JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fra Estland til Norge for å lære

– Fagforeningsarbeid i Estland er en investering for framtiden. Vi trenger å lære av andre lands erfaringer, sier Roman Zaytsev og Juri Korjukin som i fire dager var på jobb sammen med norske ITF-inspektører.

roy.ervin.solstad@lomedia.no

Besøket var en del av utvekslingsprogrammet som inngikk i Den internasjonale transportarbeiderføderasjonens «Baltic Week of Action». Med base på ITF-kontoret i Larvik fikk de to havnearbeiderne fra Talinn være med ITF-koordinator Angelica Gjestrum og ITF-inspektør Truls Vik Steder på jobb til skip og havner i nærheten.

I år er det første av to år hvor det skal utveksles med Estland. Aksjonsuka gjennomføres i samarbeid med havnearbeidere og inspeksjonene ble gjennomført sammen men havnearbeidernes representanter. Havnearbeiderne fikk også påminnelse om hva ITF står for og hva inspektørene gjør om bord.

Suksess

For Zaytsev og Korjukin ble det hektiske dager i Norge.

– Vi har vært på Herøya på inspeksjon på en bulkbåt, forteller Roman Zaytsev til Maritim Logg.

Han nøler ikke med å karakterisere det besøket som en suksess.

– Vi oppdaget at sjøfolkene om bord ikke hadde fått betalt for vakttjeneste, fortsetter han.

I løpet av oppholdet var de også om bord på en kjemikalietanker i Sandefjord og på havna i Larvik for å snakke med havnearbeiderne der.

Mange uorganiserte

I Estland er det felles fagforening for havnearbeidere og sjøfolk. Organisasjonen ble dannet i 1995 etter Estonia-forliset og hadde i 2010 ca. 2000 medlemmer, hvorav tre fjerdedeler er sjøfolk.

– Det er mange uorganiserte både i havnene og på skip i Estland, men vår oppgave er å gi havnearbeidere og sjøfolk trygghet gjennom medlemskap, sier Juri Korjukin.

Ifølge tallene fra 2010 er nesten halvparten av medlemmene kvinner (46,6 prosent), mens nesten tre av ti er under 35 år.

Fremtidsinvestering

De to estlenderne er ikke ansatte i Estlands Uavhengige Sjømannsforbund (ESIU). Kun vanlige medlemmer.

– Fagforeningsarbeid i Estland er en investering for framtiden, og vi prøver å hjelpe til når vi kan, forklarer Zaytsev.

Med Estlands historie som en del av Sovjetunionen, tror han at man ikke vil se effekten av fagforeningsarbeidet umiddelbart.

Skryter av Norge

Nettopp derfor er utvekslingen med andre land i «Baltic Week of Action» så viktig for estlenderne.

– Vi trenger å lære av andre lands erfaringer, og det er veldig positivt å se hvordan ting fungerer i Norge. Fagforeningene i Norge er sterkere enn i Estland, og man er ikke redd for å handle eller si sin mening, skryter Roman Zaytsev.

Like inspeksjoner

Selve ITF-inspeksjonene på havnene og skipene, skiller seg derimot ikke stort fra den virkeligheten de selv opplever i Estland.

– Vi har ingen problemer med tilgangen til havner og skip i Estland, og som her ser vi på papirer og arbeidsforhold. Så den delen av jobben er mye det samme, avslutter Roman Zaytsev og Juri Korjukin.

Annonse
Annonse