JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Demokrati som skolefag

Nytt demokratifag i grunnskolen og bedre tilrettelegging for elevers innflytelse i samfunnslivet er blant forslagene Audun Lysbakken fikk overlevert i dag.

hanne.kullerud.nielsen@lomedia.no

Trond-Viggo Torgersen har ledet utvalget som står bak utredningen «Ungdom, makt og medvirkning».

– Mye av ungdomstiden er nå låst fast i å være på skolen, sa Torgersen på pressekonferansen i forbindelse med overleveringen. – Det er viktig at demokratiet ikke blir et ekskluderende eliteprosjekt, men at alle har så lik mulighet til å delta som mulig. I dette arbeidet må skolen stå sentralt. Skolen bør i enda større grad enn i dag tilrettelegge for at unge kan erfare i praksis hva det vil si å delta i demokratiske prosesser. Deltakelsesordningene for ungdom må bidra til å utjevne forskjeller, ikke forsterke dem, sier Trond-Viggo Torgersen.

Demokrati for alle

I en kommenter sier leder av Framfylkingen, LO-sekretær Kristian Tangener at Framfylkingen er glad for at utvalget har sett på at demokratiet skal gjelde for alle unge, og ikke bli et ekskluderende eliteprosjekt kun for de mest ressurssterke ungdommene. Denne type tiltak er avgjørende for å utjevne forskjeller, mener Tangen.

Utvalget foreslår også å øke fraværskvoten for politisk fravær for elever på videregående skole. Denne kvoten ble redusert av utdanningsminister Kristin Halvorsen i 2010.

Stemmerettsalder

Trond-Viggo Torgersen mener ungdom ikke bør få stemme før de blir 18 år, men flere medlemmer i utvalget er uenig med ham når et gjelder stemmerett for 16-åringer og mener de bør få stemme ved valg.

LES OGSÅ: Uenige om stemmerett

Ifølge Kristian Tangen, er Framfylkingen positiv til stemmerett for 16-åringer, og valget i høst viste økt valgdeltakelse, mener han. og er skuffet over at utvalget ikke klarte å enes om å anbefale stemmerett til 16-åringer. Det viser seg at utvalgets leder og forskerne som har vært med i utvalget som går imot 16-årig stemmerett, mens utvalgets yngre medlemmer var for.

– Økt innflytelse fra flere unge ville ha gitt en mer balansert politisk agenda, som ikke bare handler om at politikerne frir til de eldste i samfunnet. Saker som oppvektsvilkår og klima taper på at de eldste skal bestemme hverdagen til de yngste, sier Kristian Tangen.

På høring

Også generalsekretæren i Landsrådet for Norges Barne- og Ungdomsorganisasjoner (LNU), Martin Østerdal er skuffet over at utvalget ikke går inn for allmenn stemmerett for 16-åringer. Han mener 16-årig stemmerett vil være et viktig tiltak for å øke unges innflytelse og skape bedre lokalsamfunn for unge.

Utredningen skal ut på høring neste år, og Framfylkingen vil sende sitt svar da.

Annonse
Annonse