JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ingen gullpensjon

Leder: I et moderne samfunn burde det ikke være behov for tjenestepensjonsordninger. Finansnæringen er naturligvis uenig, men den mest intelligente måten å håndtere folks pensjoner på er gjennom en bred kollektiv ordning som omfatter alle. Vi har skrevet det ved en rekke anledninger og gjentar det gjerne: En folketrygd på minst 66 prosent av inntekten hadde vært kostnadseffektiv, kjønnsnøytral og trygg. Den ville også sikret at folk kunne bytte arbeidsplass uten å ofre pensjon en tanke. Og den ville utjevnet sosiale forskjeller, skriver Svein-Yngve Madssen.
TEGNING: BÅRD SKARRA

TEGNING: BÅRD SKARRA

Bård Skarra

I LOs handlingsprogram slås det fast at «LO vil jobbe for at samlet pensjon ved 67 års alder minst skal være 66 prosent av tidligere lønn.» På kongressen ble det vedtatt at LO ønsker brede ordninger på tvers av enkeltbedrifter som gjør det enkelt å skifte jobb. Ordningene må være kjønnsnøytrale, de ansatte må sikres medbestemmelse også når det gjelder forvaltning av pensjonsmidlene. Og ordningene skal tariffestes.

Det er ikke vanskelig å finne sitater fra sentrale tillitsvalgte i LO og forbundene i privat sektor som argumenterer sterkt for brede og kostnadseffektive pensjonsordninger som er kjønnsnøytrale. På landsmøtet til Fellesforbundet i november 2015, slo avtroppende leder Arve Bakke fast at «for oss har det vore uhyre viktig å få på plass tjenestepensjonsordningar som vi og den enkelte kan ha meir styring over, og som kan bli meir effektivt forvalta slik at vi får meir pensjon for pengane».

For noen dager siden avsluttet Fellesforbundet og motparten Norsk Industri pensjonsutredningen de ble enige om å gjennomføre etter hovedoppgjøret 2014. Her var jobbskifte og medbestemmelsesrett over plassering og forvaltning av pengene, sentrale punkter. Hovedgrepet er at den enkelte arbeidstaker kan opprette en personlig pensjonskonto der man gis rett til selv å velge leverandør. Løsningen innfrir til en viss grad mobilitetskravet. Det betyr at du kan skifte arbeidsgiver i privat sektor uten at det berører pensjonen din utover at nivået arbeidsgiver betaler inn til din pensjon kan variere.

Finans Norge er positive. - Det er bra at noen tenker nytt, og forslaget har åpenbart store fordeler, var kommentaren til informasjonsdirektør Tom Staavi.
Fafo-forsker og pensjonsekspert Jon
Hippe mener forslaget bryter med mange av fagbevegelsens prinsipper.

Fellesforbundets forbundsstyremøte samlet seg tirsdag bak forslaget, men vedtok samtidig en rekke føringer som møter mye av kritikken. Det var helt nødvendig. For forslaget slik det først ble presentert var en gavepakke til finansnæringen og la føringer som strider mot LO-kongressens hovedmål. 

sym@lomedia.no

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse