JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Ikke mal så svart

Fellesforbundet følger nøye med på det som skjer i europeisk økonomi, men er ikke helt enig i det bildet Norsk Industri tegner om framtida.

torgny.hasaas@lomedia.no

I dagens utgave av Dagens Næringsliv sier Norsk Industri at de venter en langt verre økonomisk krise nå enn den som rystet verdensøkonomien i 2008 og at de derfor legger en kriseplan. Norsk Industris bekymring er først og fremst knyttet til den høye kronekursen som svekker konkurranseutsatt industri.

Neste krise kan ramme Norge hardere

– Jeg er enig med Norsk Industri i at vi står foran en alvorlig situasjon, men jeg mener at de svartmaler med en for bred pensel, sier forbundssekretær i Fellesforbundet, Hans-Christian Gabrielsen til LO-Aktuelt.

Når han ser tilbake på finanskrisa som kom i 2008, var Norge raskt ute med passende tiltak slik at ikke økonomien ikke stoppet opp. Dette var tiltak som Fellesforbundet, Norsk Industri, LO og NHO støttet helhjertet.

– Jeg går utfra at regjeringa følger like nøye med nå, sier han.

Spent på sentralbanken

Gabrielsen er spesielt opptatt av hvilke tiltak den Europeiske sentralbanken kommer med, om tiltakene derfra blir kraftige nok .

Når det gjelder situasjonen i Norge nå mener forb undssekretæren at industrien som ikke er knyttet til olja, kan ha et større problem nå enn i 2008.

–I 2008 hadde denne industrien bak seg en del gode år og hadde derfor større ressurser å møte en krise med. Nå vil de ikke være like godt rusta, sier Gabrielsen i en kommentar.

En utfordring for det norske arbeidslivet er at oljeindustrien går godt og er i stand til å betale arbeidskrafta godt og at de derfor trekker til seg arbeidskraft og kompetanse på bekostning av de andre deler av industrien. Dette er med på å øke presset på lønningene og kostnadsnivået opp.

Statsbudsjettet

– Det som er viktig nå er at statsbudsjettet for 2013 er et aktivitetsnøytralt statsbudsjett. Det vil si et stramt budsjett som ikke er med på å gi ytterligere press i økonomien.

Han minner på at det blir gjort tiltak for å svekke kronekursen.

– Norges Bank satte ned renta selv om mange hadde forventet at den skulle settes opp. Dette ble gjort for å hindre ytterligere økning av kronekursen, sier Gabrielsen.

Annonse
Annonse