling med andre land når situasjonen er som nå
STREIKER: Her tillitsvalgte Thomas Eggan (med sixpence) og Jan Haugen (t.h) sammen med streikevakter utenfor Elkem Thamshavn i Orkanger.
Egil Brandsøy/Industri Energi