JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lettere inn i arbeidsriket

Regjeringen vil forenkle praktiseringen av reglene for arbeidsinnvandring. – Den demografiske utviklingen tilsier at Norge vil trenge mer arbeidskraft fra utlandet, sier arbeidsminister Bjarne Håkon Hanssen.18.04.2008
23:52
16.12.2013 04:49

På en pressekonferanse i Kirkenes i dag, på skipsverftet Kimek, presenterte Hanssen regjeringens nye stortingsmelding om arbeidsinnvandring.

– Polen vil trolig ha en nedgang i befolkningen på 12 prosent i 2050. Det er ikke en selvfølge at polakkene vil komme til Norge for å jobbe i årene framover. Det vil bli en kamp om arbeidskraften i Europa.

Fritt arbeidsmarked i EU fra 2009

Neste måned vil ministeren legge fram en proposisjon til Stortinget om å innarbeide direktiv 2004/38/EF i norsk lov. Det dreier seg om EU-borgere og deres familie-medlemmers rett til å ferdes og oppholde seg fritt på medlemsstatenes område. Det vil si at alt som heter arbeidstillatelse i EU allerede skal forsvinne fra 1. januar 2009.

– Dette har allerede skjedd i EU, påpeker Hanssen.

– Og skal du komme deg ut av det, må du melde deg ut av EØS. Det er ikke noe jeg anbefaler.

Vil snakke med partene

Regjeringen vil også drøfte med partene i arbeidslivet om overgangsordningene for de 10 nye medlemslandene i EU kan avvikles fra 1. januar 2009 i stedet for 1. mai 2009.

– Dette er ikke avgjørende for meg, men det er mer praktisk å gjøre endringene fra nyttår enn midt i året, mente statsråden..

Ansettelse på dagen

Når det gjelder tredjelandsborgere, det vil si alle som bor i land utenfor EU, foreslår regjeringen å dele arbeidstakergruppene inn i fem kategorier. I flere av disse gruppene kan en arbeidsgiver ansette folk på dagen.

Høyt kvalifiserte spesialister og nøkkelpersonell: Disse defineres som personer som får tilbud om lønn over et visst nivå. Hanssen vil ikke si noe konkret om dette nivået, men antyder rundt 500-600.000 kroner. Denne gruppen kan begynne å jobbe med en gang. Søknad om arbeidstillatelse sendes i etterkant og vil bli godkjent.

Faglærte: Definisjonen av faglært er at vedkommende har utdanning eller kompetanse på videregående nivå, mener arbeids- og inkluderingsministeren. Han understreker at det ikke er mulig å sammenligne utdanningssystemene landene i mellom, men at en arbeidstaker må kunne dokumentere utdanning eller kompetanse utover grunnskolen.

– Vi må kontrollere at de som får jobb fra denne kategorien har fagkompetanse, sier Hanssen – i alle fall via stikkprøver.

Godkjenningsordning

Her legger regjeringen opp til en to-spors-modell, ut i fra en godkjenningsordning av bedrifter. Hvilke kriterier som skal legges til grunn for å godkjenne en bedrift, vil ministeren diskutere med partene i arbeidslivet.

Han viser til noen punkter som kan legges til grunn. For eksempel at bedriften er bundet av en landsomfattende tariffavtale, at den har en viss størrelse, er tilsluttet en arbeidsgiverforening som har attestert at bedriften har kollektive og individuelle avtaler i samsvar med norsk lov, eller at bedriften fyller vilkårene etter lov om offentlige anskaffelser.

Kortere behandlingstid

En godkjent bedrift vil kunne ansette arbeidstakere fra tredjeland på dagen, og får de samme vilkårene som i den første gruppen. En bedrift som ikke blir godkjent, må søke om arbeidstillatelse på vanlig måte, og regjeringen lover at behandlingstiden vil være maksimum fire uker.

Nyutdannede utlendinger: De som har tatt avsluttende utdanning i Norge vil få arbeids- og oppholdstillatelse i Norge i seks måneder mens de søker på jobber relatert til utdannelsen.

Sesongarbeidere: de må fortsatt ha arbeidstillatelse før de begynner å jobbe i Norge.

Ufaglærte: Det stilles ikke krav om kompetanse. Disse kan gis midlertidig tillatelse etter at departementet har gitt retningslinjer for hvilke geografiske områder eller næringsområder dette skal gjelde.

Knallhardt mot sosial dumping

– Vi må ikke være naive i forhold til utfordringer i norsk næringsliv, formanet arbeids- og inkluderingsministeren.

– Vi skal gjennomføre og videreutvikle regjeringens handlingsplan mot sosial dumping. Vi skal ruste opp arbeidstilsynet. Vi skal slå knallhardt ned på sosial dumping. Norske lønns- og arbeidsvilkår skal gjelde. Hele arbeidet vi nå gjør, er bygget på fundamentet å forebygge sosial dumping, legger han til og bemerker at det er svært dårlig rekrutteringspolitikk for bedriftene å håndtere utenlandsk arbeidskraft dårlig.

Utvidet adgang for russere

Det var ikke uten grunn at arbeids- og inkluderingsministeren hadde lagt pressekonferansen til Kirkenes. I stortingsmeldingen er det lagt stor vekt på satsing i nord-områdene.

Det er forslag om å utvide adgang for russere til å arbeide i Barents-regionen. I dag gjelder dette for fiskeindustrien, og regjeringen foreslår nå at dette skal gjelde alle bransjer i nord-områdene.

Servicekontor for utlendinger

Det skal opprettes et felles servicekontor i Kirkenes, etter modell av Servicesenteret for utenlandske arbeidstakere på Tøyen i Oslo. Det skal innføres endringer i visumpraksis og innreisekontroll ved grensepassering. Hanssen skal gå i forhandlinger med sine russiske kollegaer for å få til fri passering ved grensen mellom Norge og Russland uten visum for dem som bor i nordområdene.

Det blir ikke fri innvandring fra tredjeland. Det er praktiseringen av reglene som skal forenkles.

Positive russere

– Vi er veldig positive til dette, sier lederen av LO i Murmansk, Yury Savakov (FNPR - føderasjon av uavhengige fagforeninger i Russland). Han legger vekt på at dette kan gi spennende muligheter for russiske arbeidere til å bo hjemme og pendle til for eksempel Kirkenes. Det er 13 mil mellom Murmansk og Kirkenes. I dag er grensepassering en tidkrevende prosess.

– Det er ingen hemmelighet at de russiske arbeidsbetingelsene ikke er de beste, sier Savakov.

Norsk lønn

– Ved å arbeide i Norge kan russiske arbeidere få erfaringer fra arbeidslivet i Norge. Dette kan igjen få positive konsekvenser i Russland. En gjennomsnittslønn i Murmansk er i dag på rundt 20.000 rubler i måneden, om lag 4.500 kroner.

– Det er selvfølgelig en forutsetning at russiske arbeidere får de samme lønns- og arbeidsvilkår som sine norske kollegaer, fortsetter han. Og han regner med hjelp av norsk fagbevegelse dersom det viser seg at det blir tegn på sosial dumping.

Fornøyde arbeidsgivere

– Dette er utrolig bra, og vil lette hverdagen for oss, sier prosjektleder engineering ved skipsverftet Kimek, Trond Haukanes.

– Vi får mulighet til å hente fagfolk som vi har behov for, og skulle det oppstå problemer kan vi henvende oss til servicekontoret som skal opprettes her i byen.

Jobben må tas på gulvet, uansett

– Vi får ta dette som det kommer, sier Fellesforbundets klubbleder ved Kimek, Rainer Ingebrigtsen.

– Jobben mot sosial dumping må tas på gulvet uansett. Lønnsdumping skjer ved bruk av innleiefirma, og vi tillitsvalgte i bedrift og fagforening må sørge for at det ikke skjer.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
18.04.2008
23:52
16.12.2013 04:49Mest lest

Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.

Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.

Ida Bing og husleie.no

Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre

SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.

SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.

Jan Inge Haga

Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte

STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.

STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.

Lene Svenning

Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert

SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.

SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.

Aina Fladset

Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende

TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.

TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.

Paul S Amundsen

Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP

Ole Palmstrøm

Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger

– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.

– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.

Per Flakstad

Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie

Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.

Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.

Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen

Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata

Håvard Sæbø

Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor

Kjersti Stenseng

Kjersti Stenseng

Jan-Erik Østlie

Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer

(Illustrasjonsfoto)

(Illustrasjonsfoto)

pressefoto, WizzAir.com

Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet

Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.

Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.

Jan-Erik Østlie

Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen

Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.

Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.

Ida Bing

Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet

Tormod Ytrehus

Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter

Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.

Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.

Jan-Erik Østlie

Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet

Debatt

LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.

LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.

Jan-Erik Østlie

«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»

Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget

Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget

Sissel M. Rasmussen

Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden

Colourbox.com

Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb

 Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum

Jan-Erik Østlie

Sp lover norsk vaksineproduksjon

Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.

Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.

Lise Åserud / NTB

FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon


Flere saker