JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Kan ikke forby Høyre-politikk

De som ikke vil ha Høyre-politikk, kan bare la være å stemme Høyre.

helge.birkelund@anb.no

Det var statsminister Jens Stoltenberg enkle budskap da han talte til 240 tillitsvalgte i Unio fredag.

Han ga uttrykk for at riktig bruk av stemmeseddelen er løsningen både på problemet med konkurranseutsetting og pensjonsfloken i offentlig sektor.

– Vi kan ikke forby Høyre-politikk. Jeg har ikke tenkt tanken en gang, sa Jens Stoltenberg da han talte de topptillitsvalgte i landets nest største arbeidstakerorganisasjon med over 300.000 medlemmer.

– Men det går an å la være å bruke stemmeseddelen til Høyre. Hvis man vil hindre konkurranseutsetting av offentlig sektor er det den rette tingen å gjøre, oppfordret statsministeren.

– Les også: Privat omsorg ikke billigere

Statsministeren var vel vitende om at saken kom til å bli et tema da han innledet på Unio-konferansen.

Unio krever en ny lov som sikrer solid og trygg pensjon også til privat ansatte som utfører offentlige velferdsoppgaver. Dette aktualiseres gjennom en utstrakt konkurranseutsetting av offentlig sektor.

De rødgrønne er for samarbeid med privat sektor, og for private og ideelle organisasjoner, men advarer mot kommuner der Høyre og Fremskrittspartiet står for en massiv privatisering, hvor ansatte taper hundretusener av kroner.

– Det er dypt urettferdig mot mennesker som har jobbet lenge, men som taper penger på privatiseringen, sa statsministeren.

– De som jobber i offentlig sektor har dårligere lønn, men en langt bedre pensjon. De private som vinner anbudskampene gjør det blant annet fordi de betaler langt mindre i pensjonsutgifter, helt ned mot to prosent som er minimumskravet.

– Les også: Skremmer med de blåblå

Han brukte selv et eksempel på en kvinne som har 40 år med opptjent offentlig tjenestepensjon. Ved at arbeidsplassen blir privatisert, mister vedkommende i realiteten 20 år av denne opptjeningen, pluss at hun får privat tjenestepensjon resten av arbeidslivet.

– Altså skal tusener av ansatte bære kostnadene for at det offentlige skal tjene penger, sa Jens Stoltenberg til forsamlingen.

Unio-leder Anders Folkestad, som utfordret statsministeren på temaet før konferansen, kalte virkelighetsbeskrivelsen av risikoen ved konkurranseutsetting som veldig god.

Han var likevel ikke fornøyd med svaret. Han hadde håpet at statsministeren kunne kommet med tydeligere virkemidler mot sosial dumping.

– Les også: Erna frir til sykepleierne

Statsminister Jens Stoltenberg advarte mot et valgresultat som gir større forskjeller i Norge.

– Det går ikke an å kombinere den norske velferdsstaten med den amerikanske skattemodellen, sa statsministeren.

Offentlig sektor ble naturlig nok, med en Unio-forsamling, også et sentralt tema i den påfølgende partilederdebatten.

Frp-leder Siv Jensen innrømmet at mye er bra med det offentlige, men at det er behov for forbedringer:

– Det som i størst grad preger den offentlige sektor, er for dårlig ledelse. Det er ikke noe mål for oss å privatisere, men vi mener det kan øke mangfoldet og kvaliteten i tjenestene. (ANB)

Annonse
Annonse