JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kongsberg kan tjene milliarder

USA vil ha det norske våpensystemet Joint Strike Missile til kampflyet F-35. Det betyr en mulighet for kontrakter verdt mellom 20 og 25 millioner.

eline@lomedia.no

– Vi har i dag besluttet to ting. For første gang på tre tiår skal vi nå gå til bestilling av en ny generasjon kampfly til Forsvaret. I tillegg skal vi forberede siste fase av utviklingen av det norske missilet Joint Strike Missile (JSM). Dette kan vi nå gjøre ettersom amerikanske myndigheter denne uka endelig har bekreftet sin støtte til integrasjonen av dette på F-35, sier forsvarsminister Espen Barth Eide (Ap) i en pressemelding.

Verdien av JSM er svimlende 20 til 25 milliarder kroner, og Kongsberg Defence Systems (som eies av Kongsberg Gruppen) er trolig sikret arbeid i år framover.

100 underleverandører

– I framtidig fullskalaproduksjon vil JSM-programmet kunne gi over 450 arbeidsplasser i Kongsberg Gruppen og gi betydelige oppdrag til over 100 norske underleverandører i flere tiår, sier Harald Ånnestad, administrerende direktør i Kongsberg Defence Systems, i en melding referert på E24.

Bekreftelsen av at JSM inngår i utviklingen av kampflyene ble kjent dagen etter at Stortinget vedtok å gå til innkjøp av nettopp F-35. Disse flyene skal erstatte dagen F-16. Flykjøpet er den største enkeltanskaffelsen i norsk historie. Prisen er anslått å ende på rundt 70 milliarder kroner.

– Vi ser konturene av et norsk industrieventur, sier forsvarsministeren, ifølge E24.

– Svært gledelig

Fellesforbundets Hans-Christian Gabrielsen er svært glad for nyheten fra forsvarsministeren.

– Dette er et sjumilssteg i riktig retning. Det åpner store framtidsmuligheter også for andre som vil levere inn til kampflyprosjektet.

Gabrielsen mener at JSM-satsingen vil sikre verdiskapning som følge av investeringen i F-35.

– Dette vil få betydning for langt flere enn Kongsberg, sier han.

Industriglede

NHO-foreningen Norsk Industri deler begeistringen over mulighetene som ligger i at et norsk våpensystem skal integreres i et kampfly det er bestilt over 2800 av fra leverandøren Lockheed Martin.

– Det er svært gledelig at amerikanske myndigheter nå har bekreftet at Kongsberg Gruppens Joint Strike Missile kan integreres i Lockheed Martins F-35 Lightning II, som Norge nå bestiller. Når USAs forsvarsminister i et brev til sin norske kollega støtter denne integrasjonen, åpner det store muligheter for norsk eksport til flere av våre partnerland. Det viser at forsvarsindustrien i Norge leverer produkter og teknologi i verdensklasse, sier direktør Knut E. Sunde i Norsk Industri.

Norsk Industri ser for seg at JSM kan bli en døråpner for norsk våpenindustri, slik at det også vil generere andre bestillinger.

– Det vil være et betydelig antall norske underleverandører som nå får krevende store oppdrag med gode referanser som igjen kan brukes overfor andre kunder, påpeker Sunde.

Sivile overslag

Ingeniør-organisasjonen Nito håper at også sivil industri vil nyte godt at ringvirkningene av JSM-utviklingen.

– Erfaringene fra industriavtalene Norge fikk da vi kjøpte F16 var at den teknologiske kunnskapen som miljøet på Kongsberg tilegnet seg resulterte i etablering av sivile bedrifter, sier Nitos president Marit Stykket.

– På samme måte bør det være et mål med en militær leveranse til F35 å få et overslag til sivil industri. Det er høyteknologisk virksomhet Norge skal leve av i fremtiden, og da er det viktig å være bevisst at den kompetansen som utvikles innen forsvarsindustrien også får overslag til sivil næring og innovasjon der, sier hun.

Annonse
Annonse