JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frivillig, du liksom

Regjeringens forslag om å tillate handel hele uka er så dårlig fundert at det for all del ikke må bli vedtatt i Stortinget.

Kristin Margrethe Johansen

eva.ler.nilsen@lomedia.no

Solberg-regjeringen turer fram i spørsmålet om søndagsåpne butikker. Stikk i strid med ønskene til næringen, arbeidsgiverne, de ansatte og folkeflertallet, går de inn for å oppheve begrensningene for søndagshandel. Kirken, miljøbevegelsen og en rekke andre organisasjoner har også uttrykt klar motstand mot det som av en eller annen grunn har blitt en stor symbolsak for regjeringen. Alle aktørene har etterlyst dialog og en analyse av konsekvensene ved en liberalisering av åpningstidene. De er ikke blitt hørt.

På fredag stilte hele tre statsråder opp i et møte med både partene i handelsnæringen og pressen for å orientere om planene sine. Her gjorde de det klart at søndagen skal bli en ordinær handledag, det eneste som skånes er landets tolv årlige røde dager. Ministrene er ikke det minste ydmyke overfor innspill fra dem som kjenner næringen best, eller det norske folk som gjerne vil beholde søndagen som en felles fridag. Det er, etter regjeringens mening, ikke opplagt at alle skal hvile på samme dag. Så, liberaliseringen skal skje uansett. Individets frihet til å handle når de måtte ønske det, trumfer alt.

Næringsministeren avviser faktisk behovet for analyser av konsekvensene ved at det ikke lenger skal være en annerledes dag i løpet av uka. Det er ikke viktig, mener hun, det er politiske årsaker til at regjeringen vil åpne opp søndagen, noe annet grunnlag trenger de ikke for å konkludere. «Tilbud og etterspørsel egner seg bedre enn lovverket til å regulere butikkenes åpningstider», hevder kulturministeren. Arbeidsministeren er heller ikke bekymret for mer søndagsarbeid. Selv om det i framtida skal være tillatt å jobbe fem søndager på rad, kaller han søndagsåpne butikker en «moderat tilpasning» til folks behov.

Regjeringen har talt, nå skal de berørte få tre måneder på seg til å melde inn sine merknader til planene, gjennom en offentlig høring. Det er stor grunn til bekymring for utfallet av prosessen. Om regjeringen gjør som de gjorde sist, i forbindelse med endringsforslagene til arbeidsmiljøloven, hjelper det lite å la seg høre. Regjeringen fremmer det den har tenkt uansett, og sist fikk de virkelig folket på nakken. Det sier sitt at 1,5 millioner ansatte er mobilisert til å delta i en politisk streik mot endringene i arbeidsmiljøloven i slutten av denne måneden.

Ikke bare hopper de bukk over dialogen med ekspertene og ignorerer meningen til flertallet av velgerne i spørsmålet om søndagsåpne butikker, regjeringen ser også helt bort fra åpenbare konkurransemekanismer i sin iver etter å kvittere ut denne valgkampsaken. Regjeringen understreker i sin retorikk at det selvfølgelig vil være helt frivillig å holde åpent på søndager. Men sånn fungerer det jo ikke. Vi har allerede sett det i eskaleringen av sene åpningstider i dagligvarehandelen. Når nabobutikken utvider til 23.00, må de andre gjøre det også. Også kjøpesentrene kappes om kundene på sene kveldstimer både på hverdager og lørdager. Den såkalte tribune-effekten vil garantert gjelde for søndagene også: Om de foran deg reiser seg, er du ikke tvunget til å gjøre det samme, men du vil med meget stor sannsynlighet følge etter for å se bedre. Regjeringen legger opp til en frivillig tvang som alle vil tape på. De eneste som tror de vinner er liberalistene, som kan slå seg på brystet og konstatere at de kan velge å handle akkurat når de vil. Det er skammelig snevert.

Les mer:

Åpent hele året (09.01.15)

Søndagsåpent = dyrere mat (08.01.15)

Annonse
Annonse