JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krever PC til dyslektikere

Arbeidsministeren må sikre at elever med dysleksi får nødvendige hjelpemidler, krever SV.

SV mener det var et feilgrep da arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) for to år siden endret ordningen med innkjøp av datamaskiner for elever med dysleksi.

– Arbeidsministeren må sikre at elever med dysleksi får nødvendige hjelpemidler, sier SVs arbeids- og sosialpolitiske talskvinne Karin Andersen til NTB.

Hun understreker at elever med dysleksi fremdeles har rett til PC, men at det er kommunene som skal ordne dette.

– Dette fungerer ikke bra nok. Hjelpemiddelsentralen bør ha ansvaret for å sikre elevene med dysleksi en egnet PC og programvare, sier hun.

Høyre-kritikk

I helgen lovet Høyre-leder Erna Solberg å gjeninnføre ordningen dersom hun blir statsminister neste høst.

– Regjeringen har gjort livet verre for mange dyslektikere bare for å spare 20 millioner kroner, sa Solberg til Aftenposten.

Tilskuddsordningen sikret årlig rundt 10.000 elever med lese- og skrivevansker støtte til spesialtilpasset PC. Solberg peker på at dyslektikere kan lære like mye som alle andre, men at læringen skjer på andre måter og at man er helt avhengig av hjelpemidler.

Erna Solberg er selv dyslektiker og innrømmer at hennes engasjement i saken har personlige årsaker.

– Jeg greide meg bra på skolen fordi jeg var sterk muntlig, men jeg slet veldig med skriving. Først da jeg var 16 år ble det påvist at jeg hadde dysleksi, forteller hun.

Ifølge Dysleksiforbundet har bortfallet av støtteordningen rammet tusenvis av elever med dysleksi.

Advarte

SVs Karin Andersen medgir at regjeringens omlegging har gått ut over tilbudet til elevene. Hun har fått flere meldinger fra familier som forteller at de ikke får hjelp.

– Hjelpemiddelsentralene ser ikke ut til å være klar over sitt ansvar for de mer komplekse hjelpemidlene. Det hjelper ikke med en maskin for hver tredje elev når de det gjelder trenger PC hele tiden, sier hun og legger til at elever med dysleksi bruker spesiell programvare.

SV advarte mot endringen da den kom og var særlig bekymret for hvordan den ville slå ut for barn i familier med dårlig råd.

– Endringen ble trumfet gjennom fra arbeidsministeren uten skikkelig utredning. Nå ser vi at det vi advarte mot har slått til, sier Andersen.

Stortinget har tidligere pålagt regjeringen å kartlegge følgene av omleggingen, men Andersen slår fast at lite har skjedd.

– Dersom vi oppnår nytt flertall ved valget, må dette inn i regjeringserklæringen igjen. Vi kan ikke risikere å ødelegge muligheten barn og unge har til å lære seg å lese og skrive, sier SV-representanten. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse