JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Få fotlenkesonere fra fengsel

Elektronisk kontroll-koordinator Rune Berntsen i friomsorgen i Oslo vil ha flere overført fra fengsel til soning med elektronisk kontroll.

yngvil.mortensen@lomedia.no

– Det er færre som overføres fra fengsel til soning med elektronisk kontroll enn vi hadde håpet på. Bare 10-20 prosent av dem som soner med EK i Oslo og Akershus er overført fra fengsel, sier Rune Berntsen, som har bakgrunn som fengselsbetjent og sosionom.

– Kanskje handler det om manglende kunnskap om EK i fengslene, også på ledernivå. Det er en utfordring å få nødvendig kunnskap om EK ut i fengslene. Det er mange flere som kunne sonet de siste fire månedene av dommen sin med fotlenke, sier Berntsen.

Derfor har EK-teamet til Oslo friomsorgskontor vært på turné til fengslene i Oslo og Akershus, for å fortelle om EK og hvem som kvalifiserer til soning med fotlenke.

God vei ut

Berntsen mener det er en god måte å nærme seg det frie livet på, via den kontrollerte tilværelsen med fotlenke. De er ute i samfunnet og hjemme hos seg selv, men under regelmessig kontroll av kriminalomsorgen.

– Det viktigste er at den som soner ikke blir tatt ut av sin normale hverdag, og får mulighet til å beholde jobben på tross av en dom, som de før måtte ha sonet i fengsel.

Venter dobling

Oslo-kontoret har hatt EK siden starten i september 2008. I oktober i fjor ble EK innført også i Akershus, men gjennomføres av Oslo. De har fått seks nye stillinger etter utvidelsen, og 15 nye EK-plasser.

De kan ha 46 sonere til enhver tid, hittil har de gjennomsnittlig 35.

– Vi venter en dobling av antall saker, men tror ikke vi kan vente flere ansatte, sier han.

Arbeidshverdagen er allsidig. En og samme dag kan inneholde hjemmebesøk til domfelte for å ta av fotlenken og avslutte soningen, samtaler på kontoret, kontroller hjemme og på arbeidsstedet, behandling av nye søknader, og mye tid i bilen fra og til. Utvidelsen har betydd mer kjøring.

– Det betyr at vi må planlegge bedre og gjøre flere kontroller og samtaler av gangen.

Krevende

Berntsen mener det er en krevende straffegjennomføring for mange, fordi det betyr at folk må ta ansvar for seg selv. De må følge opp tidsskjema, være i sitt eget hjem der de selv kan åpne døren. Det kan være vanskelig for folk med rusproblemer.

– Selv om du er velorganisert og strukturert, er det krevende å måtte dra rett hjem fra jobb, organisere fem timers permisjon, og planlegge på minuttet.

– Fengsel er total frihetsberøvelse, men EK er fritidsberøvelse. Staten skal gå inn i ditt private hjem. Noen føler at det er krenkende.

Viktige samtaler

– I samtalene snakker vi om grunnen til at den domfelte er her, lovbruddet. Helse, rus, økonomi, nettverk. Hva er problemene? Hvordan kan vi prøve å løse det? Det skal sies at mange på EK har jobb, bolig et sosialt nettverk og ingen rusproblemer. Da skal heller ikke vi bidra til å konstruere problemer.

Annonse
Annonse