JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Ingen fare for sosial dumping

Fri konkurranse på postsektoren i Norge vil ikke gå ut over de ansattes arbeidsvilkår. Det fastslår Copenhagen Economics i en rapport til norske myndigheter. Postkom-leder Øverland er ikke enig.

may.berg@lomedia.no

Spørsmålet om liberalisering vil føre til lavere lønninger, er et av temaene i en ny, stor rapport som Copenhagen Economics har utført for Europakommisjonen. En tilsvarende undersøkelse er nettopp gjort på oppdrag av norske myndigheter.

Både ja og nei

Sett i lys av erfaringer fra andre europeiske land som allerede har gjennomført liberaliseringen, er svaret både ja og nei, skriver Copenhagen Economics i et debattinnlegg i Dagsavisen.

Liberalisering kan føre til lavere lønninger, men bare dersom postansatte fra før tjener bedre enn ansatte i tjeneste- og transportnæringer med tilsvarende utdanning, konkluderer Copenhagen Economics, og bruker Tyskland som eksempel:

Ansatte i Deutsche Post hadde før liberaliseringen i 2008, ifølge rapporten, en minimumslønn som var nesten 50 prosent høyere enn ansatte i detaljhandelen. Dermed kunne de nye postselskapene rekruttere ansatte fra andre næringer og tilby dem bedre lønninger enn de hadde hatt, og likevel ha lavere lønnskostnader enn Deutsche Post. Det skapte et betydelig press på postansattes lønninger.

Ikke i Sverige

Copenhagen Economics bruker Sverige som eksempel på at liberalisering ikke trenger medføre lønnsnedslag. Det skyldes, ifølge rapporten, at svenske postansatte før liberaliseringen hadde noenlunde samme lønninger som ansatte det er naturlig å sammenligne seg med.

Lønningene har falt litt blant svenske postansatte, men det skyldes at man har ansatt flere yngre med lavere utdanning og ansiennitet, sier rapporten.

Hva med Norge?

Postansatte i Norge har ingen grunn til å bekymre seg for lønnsnedslag, ifølge London Economics.

En nyansatt i Posten Norge tjente i 2009 cirka 23.500 kroner. Det er på linje med lønninger innenfor tjeneste- og handelsnæringer med tilsvarende kvalifikasjoner, ifølge rapporten.

Postkoms leder Odd Christian Øverland mener at Copenhagen Economics trekker for lettvinte konklusjoner når det gjelder faren for sosial dumping i Norge.

Han påpeker at de ser bort fra avisbudene – en gruppe norske arbeidstakere som det er naturlig for postansatte å sammenligne seg med.

– De har vesentlig dårligere avtaler enn det ansatte i Posten Norge har. Det gjelder ikke bare lønninger, men også forhold som heltidsarbeidsplasser og midlertidige ansettelser, sier Øverland.

Øverland mener at Copenhagen Economics trekker feil konklusjoner når det gjelder lønnsforholdene for postansatte i Sverige.

– Hovedårsaken til at det er begrensede muligheter til å drive lønnsdumping i Sverige, er at SEKO er alene om å organisere ansatte i postsektoren. Dessuten har Posten Norge, som eier City Mail i Sverige, opptrådt som en ganske redelig arbeidsgiver, sier Øverland.

Annonse
Annonse