JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Snurr film!

Vær og føreforhold er ikke til hinder for Bygdekinoens folk. De skal fram og snurre film.

anne.grete.lossius@lomedia.no

Den rullende kinoen kjører bortimot syv mil før vi er framme i Skiptvet kommune i Østfold, med om lag 3500 innbyggere. Gradestokken viser fem minus og det blåser.

Inne i den nye, flotte Kirkelunden aula er det lyst og fint. Stolene er på plass, og folk fra kommunen står og venter på å ta i et tak. Nå skal filmmaskinen, filmruller og annet utstyr bæres på plass. Det er tungt.

Flott kino

Aulaen er like fin som en hvilken som helst ”ordentlig” kino, med topp akustikk og gode stoler.

Gunnar Fors, NTL-tillitsvalgt og kinomaskinist, klargjør utstyret raskt. Så er det bare å vente på publikum. I dag står Harry Potter på kinomenyen - kun tre dager etter den norske premieren.

Fors finner fram pengeskrinet. Kommer det noen, mon tro? Det gjør det, men ikke så mange som forventet. Kun 24 kinogjengere vil se Harry Potter i dag. Det er sjelden det er så få som kommer.

- I går var det 90 som møtte fram, forteller Fors. Da var han Sørumsand i Akershus.

Livsstil

Bygdekinoen har rullet på norske veier i over 60 år. Fors har sittet bak rattet i snart ti av dem, og han stortrives. Mange av de 25 maskinistene har jobbet der i årevis. Det blir en livsstil.

De er ute på veien stort sett hver ettermiddag og kveld.

Fors viser vanligvis to filmer på 15 steder, i Østfold, Hedmark, Oslo og Akershus hver 14. dag, fem av stedene en gang i måneden. I Oslo viser han film ved barneavdelingen på Rikshospitalet.

Det går nå mot slutten for de gamle filmrullene. Bygdekinoen skal være fullt digitalisert neste år. Da blir det slutt på kinokopier.

– For noen år tilbake tok det lang tid før de små stedene fikk se nye filmer. Når de digitale maskinene er på plass, kan alle få premiere samtidig, forklarer Fors.

Færre får besøk

Selv om han stortrives i jobben, er ikke alt bare greit. De digitale maskinene er dyre, og Film & Kino, som eier Bygdekinoen, må stramme inn grunnet sviktende inntekter. Film & Kino får 2,5 prosent av all omsetning av film på kino, og 3,50 kroner per DVD som selges. Salget har gått ned, og det har medført mindre i kassa.

Fors sier at det vil bli to-tre færre kinomaskiner enn de har i dag. Det betyr færre ansatte, eller at folk må gå ned i stillingsprosent.

Av de 25 maskinistene jobber 10 i hele stillinger. De øvrige har deltidsjobb ved kinoen, og annet arbeid i tillegg. Alle er LO-medlemmer, og 15 er NTLere.

Det som bekymrer Fors mest, er at det vil bli færre steder som får besøk av Bygdekinoen.

– Intensjonen var jo at spesielt barna skulle få et bedre tilbud ved digitalisering. Nå blir det nedskjæring i stedet, sier han.

Beklagelig

Fredrik Oftebro, 2. nestleder i NTL, sier han synes det er beklagelig at folk får et redusert tilbud. Og spesielt er det trist for barna, som ikke lenger vil få en kinoopplevelse der de bor.

– Bygdekinoen har et viktig samfunnsoppdrag. Den har primært tilbud for barn i distriktene, og det er en tradisjonsrik virksomhet. Eventuelle kutt i Film & Kino må ikke tas i Bygdekinoens virksomhet, framholder han.

30 spillesteder nedlegges

Administrerende direktør Lene Løken i Film & Kino sier at kinotilbudet blir nedlagt på rundt 30 av spillestedene, grunnet store investeringer til digitalisering. – Vi har slått sammen tre ruter til to på øst- og vestlandet, og fra to til en rute i Telemark og på Sørlandet, sier Løken.

I Nord-Norge vil tilbudet forsvinne.

Tre av de ansatte i full stilling vil få en stillingsreduksjon på 20 prosent. To ansatte går av med AFP, og to ansatte i Nord-Norge med en stillingsbrøk på 7 prosent mister jobben.

Annonse
Annonse