JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fikk protest-ku på døra

Melk ble tømt på gatene i Bergen, Kvinnherads ordfører fikk en ku på døra og flere ordførere ble «kidnappet».

Misfornøyde bønder i hele landet aksjonerer mandag mot statens tilbud i jordbruksoppgjøret.

- Nå er det ulike, fylkesvise aksjoner vi ser. Tirsdag blir det landsdekkende aksjoner. Da blir omfanget mye større, sier leder Nils T. Bjørke i Norges Bondelag til NTB.

Han ville mandag formiddag ikke si noe mer om hva slags aksjoner som er i vente.

- Detaljene blir klare senere i dag, utover ettermiddagen, sier Bjørke.

Fikk ku på døra

I Bergen tømte melkebønder melk ut i gata ved Tine Meierier i Kanalveien. I tillegg laget et saktegående traktorfølge i kolonne lange køer mellom to travle rundkjøringer. I Uskedalen fikk ordføreren en ku på døren.

- Det er ikke hver dag det står en ku utenfor inngangsdøren til rådhuset, sier Kvinnherad-ordfører Synnøve Solbakken (Ap) til NRK.

Hun er ikke imponert over stuntet fra Uskedalen og Omvikdalen bondelag, som hevder kua ikke er blitt melket.

- Kua har det ikke bra der den står. Plakater, siloballer og traktorer synes jeg er greit å bruke i aksjoner, men dette og tømming av melk tar jeg avstand fra, sier Solbakken.

Kidnappet ordføreren

I Nordfjord i Sogn og Fjordane har bøndene kidnappet ordføreren i Eid kommune, Alfred Bjørlo (V).

- Vi vil holde på ham til kravet er innfridd, sier bondelagsleder Knut Tore Nes Hjelle til NRK.

Også ordfører Anders Ryssdal (Sp) i Gloppen, Morten Hagen (H) i Vågsøy, Ottar Nygård (tverrpolitisk liste) i Selje, Sven Flo (H) i Stryn og Anne Britt Øen-Nygård (Sp) i Hornindal står på bøndene sin kidnappingsliste.

Ordførerne blir fraktet til Stryn på traktor der de skal få delta i et planlagt møte i Nordfjordrådet.

- Jeg er ikke sikker på hvor mange penger Stoltenberg er villig til å legge på bordet for å få meg fri. Men utover det er det tydelig at alvoret i forhandlingene er større enn de fleste er klar over, sier Bjørlo.

Traktor-aksjoner

Bønder over det langstrakte land parkerte sine traktorer foran kommunehus og på parkeringsplasser. I Ås kommune i Akershus fylte kamplystne bøndene sentrum med traktorer mandag morgen.

Leder i Ås landbrukslag, Kari Wetlesen, sier til Østlandets Blad at årets jordbruksoppgjør handler om å sikre forbrukeren trygg mat i fremtiden.

- Det er ikke bare snakk om mer penger til bøndene, men å sikre 100.000 arbeidsplasser i landbruk og næringsmiddelindustrien, sier Wetlesen.

- Står inne for tilbudet

Staten leverte sitt tilbud i årets oppgjør med en total ramme på 900 millioner kroner onsdag. Kravet fra Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag var på 2,2 milliarder kroner.

Leder i Senterpartiet (Sp), Liv Signe Navarsete sier til NRK at hun kan stå inne for det tilbudet som staten har kommet med.

- Vi er et politisk parti. Vi er ingen fagforening for landbruket. Vi må ta helheten i politikken innover oss, sier Navarsete som maner bøndene til moderasjon, slik de gjør til andre grupper.

(ANB-NTB)

Annonse
Annonse