JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Rettsvesen viktigst

Et ukorrupt rettsvesen er det viktigste for at Myanmar skal utvikle seg i ny og positiv retning, mener Aung San Suu Kyi.

Vinneren av Nobels fredspris framhevet dette da hun innledet til paneldebatt på hotellet Losby Gods utenfor Oslo mandag formiddag. Med i debatten var også utenriksminister Jonas Gahr Støre og den irske rockeartisten Bono.

Suu Kyi understreket at å bygge en rettsstat er mer enn å foreta grunnlovsendringer og vedta nye lover. Hun understreket at de juridiske institusjonene og politiet spiller en avgjørende rolle for at befolkningen skal få tillit til et nytt regime.

– Les også: Video: Suu Kyi avholdt talen

Suu Kyi poengterte at et pålitelig rettsvesen er helt avgjørende for å kunne løse andre problemer i Myanmar, ikke minst de skarpe etniske motsetningene som igjen har blusset opp, allerede har kostet mange liv og drevet titusener på flukt.

Hun mener også at et viktig poeng å observere for å avgjøre om det skjer en positiv overgang i Myanmar, er om det kommer «nye spillere på banen».

– Man må se etter om det er nye aktører, eller om det bare er de samme gamle som opptrer, sa hun.

– Det er viktig å sikre at endringene er positive og tjener de underprivilegerte, og at de ikke bare styrker dem som allerede er privilegerte.

– Les også: Møtt av folkehav i Bergen

Suu Kyi poengterte at fred og velstandsutvikling hører sammen. Der fikk hun klar støtte fra artisten Bono, som viste til en klar konklusjon som Verdensbanken kom med for ikke altfor lenge siden: Krig er den største drivkraften for fattigdom i verden.

På pressekonferansen understreket Suu Kyi at endringer i grunnloven er særlig viktig for å endre de militæres rolle i styringen av Myanmar. Men forandringene må skje i forståelse og enighet med de militære, ikke i kamp mot dem, sa hun.

– Vi vil ikke ha konflikt med dem, sa hun.

På et spørsmål om hvordan hun kunne forholde seg til både å gå inn i en slags morsrolle for Myanmar og samtidig være aktiv politiker, svarte hun at morsrollen i bunn og grunn er grei fordi hun jo er mor.

– Jeg vil gjøre mitt beste, sa hun om sin framtidige innsats som demokratiforkjemper og politiker.

– Om det er nok, får tiden vise, la hun til.

– Les også: Støre frykter kaos

Bono, som er i Oslo for å hente og ledsage Aung San Suu Kyi til Dublin, fortalte at han i sin tid hadde sagt nei da president Bill Clinton ville invitere Sinn Fein-lederen Gerry Adams til USA for fredssamtaler.

Clinton ignorerte Bonos råd, og han innrømmer at det var Clinton som hadde rett. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse