JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Samferdsels-historie

To nye mastergradsoppgaver innen samferdselshistorie ligger klare for interesserte historiestudenter.

ane.borrud@lomedia.no

På hjemmesiden til Universitetet i Oslo ligger to ferske mastergradsoppgaveprosjekt klare for historiestudenter som ønsker å forske på norsk samtidshistorie.

Det ene stiller spørsmålet: Hvem skal bygge, vedlikeholde og drifte veien? Oppgaven skal fokusere på sektorstriden og det politiske spillet om utbygging av veg og samferdsel, fra 1960-årene og fram til vegproduksjonen ble skilt ut fra Statens Vegvesen i 2003.

Det andre prosjektet skal sette yrkeslivet til den norske vegarbeideren i andre halvdel av 1900-tallet i sentrum.

Parallelt med dette har Statens vegvesen satt i gang en intervjurunde med tidligere ansatte.

– Tidligere hovedtillitsvalgt i Statens vegvesen, Jens Tveit Aga, og tidligere vegdirektør Olav Søfteland, kom med en forespørsel om å få skrevet historie om vegbyggerne forteller organisasjonsleder i forbundet, Kirsti Mandal.

Og Arbeidsmandsforbundet var interessert og tok kontakt med Statens vegvesen.

– Vi er interessert i å få nedtegnet historie generelt, og veg er en viktig del av forbundets historie. De tillitsvalgte innen veg var en pilar i vår organisasjon, sier Mandal.

Hun forteller at forbundet også ønsker å få belyst at tillitsvalgte i Statens vegvesen bidro politisk i samfunnsutviklingen innen samferdsel.

– Mange av de tillitsvalgte var aktive i lokal- og fylkespolitikken i tillegg til å være aktive tillitsvalgte på sin arbeidsplass. De jobbet ikke bare med å bedre egne lønns- og arbeidsforhold, men bidro i samfunnsutviklingen, avslutter hun.

Annonse
Annonse