JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fengselsdesignerne

Ikke nok med at lampa «Bake me a cake» tar verden med storm. Den moderniserer også arbeidsdriften i Bergen fengsel.
SAMARBEID: – Vi må gi de innsatte tillit og frihet. Vi tilrettelegger, aktiviserer og har mye kontakt med de innsatte. Vi er møbelsnekkere og psykologer om hverandre, sier verksbetjent Bjarte Synnevåg (i midten). Sammen med designer Morten Skjærpe Knarrum (til venstre), verksbetjent Frank Rønhovde og innsatte produserer de lampa Bake me a cake i Bergen fengsel.

SAMARBEID: – Vi må gi de innsatte tillit og frihet. Vi tilrettelegger, aktiviserer og har mye kontakt med de innsatte. Vi er møbelsnekkere og psykologer om hverandre, sier verksbetjent Bjarte Synnevåg (i midten). Sammen med designer Morten Skjærpe Knarrum (til venstre), verksbetjent Frank Rønhovde og innsatte produserer de lampa Bake me a cake i Bergen fengsel.

Helge Skodvin

katharina@lomedia.no

Det er lite som minner om trendy magasiner og fancy designerbutikker i verkstedet i Bergen fengsel. Men det er der designerne Morten Skjærpe Knarrum og Jonas Norheim både har utviklet og produserer Bake me a cake sammen med verksbetjentene Bjarte Synnevåg og Frank Rønhovde og flere innsatte.

Designerlampa er en internasjonal hit. Den omtales i kinesiske magasiner, selges på New Zealand og har flere ganger deltatt på utstillingen 100% Norway i London.

Var skeptiske til designerne

Designprosjektet hadde en treg start bak murene.

– Da prosjektet landet her, satte vi opp et høyt «gjerde», sier Bjarte Synnevåg som har 16 års fartstid som verksbetjent. Sammen med verksbetjent Frank Rønhovde har han ansvaret for snekkerverkstedet. Begge er utdannet møbel¿snekkere.

– I starten tenkte vi bare at vi hadde fått to designere som vi skulle ha på fanget. Nei, vet du hva. Det gikk på yrkesstoltheten løs. Vi designer jo hele dagen, sier Synnevåg.

– Da vi begynte å behandle dem som kunder, gikk det litt bedre.

I dag jobber designerne og verksbetjentene skulder ved skulder og lærer av hverandre. Sammen kommer de frem til produkter som verden utenfor vil ha.

Produsert i Bergen fengsel

Den elektriske delen importeres fra Kina, men innsatte og ansatte i Bergen produserer alt det andre. Røret som holder de ulike delene sammen, er et samarbeid mellom metallverkstedet og skolen. De runde og glatte tredelene produseres på den datastyrte trefresen, en CNC-maskin. Etterpå pusser og oljer innsatte delene før lampa monteres, pakkes i esker og sendes til kunder over hele verden. I butikk og på nettbutikken til Bergen fengsel koster Bake me a cake rundt 3000 kroner.

– Da vi skulle lage prototypen, var det en innsatt som var datakyndig og som tok ting lett. Han sklei rett inn, var med og bidro i hele prosessen, sier Synnevåg.

Seniorrådgiver i Kriminalomsorgen region vest, Ellen Svendsen, er initiativtaker til prosjektet.

– Vi må vi finne arbeid som krever ulik kunnskap. Lampa er et slikt prosjekt. Design er en måte å fornye arbeidsdriften på, sier Svendsen som er utdannet tekstilkunstner.

Kriminalomsorgsdirektoratet etterlyser tilbud som er tilpasset dagens arbeidsmarked og jobber med en ny strategi for arbeidsdriften i fengslene. Den skal være klar i midten av mars.

Design har ingen fasit

Morten Skjærpe Knarrum har en master i design fra Kunst- og designhøgskolen i Bergen. I masteroppgaven sin utforsket han hvordan design kan fremme verdighet, mestring og stolthet hos de innsatte. Rundt 80 prosent av all kriminalitet er impulshandlinger. Designeren tror at design kan bidra til å hjelpe innsatte til et liv uten kriminalitet.

– Design er en metodisk tilnærming. Det kreves planlegging og er en prosess med refleksjon og analyse. Det er ingen fasit eller raske svar. Du har et mål, men veien dit er kronglete. Dette kan de innsatte overføre til seg selv, sier Knarrum.

Kaffebryggere

Det nyeste designproduktet under utvikling i fengselet er aeropressen, en manuell kaffebrygger hvor du håndpresser din egen kaffe. De mest ihuga kaffeentusiastene sverger til denne måten å brygge kaffe på.

– Det er ikke Jonas og jeg som designer. Vi undersøkte om noen av de innsatte ønsket å arbeide med dette. Flere ville være med. De kom fort fram til løsningen. Min jobb er å få dem til å være kritiske og lete etter løsninger, sier Knarrum.

En prototype i furu er snart ferdig. Etterpå skal de innsatte lage seks stykker i eik som skal testes ut på kaffebrennerier i Bergen. De innsatte kan også ta barristakurs og kurs i kaffebrenning i fengselet.

Folk i sårbare situasjoner

Begge designerne har en femti prosent stilling i Kriminalomsorgen region vest. De jobber med ulike prosjekter i flere fengsler på Vestlandet. I gangene stopper Knarrum for å prate med en ung mann som koster gulvet på rommet sitt.

– Det er hyggelig å treffe innsatte som vil delta. Nå traff jeg nettopp en som gjerne vil jobbe i butikken, sier designeren.

– Det er interessant og givende fordi jeg møter mange spennende folk, både innsatte og ansatte. Jeg treffer innsatte som er i sårbare situasjoner, som sliter med ting og har havnet der de er på grunn av valg og hendelser som de ikke styrer over, sier Knarrum som også møter fordommer i fengselet.

– De innsatte og ansatte forbinder design med glossy magasiner og dyre stoler. Det er lett å bli satt i bås. Men jeg opplever at når vi blir kjent, forstår mange at design er så mye mer.

Design er en måte å fornye arbeidsdriften.

Ellen Svendsen, seniorrådgiver

Du har et mål, men veien dit er kronglete. Dette kan de innsatte overføre til seg selv.

Designer Morten Skjærpe Knarrum

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse