JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skal vokte Barentshavet

Lovordene satt løst da den avanserte kyst- og havportalen BarenstWatch ble åpnet onsdag.

Men så kan også prosjektet redde både liv og natur.

BarentsWatch er mye mer enn en portal inn til lagret kunnskap hos de 27 etatene og forskningsinstitusjonene med ansvar for kyst og hav som bidrar. Tjenestene er skrudd sammen slik at ny informasjon genereres av brukerne.

– Les også: – Ingen framtidsdrøm

– Noe av det unike er at veldig mye av informasjonen på BarentsWatch er sanntids- eller nær sanntidstjeneste. Vi kombinerer data fra mange forsknings- og forvaltningsinstitusjoner, og det mest spennende er hvilken ny informasjon som oppstår i denne kombinasjonen, sier prosjektleder Frode Kjersem.

Portalen består av en åpen del som alle kan bruke, og et lukket system for fordeling av informasjon mellom etatene som har beredskapsansvar på havet.

– Les også: – Ikke kappløp i nord

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) kaller det for en milepæl at et av «embryoene» i nordområdesatsingen - Barentshavet på skjerm - nå er en fullbåren baby. Barentshavet på skjerm var ett av kjerneforslagene fra det første nordområdeutvalget som ble nedsatt i 2006.

– Det grunnleggende er at kyststaten Norge er seg sitt ansvar bevisst. Nå forsøker vi å bruke teknologien i politikkens tjeneste og komme i forkant. Det er mange involverte her, og Norge er helt i front med denne type teknologi. Så vidt jeg vet er det ingen andre land som har gjort dette, så raskt og så anvendelig, sier Støre til NTB.

– Les også: Muligheter og risiko for Statoil

BarentsWatch er ikke ferdig utbygd og vil ifølge prosjektleder Kjersem være en «never-ending-story». Under den offisielle åpningen i Tromsø ble det vist eksempler på interaktive kart der overlappingen mellom torskens gyteområder og seismikkområder trer fram.

– Les også: Vil være først

Portalen inneholder også en nyutviklet varsling av ekstreme polare lavtrykk. Dette er en tjeneste både sjøfarten og oljeindustrien har etterlyst, og som skal oppdateres en gang om dagen.

– Det er en stor utfordring for meteorologer å varsle polare lavtrykk. De gir mye dårlig vær og kommer fort og brått. Polare lavtrykk preges av kraftig vind - ofte storm, tett snø eller nedbør og svært høye bølger, sier utvikler for polare lavtrykk ved Meteorologisk institutt, Gunnar Noer.

– Les også: Kan bli «lottovinnere»

I porteføljen på den offentlige portalen ligger også en ny havneportal som samler informasjon om hva slags utstyr som er tilgjengelig i de ulike havnene, hvilke fartøy som befinner seg der, og hvordan navigasjonsforholdene er.

Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap) er stolt av pionerprosjektet som er samordnet av Kystverket.

– Norge er en havnasjon, og våre havarealer er syv ganger større enn landarealet. Nå samler vi vår kunnskap om bruken av og ressursene i havet på ett sted slik at alle kan ta del i den, sier hun.

– Les også: – Viktig Clinton-besøk

Lederen i Norges Fiskarlag, Reidar Nilsen, sier seg svært fornøyd med at sikkerheten for fiskerne som opererer i de aller nordligste havområdene åpenbart vil bli bedre med denne informasjonsportalen.

Lederen i Norges Naturvernforbund, Lars Haltbrekken, sier miljøbevegelsen aktivt vil ta i bruk dette nye verktøyet.

– Vi tror at dette gjør at vi raskere vil oppdage alvorlig forurensning. Det gjør oss bedre i stand til å oppdage ulovlig fiske, og å oppdage båter med farlig last som kommer langs norskekysten, sier Haltbrekken til NTB. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse