JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Venstre pusser grønnfargen

Venstres programkomité vil gå lenger enn klimaforliket og kutte minst 40 prosent av norske klimautslipp innen 2020.

Venstre tar mål av seg å bli et enda grønnere parti, samtidig som det skal være et tydelig borgerlig parti i sentrum av norsk politikk.

Slik ordlegger lederen av Venstres programkomité, Guri Melby, seg. For selv om partiet er villig til å akseptere en regjering der Fremskrittspartiet inngår, så pusser partiet den grønne profilen og vil ha programfestet 40 prosent klimagasskutt innen 2020. Med det går Venstre lenger enn regjeringen og klimaforliket mellom alle partiene unntatt Fremskrittspartiet.

– Les også: Klimasamtaler avsluttet

– Vi kan godt si at det er en spissing av den grønne profilen. Vi har fått mye ny kunnskap om klimautfordringene og mange nye løsninger er i ferd med å tegne seg. Derfor er dette et av de politiske områdene hvor det alltid vil være behov for fornyelse, sier Melby.

Som ikke legger skjul på at snart åtte år med rødgrønn regjering har gjort Venstre frustrert.

– Jeg tror vi er stresset over at det har gått åtte år uten at noe har skjedd, og at vi har mistet disse årene i klimakampen. Derfor er det behov for enda kraftigere grep nå, sier Melby.

Programkomiteen vil ha en miljø- og energireform der også bygging av dobbeltsporet Intercity-jernbane innen 2025 inngår, samt 50 prosent statsstøtte til de store kollektivinvesteringene i de store byene og en gradvis erstatning av olje- og gassutvinning med produksjon av fornybar energi.

Skole og forskning

I tillegg til klima og miljø er det fortsatt skole og forskning som er Venstres prioriterte hjertesaker.

– Alle partier er opptatt av skolen, men de andre har ikke vist vilje til å styrke lærerrollen, sier Melby.

Og foreslår et lærerløft for etterutdanning og videreutdanning. Programutkastet åpner også for friskoler uten religiøst eller pedagogisk alternativ og har en målsetting om at 3 prosent av brutto nasjonalproduktet skal brukes til forskning innen 2020.

– Dette er også et program som viser at vi er klare til å ta makt. Derfor presenterer vi et bredt politisk program på alle områder, sier Melby.

– Les også: Rødgrønn invitasjon

Programkomiteen kommer ikke med sin innstilling til spørsmålet om EU-medlemskap, men legger fram to alternativer, et ja og et nei til EU.

– Det er ikke viktig hvor mange som sier ja eller nei på dette stadiet i prosessen. Vi vet det er to syn på EU i partiet, og det er viktig å få innspill fra alle på hvilken retning vi skal gå i framtiden, sier Melby, som selv er tilhenger av EU.

Forslagene til nytt partiprogram skal i høst ut på høring i partiorganisasjonen og vedtas på Venstres landsmøte i april neste år. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse