JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Enighet på maskin

I går kveld kom partene til enighet om forslag til overenskomst for maskinentreprenørene. Mange vil få et solid lønnsløft.

– Ut i fra de rammene som man måtte bevege seg innenfor så har de bedrifter som har lønnet ut i fra overenskomstens lønnssatser vært prioritert, sier forhandlingsutvalget til Arbeidsmandsforbundet i en uttalelse.

Forhandlingsleder Thorbjørn Jungård utdyper

– De som følger overenskomsten på lønn vil få 12, 50 mer fra januar neste år. Fra 1. mai i år økes lønna med 7,50 per time, og så økes timelønna videre med 5 kroner per time fra 1. januar 2013, forklarer han.

Jungård er fornøyd med lønnsløftet. I tillegg vil de som har ADK sertifikat (for rør og grøfter) få et tillegg på 1,50 per time, og det innføres nytt tillegg for førerkort klasse C/CE, forutsatt relevans for stillingen, på 6 kroner.

– Medlemmer som jobber i bedrifter som lønner etter avtalen og som kvalifiserer til tillegg for C/CE vil få mellom 30. – og 40.000 kroner mer i lønn hvert år, understreker Jungård.

Innleie og pappapermisjon

Norsk Arbeidsmandsforbund og Maskinentreprenørenes forbund (MEF) hadde ingen problemer med å bli enige om å ta inn bestemmelsene fra frontfaget, blant annet at innleide skal ha samme vilkår som fast ansatte, og at pappaer skal få 14 dagers betalt permisjon i forbindelse med fødsel.

Minstelønn eller normallønn?

Hvorvidt overenskomsten for maskinentreprenørene er en minstelønnsoverenskomst eller en normallønnsoverenskomst, er det delte meninger om. I mange firma blir det praktisert som om den er en minstelønnsoverenskomst, med lokale særavtaler på lønn i tillegg. Nå skal partene sette ned en arbeidsgruppe som skal gjennomgå og synliggjøre konsekvensene av å etablere en reell normallønnsavtale.

– Arbeidet skal bl.a. vise/drøfte nødvendig opptrapping av tariffert lønn som bidrar til og gjøre lokale særavtaler på lønn overflødige. Gruppen skal synliggjøre hva som skal til for at tariffert lønn er tilpasset «markedslønn», skriver Arbeidsmandsforbundet i en pressemelding etter forhandlingene.

– Vi skal også se på reiseproblematikk. Det er flere og flere som reiser langt i denne bransjen, på samme måte som i anleggsbransjen, sier Jungård.

I følge forhandlingslederen skal gruppas arbeid være på plass før neste hovedoppgjør i 2014.

Forslaget går nå ut til uravstemming. Medlemmenes frist til avdelingene er 22. juni.

Annonse
Annonse