JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tøffere for jobbrøykere

Ansatte som tar seg en røyk i arbeidstiden, kan gå vanskeligere tider i møte.

Mange bedrifter signaliserer at de vil bli strengere, og som leder kan du si nei til medarbeidere som ønsker å ta en røyk i arbeidstiden.

– Vi får en del spørsmål fra virksomheter som vil vite hvor langt de kan gå for å få et helt røykfritt miljø, sier Jens Kristian Johansen, ekspert på arbeidsrett og partner i advokatfirmaet Grette.

– Les også: Røykere? Nei takk!

Det er ingen selvfølge å få gå ut og ta seg en røyk i arbeidstiden.

– Tobakkskadeloven fastslår at luften skal være røykfri i lokaler og transportmidler hvor allmennheten har adgang, samt i møterom, arbeidslokaler og institusjoner hvor to eller flere personer er samlet. Følgelig er arbeidsgiver lovforpliktet til å nekte ansatte å røyke innendørs, sier han.

Gjennom styringsretten kan arbeidsgiver godt forlange å ha det helt røykfritt på sin eiendom, både innendørs og utendørs. Det går også an å nekte å innvilge stadige røykepauser. Ansatte som røyker har ikke krav på mer enn en vanlig halvtimes lunsjpause i løpet av en ordinær arbeidsdag.

– Les også: Røykekutt gir ekstra fridag

Dersom arbeidsgiver bestemmer at det ikke skal røykes på egen grunn, kan det også gjøre røykepauser praktisk vanskelig.

– Hvis det dreier seg om et stort anleggsområde, må den ansatte kanskje bevege seg langt av gårde. Da kan tidsbruken bli virkelig problematisk, sier Johansen.

Grette-advokaten får også henvendelser fra arbeidsgivere som ønsker å stille spørsmål om røyking i forbindelse med ansettelser.

– Det er lov til å spørre om søkere røyker. Ettersom vi ikke har et lovverk som forbyr diskriminering av røykere, er det på generelt grunnlag heller ikke forbudt å søke etter ikke-røykende ansatte. I en del jobber der man kommer tett på andre mennesker, vil det ikke være urimelig å kreve at medarbeidere ikke skal lukte røyk, sier Johansen.

– Les også: – Avinor bryter røykeloven

Opplevelsen av at røykerne får ekstra fri kan bli et arbeidsmiljøproblem, for viktigheten av rettferdighet og likebehandling står sterkt i vårt land, mener Even Bolstad, daglig leder i HR-Norge, som er et nettverk for folk som jobber med personalledelse.

– Dersom noen opplever å sitte igjen med arbeidet mens kollegene er ute og røyker, vil det kunne skape et større problem enn ved faktisk å si nei til røyking i arbeidstiden. Mange har nok sett på røykepausene som en rettighet de har i kraft av å være røykere, men slik er det selvsagt ikke. Utgangspunktet er at bedriften kan si nei, fastslår Bolstad.

Han tror ikke det blir noen proteststorm hvis arbeidsgivere blir mer strikse på dette området.

– Røyking er etter hvert blitt så stigmatiserende at slik innskjerping vil gå rolig for seg. Derimot tror jeg som hovedregel det vil være klokt av bedriften å bruke mer gulrot enn pisk for å få ansatte til å legge helt bort røyken. (ANB)

Annonse
Annonse