JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Historisk streik i staten

– Vi var ikke i nærheten av å nærme oss hverandre, og vi finner oss ikke i å bli behandlet på denne måten, sa leder i LO Stat, Tone Rønoldtangen, da streiken var et faktum.

Klokka 04.10 torsdag morgen ble det klart at LO, Unio og YS tar ut 10 000 statsansatte i streik. Det har ikke vært streik i staten på 28 år .

Akademikerne har imidlertid ikke brutt forhandlingene, og her er det fortsatt kontakt mellom partene.

Langt fra frontfaget

– Vi fikk på langt nær et tilbud på linje med frontfaget, og vi er skikkelig skuffa. Det er flere grunner til at vi nå går ut i streik, men rammebetingelsene er hovedgrunnen, sier Tone Rønoldtangen, leder i LO Stat.

3378 medlemmer i LO Stat går nå ut i streik, og Rønoldtangen forteller at streikelysten er stor.

Pål Arnesen, leder i YS Stat, mener at YS-medlemmene har vært trofaste mot frontfaget i en årrekke, men at de nå er taperne.

– Dette har vært en ytterst krevende prosess, og vi har fått svært lite gehør for kravene våre. Det føles urettferdig, sier Arnesen.

YS Stat tar ut 1300 medlemmer i streik i første omgang.

Ingen skisse

Riksmekler Kari Gjesteby sier at partene ikke kom nærme nok til å få framlagt en skisse til løsning.

– Det var ikke grunnlag for å fortsette. Det var ikke tilstrekkelige moment å forhandle om, og det går i hovedsak på penger. Det ble ikke lagt fram noe forslag til løsning fra min side, sier hun.

– Regjeringen har ansvar

– Regjeringen gir oss dårligere lønnsvekst enn ansatte i privat sektor, hevder Arne Johannessen. Forhandlingslederen for Unio, og leder for Politiets Fellesforbund, forteller at det nesten ikke har vært bevegelse mellom partene.

– Vi er selvsagt svært lite fornøyde med både prosess og utfall. Jeg vil likevel rose riksmekleren for god innsats hele veien, sier Johannessen. Han omtaler streik i staten som en sensasjon.

– Full oversikt over streikeuttaket i staten

– Full oversikt over streikeuttalket i YS

Annonse
Annonse