JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Vi blir kritisert for sutring

Støttegruppen etter 22. juli blir bedt om på slutte å sutre når den halvannet år etter terrorangrepene påpeker svakheter i oppfølgingen av de etterlatte og overlevende.

Dette hevder gruppens leder.

– Men det er viktig å ikke glemme at når vi uttaler oss på vegne av våre medlemmer, så gjør vi det også for alle som har vært utsatt for forferdelige hendelser, og som trenger oppfølging og hjelp, sa leder Trond Blattmann i Den nasjonale støttegruppen etter 22. juli-hendelsene.

– Les også: – Kan ikke ha kommet overraskende

Støttegruppen, som stilte med fem representanter i den åpne høringen til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité tirsdag, la betydelig vekt på hvordan en rekke kommuner har sviktet i oppfølgingen av pårørende og etterlatte etter 22. juli. De var også kritiske til at i kommuner der kompetanse om psykososial oppfølging av etterlatte og pårørende manglet, var det liten vilje til å innhente slik kompetanse.

– Vi etterlyser et foroverlent helsevesen. Vi har faktisk en lovmessig rett på hjelp. Mange av oss har opplevd manglende forståelse for hva man i helsevesenet skal gjøre i etterkant av det som skjedde. Det er derfor opp til dere som sitter på Stortinget å fatte gode vedtak, slik at man blir ivaretatt ordentlig, sa Blattmann.

– Svikt over hele linjen 22. juli

Granskningen av hva som gikk galt 22. juli i fjor bekreftet det som allerede var oppfatningen de pårørende og overlevende. - Det var svikt over hele linjen.

Det fastslo leder Trond Blattmann for Den nasjonale støttegruppen etter 22. juli da han innledet gruppens del av høringsprosessen til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité tirsdag formiddag. Det han beskrev som «svikt over hele linjen» fant sted på ledelses- og koordineringsnivå, så vel som på operativt nivå, fastslo han.

– Vår oppfatning er at politiet kunne vært på Utøya tidligere og at bomben i regjeringskvartalet kunne vært forhindret hvis fattede vedtak hadde blitt satt ut i livet, sa Blattmann.

Ikke opptatt av syndebukker

– Vi er ikke opptatt av å finne syndebukker, men vi er opptatt av at det blir plassert ansvar for at det fattes gode vedtak i etterkant, la han til.

De etterlatte, pårørende og overlevende etter terrorangrepene har vært de som i tydeligst grad har rettet kritikk mot politiet for feilene som ble begått og som trolig medført at dødstallet økte helt til 77 før Anders Behring Breivik var pågrepet. Nå kritiserer de den psykososiale oppfølgingen lokalt.

– Les også: – Ingen fritas ansvaret

Styremedlem Beate Vatndal påpekte at fortsatt er flere etterlatte ikke tilbudt hjelp, samtidig som det kommer meldinger til gruppen om at flere kommuner er i ferd med å trappe ned og avslutte sitt hjelpeprogram etter 22. juli.

– Det har vært helt vilkårlig om etterlatte har fått den nødvendige hjelpen, sa hun.

– Hvordan kunne man overse så mange advarsler?

Et avgjørende spørsmål under høringene om 22. juli er hvordan man kunne overse så mange advarsler, sier Per Christian Foss (H).

22. juli-høringen i Stortinget startet tirsdag med redegjørelsen fra lederen av 22. juli-kommisjonen, Alexandra Bech Gjørv.

Høyres representant i kontroll- og konstitusjonskomiteen sier det blir mye å bore i de gjenstående høringsdagene.

– Det som blir avgjørende, er hvordan kunne man overse så mange advarsler, sier Foss til NTB

– Det kom mange advarsler om manglende sikkerhet og om dårlig iverksettingsevne, det kom advarsler fra PST og fra svært mange hold. Likevel nådde dette ikke fram til politisk nivå. Hvorfor det ble slik, må vi få klarhet i, sier Foss.

– Kultur og ledelse viktigst

Venstre-leder Trine Skei Grande mener Gjørv-kommisjonens funn knyttet til kultur, mentalitet og ledelse blir det viktigste å følge opp fremover.

Venstrelederen var fornøyd med redegjørelsen til lederen av 22. juli-kommisjonen, Alexandra Bech Gjørv, under Stortingets 22. juli-høring tirsdag.

– Det var en bra start på høringen. Det var viktig at hun kom til orde og fikk gjentatt hovedfunnene i rapporten, for det er et svært viktig dokument hun har lagt fram, sier Grande til NTB.

– Det viktigste for komiteen fremover blir å forfølge hennes funn knyttet til dette med kultur, mentalitet, ledelse og dårlig oppfølging av målsettinger, sier Grande til NTB.

– Ikke grunnlag for personifisert ansvar

Aps Martin Kolberg mener første dag av Stortingets 22. juli-høring ikke gir grunnlag for å peke på enkeltpersoners ansvar.

– Det viktigste å registrere fra redegjørelsen til 22. juli-kommisjonens leder i dag, er at ansvarsforholdet er veldig bredt, sier Arbeiderpartiets representant Martin Kolberg til NTB.

Kommisjonsleder Alexandra Bech Gjørv innledet høringen tirsdag.

– Hun støtter statsministerens forståelse av at han har ansvar og at regjeringen har ansvar, men at det også er veldig mange flere som har ansvar. Denne delen av høringen har ikke styrket denne jakten på det konkrete ansvaret hos personer eller regjeringen som sådan, sier Kolberg. (ANB-NTB)

Følg NTBs løpende oppdateringer her:

<iframe src='http://embed.scribblelive.com/Embed/v5.aspx?Id=68474&ThemeId=5519' width='650' height='800' frameborder='0' style='border: 1px solid #000'></iframe>

Annonse

Flere saker

Annonse