JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil kriminalisere rentetriksing

EU-kommisjonen vil be alle EUs medlemsland om å gjøre det straffbart å manipulere pengemarkedene i kjølvannet av Barclays-skandalen.

– Kommisjonen vil be alle medlemsstatene om å innføre straff for manipulering av styringsrenter i sine nasjonale lovverk, heter det i en uttalelse fra EUs utøvende organ Europakommisjonen onsdag.

Rentetriksingen i den britiske storbanken Barclays sendte sjokkbølger gjennom det verdensomspennende finansapparatet i juni. Mange har siden reist debatten om regelverket er godt nok og om sjefene som styrer det hele, overhodet følger etiske retningslinjer.

– EU er nødt til å handle for å sette en stopper for lovbrudd i banksektoren. Straffelov kan være til avskrekkelse, sa kommisjonens justisminister, Viviane Reding.

Det britiske finanstilsynet FSA konkluderte i juni med at ansatte i investeringsbanken Barclays i perioden 2005- 2009 forsøkte å manipulere den såkalte Libor-renten. Ved å sette styringsrenten ned til et urealistisk lavt nivå, kan banker lure markedet til å tro at de står sterkere enn de egentlig gjør.

Flere politikere har krevd en saumfaring av bankvesenet i kjølvannet av avsløringen. Fire av Europas største banker etterforskes for å ha deltatt i renteskandalen, og flere andre institusjoner etterforskes for lignende forhold. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse