JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Kast barnevernsmodellen

Ekspertene råder barneminister Inga Marte Thorkildsen (SV) til å forkaste dagens barnevernsmodell.

Dagens barnevernsordning er preget av kunnskapsløshet og bør ikke videreføres. Det er ekspertenes konklusjon etter å ha gått gjennom barnevernsreformen.

De siste årene har en rekke forskningsmiljøer fått i oppdrag å evaluere dagens tilbud til barnevernsbarn. Konsulentfirmaet Rambøll leverte nylig en oppsummering av fire forskningsrapporter som har evaluert barnevernsreformen fra 2004. Ekspertene råder barneminister Inga Marte Thorkildsen (SV) til å forkaste dagens barnevernsmodell, skriver Kommunal Rapport.

– Les også: SV ber om hjelp

– Dagens modell innebærer at brukere som har behov for spesialiserte tjenester, vil være avhengig av to organisasjoner som kan ha ulike faglige og økonomiske prioriteringer. Det er krevende og forutsetter at begge nivåer har tilstrekkelig kompetanse til å utføre sine oppgaver, konkluderer Rambøll.

Mangler kunnskap

I 2010 ble det nedsatt et ekspertutvalg i forbindelse med en gjennomgang av barnevernsreformen fra 2004 etter initiativ fra tidligere statsråd Audun Lysbakken (SV).

Det er disse ekspertrådene Rambøll har sett på, og som er grunnlaget for den sterke kritikken av dagens barnevernssystem.

– Les også: Takker helsepersonell

– Sluttrapporten fra evalueringen av barnevernsreformen bekrefter at det er på tide med en ny retning, sier områdedirektør Helge Eide i KS.

Konsulentene trekker fram to hovedutfordringer i sin sluttrapport. Den første er mangel på kunnskap om hvor stort behovet er for ulike barnevernstiltak, og hvordan man best kan imøtekomme disse.

Det stilles blant annet spørsmål ved om fosterhjem er et bedre tilbud enn en institusjon, da det er økt ventetid for barn som skal plasseres i hjem.

Hindres av byråkratiet

Den andre store utfordringen er hvilke muligheter stat og kommune har til å løse sine lovpålagte barnevernsoppgaver.

Et omfattende byråkrati, vekst i antall saker uten tilsvarende økning i ressurser, og manglende behovsanalyser hindrer et effektivt barnevern, mener konsulentene.

– Les også: Tok incestsak opp i Stortinget

– Å gi barnevernsbarn et godt tilbud er blant våre viktigste oppgaver, sier statssekretær Kjetil Andreas Ostling i Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet (BLD).

Departementet vil nå samle de siste rapportene og legge de til grunn for nye reformer i barnevernet.

– Vi er glad for at den oppsummerende rapporten nå er klar. Oppgave- og ansvarsfordeling mellom statlig og kommunalt barnevern vil stå sentralt i et nytt lovforslag, sier Ostling.

Et forslag om lovendringer blir etter all sannsynlighet sendt på høring til høsten. Først våren 2013 vil regjeringen legge fram en stortingsmelding. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse