JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Viktig bok om mørk historie

Bjørn Westlie:
Fangene som forsvant
Spartacus 2015

Bjørn Westlie: Fangene som forsvant Spartacus 2015

bokomslag

oystein.braathen@lomedia.no

Nærmere 100 000 sovjetiske krigsfanger ble sendt til Norge for å brukes som slaver under 2. verdenskrig. Da freden kom var mange av de overlevende knapt i stand til å bevege seg ut av leirene uten hjelp.

På minimale matrasjoner, i elendige brakker og uten helsehjelp, skulle de gradvis arbeide seg til døde.

Rundt 13 000 av dem ble satt inn på Nordlandsbanen mellom Mo og Fauske. Under krigen ble temaet noe man ikke snakket om. Sommeren 1945 ble 84 000 overlevende sendt ut av Norge. Da sovjetiske myndigheter ba om dokumentasjon på hva de hadde utført, ønsket norske myndigheter å tone ned innsatsen, av frykt for å få krav om erstatning. Og da den kalde krigen frøs til på 1950-tallet så Forsvaret muligheten for at fangegraver i Nord-Norge ville utnyttes til spionasje for Sovjet. Derfor ble levningene flyttet fra graver der mange hadde navn og kors, til en anonym massegrav.

Okkupasjonen brakte norske institusjoner inn i en rekke tvangssituasjoner og dilemmaer. Forfatter Bjørn Westlie spør hvilke valg NSB og deres ledere hadde, hva gjorde de og burde flere blitt stilt til ansvar? Kun en i ledelsen ble arrestert og tiltalt. Saken ble henlagt, men vedkommende fikk ikke fortsette i NSB.

Hitler hadde storstilte planer for jernbaneutbygging i Norge, med forlengelse av både Sørlands- og Nordlandsbanen. Den siste skulle gå videre fra Fauske mot Narvik og Finnmark, for så å knyttes til nettet på den andre siden av grensen mot Russland bare Sovjetunionen var nedkjempet. Slik gikk det som kjent ikke.

Westlie har gjort en grundig jobb for å lete fram viktig historisk materiale, fra både skriftlige og muntlige kilder. Han skriver engasjert, leservennlig og veldokumentert om NSBs krigshistorie, og setter den inn i en sammenheng med nazistenes planer for et germansk storrike. Slik har han hentet fram igjen fangene som forsvant. Mange spor etter leirene finnes fortsatt, og kan bringes fram i dagen for å gi disse unge mennene en oppreising.

Se flere omtaler på vår samleside for bok, musikk og film

Annonse
Annonse