JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NHO-sjefen advarer mot lønnsgalopp

NHO-sjef Kristin Skogen Lund frykter at deler av den konkurranseutsatte industrien kan bli borte hvis den særnorske reallønnsveksten fortsetter.

bjorn.erik.dahl@anb.no

– Hadde vi hatt en produktivitetsøkning som sto i samsvar med den norske reallønnsveksten det siste tiåret, så hadde det vært mulig med fortsatt vekst. Men det har vi ikke, sier ny administrerende direktør i NHO, Kristin Skogen Lund, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Vi hadde det på begynnelsen av 2000-tallet og fram mot 2006. Etter det har det vært rimelig flatt, uten særlig vekst i produktiviteten. Men lønningene har fortsatt å stige. Det er ikke bærekraftig, legger hun til.

De siste ti årene har den norske reallønnsveksten vært på over 30 prosent, og i vår gikk offentlig sektor til streik for å få en lønnsvekst på i overkant av fire prosent.

– Les også: – Industrien under fire prosent

– Les også: Tøff debatt før LO-kongress

– Umulig å få tilbake

– Store deler av næringslivet får økt risiko for å bli utkonkurrert hvis den særnorske reallønnsveksten skal fortsette. Hvis det først skjer, er det umulig å få det tilbake. Det viser historien, advarer NHO-sjefen.

Kristin Skogen Lund bruker den siste tidens dramatiske situasjon rundt SAS, med påfølgende kutt for å overleve, som et eksempel på hvordan det kan gå.

– SAS er et godt eksempel på hvordan det går når man over mange år, i en situasjon uten stor konkurranse, og på et tidspunkt der globaliseringen ikke har slått til for fullt, gir seg selv så store goder at det ikke er bærekraftig over tid. Før eller siden kommer det en korreksjon. Jo mer tid det går, desto kraftigere og mer uunngåelig blir den. SAS var i en situasjon der de kunne tillate seg å gjøre det de gjorde. Kostnaden ved en arbeidskonflikt var dessuten så høy at man strakk seg langt for å unngå det. Da ender du med en organisering av arbeidslivet i bedriften som ikke er bærekraftig, sier hun.

– Les også: Frykter lønnskaos

– Les også: Jens maner til fornuft

– Les også: Ingen lønnsrevolusjon i sikte

Hardt mot hardt

Derfor satte også arbeidsgiversiden hardt mot hardt under tariffkonflikten i oljesektoren i år for å unngå at arbeiderne skulle få tariffestet tidligpensjon.

– Selv i tider med god råd må vi se på de langsiktige konsekvensene av de valg vi tar og de goder vi unner oss, mener Skogen Lund.

– Fra vår side var det et forsøk som vi lyktes med, nemlig å ta en korrigering på et tidligere tidspunkt. Den ene saken i det korte bildet er kanskje ikke verdt en stor konflikt, men i det store bildet må man markere hvor grensen går for å unngå SAS-effekten, sier Skogen Lund, som understreker at vi lever i et land som har gjennomført en pensjonsreform med klare formål.

– All politikk og fornuft tilsier at hvis vi skal ha et bærekraftig samfunn, må flere være i jobb og være lenger i jobb. Det jeg er opptatt av, er at vi må få kostnadsnivået i takt med produktiviteten. Det er ikke et mål i seg selv å ha lave lønninger, sier Skogen Lund, og legger til at moderate lønnsoppgjør må gjelde alle grupper, også ledere. (ANB)

Annonse
Annonse