JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

FMC Kongsberg - nasjonal foregangsbedrift

Statsminister Jens Stoltenberg var full av lovord da han besøkte FMC Kongsberg sammen med LO-leder Roar Flåthen fredag.

FMC er en nøkkelbedrift innen utvikling av nye offshore-løsninger for leting og utvinning av olje og gass. De er verdensledende innen sitt felt, og bedriften teller i dag nærmere 2000 ansatte og innleide ressurser. Av disse er rundt 630 medlemmer i Forbundet for Ledelse og Teknikk (FLT). LO-forbundet er dermed den klart største fagforeningen i FMC.

Godt forberedt

Besøket har vært planlagt lenge, og det var en godt forberedt mottakelseskommite som møtte Stoltenberg og Flåthen.

- Vi har lenge ønsket å få statsministeren hit. Vi er stolte av de resultatene og den utviklingen vi har fått til her på FMC og mener det er viktig å synliggjøre denne. Med god hjelp fra Roar Flåthen har vi endelig greid å arrangere dette møtet, uttalte leder av Kongsberg FLT Lars Christian Nilsen.

Kompetanse viktigste fortrinn

Besøket startet med en virtuell introduksjon av bedriften, før de besøkende fikk en omvisning i lokalene. Her ble Stoltenberg og Flåten introdusert for bedriftens fremste produkter. FMC utvikler innretninger som kan plasseres på havbunnen og som utvinner, kontrollerer og distribuerer olje og gass uten behov for en overflate- plattform.

- FMC er en viktig bedrift ikke bare på Kongsberg, men også for det høyteknologiske industrimiljøet i Norge. Det er imponerende å se hvordan denne amerikanskeide bedriften har utviklet seg, ikke minst med begrunnelsen om at de her har tilgang på verdens beste kompetanse, muligheter for å pilotere ny teknologi på norsk sokkel og et betydelig og utfordrende hjemmemarked. Utfordringen til politikerne er å bidra til at bedrifter som FMC kan videreutvikle seg i Norge, konstaterte Roar Flåthen.

Fra finanskrise til rekordstore ordrer

Under finanskrisen opplevde FMC, i likhet med andre norske bedrifter, ordretørke og økonomiske vanskelige tider. FLT jobbet hardt for en løsning der så få ansatte som mulig ble permittert og forsvant til nye jobber. I en teknologibedrift som FmC var dette viktig for å ikke miste kompetansen de ansatte representerer. Resultatet ble et selskap som sto klar for oppgaven da ordrene på ny strømmet på.

- I fire av topp fem offshore-prosjekter som er kåret av Offshore Magazine for 2010 er FMC med som utviklere. Vi her på FmC er klare på at suksessen vår er avhengig av tre ting: Kompetansen til de ansatte, nyskapende teknologi og at vi har et marked som trenger produktene våre, slo underdirektør Ann Christin Gjerdseth fast.

Stat og næringsliv må jobbe på lag

Videre gikk turen til kantinen der Stoltenberg holdt tale og møtte de ansatte. Statsministeren tok opp viktigheten av samspillet mellom stat og næringsliv.

- Dere skaper prosjektene og næringen. Her er det man utvikler løsningene som sørger for at nasjonen holder hjulene i gang innen vår største industri. Da er det viktig at vi fra regjeringens side sørger for gode rammevilkår og de forutsetningene dere har behov for videre drift og utvikling, uttalte Stoltenberg.

God seniorpolitikk

Videre poengterte Stoltenberg viktigheten av at flere bedrifter fulgte FMCs eksempel innen seniorpolitikk.

- Jeg har pratet med flere ansatte som har jobbet i bedriften siden oppstarten på 70-tallet. Dette er et eksempel til etterfølgelse for resten av landets bedrifter. Fremover vil vi ha behov for alle arbeidstakere vi kan avse, da er det viktig å beholde folk i jobb så lenge som mulig, uttalte statsministeren.

Annonse
Annonse