JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kulturprisen til Norway Cup

Det årlige Norway Cup i Oslo er mye mer enn en fotballturnering. I dag fikk NC LOs kulturpris, blant annet for sitt arbeid med global solidaritet og et fargerikt fellesskap.03.06.2008
11:33
16.12.2013 05:32

odd.arne.olafsen@lomedia.no

– Jeg er ydmyk og beæret. Ikke bare på vegne av Norway Cup, men også på vegne av norsk idrett, sa Norway Cup-«general» Frode Kyvåg da han på grunnlag av «verdens største fotballturnering» kunne motta LOs kulturpris, sammen med 86-årige (i dag) Rigmor Andresen, som har mer enn 60 års sammenhengende tillitsverv i det idrettslaget de begge representerer, Bækkelagets Sportsklubb. Kyvågs ydmykhet ble i kjent stil raskt avløst av det glødende engasjementet han er kjent for:

– Det var jaggu på tide, sa Kyvåg, som deretter både snakket om det verdigrunnlaget NC-virksomheten er tuftet på, det bidraget ikke minst fagbevegelsen har gitt gjennom årene. – Jeg er takknemlig for å ha fått lov til å jobbe med idrett, barn og ungdom gjennom så mange år, sa Kyvåg da han takket for prisen.

Norway Cup (NC) har gjennom sin 36-årige eksistens utviklet seg til å bli verdens største fotballturnering. I år ventes mer enn 30 000 spillere på over 1 500 lag fra vel 45 nasjoner til Ekebergsletta i Oslo i månedsskiftet juli/august.

Fotballturneringen er likevel så mye, mye mer. Gjennom alle år har et fargerikt fellesskap stått i sentrum, der det å samle barn og ungdom fra store deler av verden til fredelig sameksistens og gjensidig forståelse av hverandre, har vært høyt prioritert.

Så godt har NC lyktes med målet sitt at organisasjonen i 1999 fikk Ungdommens Fredspris for sitt arbeid med det fargerike fellesskapet. To år senere ble NC tildelt UNICEFs Ærespris. I 2001 vanket Hjelpestikkerprisen for NCs rolle som samfunnsinstitusjon og det betydelige sosiale og humanitære arbeidet.

Norway Cups tydeligste ansikt utad – Frode Kyvåg, som har jobbet på heltid siden 1976 med fotballturneringen og alle sideaktivitetene – ble selv tildelt Kongens fortjenestemedalje i gull i 2005. Bækkelagets Sportsklubbs tillitsvalgte gjennom mer enn 60 år, og fortsatt aktive Rigmor Andresen, ble i 2002 tildelt UEFA-prisen for sin frivillige innsats i sportsklubben og for NC-arrangementet. Tidligere i år ble hun også av det norske folk kåret til ”årets ildsjel”. Det var derfor helt naturlig at akkurat disse to i dag kunne ta imot LOs kulturpris på vegne av Norway Cup

– At det er LO som står bak denne prisen, får den til å henge veldig høyt for oss. Vi har i mange år samarbeidet med fagbevegelsen. Støtten derfra har betydd svært mye, sier en svært fornøyd Frode Kyvåg til FriFagbevegelse.no

Norway Cup ble en suksess helt fra starten i 1972. Det første året kom det 430 påmeldte lag til turneringen. Ikke bare var Norden representert, men hele sju europeiske nasjoner utenom Norge sendte til sammen 126 lag til Ekebergsletta i Oslo.

Blant mange milepæler må nevnes at entene var med fra dag én, fire år før Norges Fotballforbund anerkjente kvinnefotballen. I dag er ingen i tvil om at NC har bidratt til den utbredelsen kvinnefotballen har fått.

Den sosialpolitiske profilen har fått et beundringsverdig omfang. I 1979 fikk NC besøk av brasilianske Pequeninos fra Sao Paulo. Gatebarna fra slummen presenterte fotballkvaliteter som raskt gjorde dem til publikumsyndlinger. De har hatt med lag i utallige turneringer de senere årene også.

Det brasilianske besøket ga også som resultat at NC allerede på 80-tallet startet bistandsarbeid i Tanzania sammen med fotballforbundet. Det var et av de første idrettsprosjektene i den tredje verden og var rettet mot funksjonshemmede. I 1989 startet de et nytt prosjekt, MYSA (Mathare Youth Sports Association), i Kenya. Det begynte med 15-20 ungdommer fra slummen i Nairobi og er i dag en bevegelse på mer enn 15 000 ungdommer som i tillegg til fotballen også er involvert i kampen mot AIDS.

1995 er et helt spesielt år i NCs historie. Som en oppfølging av forhandlingene om den såkalte Oslo-avtalen, lyktes det arrangørene å få ett lag fra Palestina og ett fra Israel med i turneringen. Det er et av NCs stolteste øyeblikk da disse to lagene møttes i kamp på Ekebergsletta. Neste historiske barriere kom i 2003 da et sammensatt lag av 11 palestinske og ti israelske gutter i 12-14-årsalderen deltok i turneringen, et prosjekt i regi av Johann Olav Koss og hans Right to Play. Samme år deltok også for første gang et fotballag fra det krigsherjede Afghanistan.

NCs strategidokument oser av et grunnleggende verdisyn der kameratskap, globalt samarbeid og sameksistens skal stå sentralt. Verdisynet har gitt mange medspillere. Plan Norge, MOT, Landsforbundet mot stoffmisbruk, Stopp Volden, Kicking Aids Out, Røykfritt på sidelinja, SOS-barnebyer, Lions, Norges Røde Kors, Funksjonshemmedes Fellesforbund og Norsk Folkehjelp er noen av samarbeidspartnerne. Blant støttespillerne finner vi også Oslo kommune, NORAD, Norges Idrettsforbund, Norges Fotballforbund, Utenriksdepartementet, Helsedepartementet, Kultur- og kirkedepartementet og Sosialdepartementet.

Når årets Norway Cup sparkes i gang i uke 31 slår frivilligheten ut i full blomst. Det skal spilles cirka 4 000 kamper, og det krever minst 300 dommere, 30 observatører og omkring 1 600 funksjonærer. Cirka 700 mediefolk fra store deler av verden vil være på plass for å dekke fotballfesten. I tillegg vil turneringsperioden på vanlig måte være spekket med kulturinnslag for både store og små.

– Norway Cup representerer et kjempeløft for frivilligheten. Med utgangspunkt i en fotballfest, der de sammen med blant annet fagbevegelsen henter barn og unge som ellers ikke ville hatt muligheten til å delta, skaper de et fellesskap på globalt nivå. Uavhengig av alle barrierer får de møte, bli kjent med og øke forståelsen for hverandre. Norway Cup har også vært et foregangseksempel for jentefotballen og har et klart mål om fifty-fifty deltakelse. I tillegg til det fargerike fellesskapet er det det omfattende solidaritetsarbeidet de driver som gjør Norway Cup til en svært verdig prisvinner, sier LO-sekretær og leder av LOs kulturutvalg, Rita Lekang, til FriFagbevegelse.no

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
03.06.2008
11:33
16.12.2013 05:32Mest lest

Stein Inge Stølen

Selskap stjal lønn fra ansatte, men fikk likevel nye oppdrag av Postnord

Peder Gjersøe

De får ofte skylda når folk ikke rekker ferga. Cato fikk en pistol mot hodet

Emmie Olivia Kristiansen

– Det som skjer i SAS for tiden er uendelig trist, sier nestleder i flygerforening

Aslak Bodahl

Bedrift la ned hovedkontoret - alle ansatte bedt om å jobbe hjemmefra

Håvard Sæbø

– Erna Solbergs historiefortelling i denne saken er helt feil, sier tidligere LO-leder

KAN SMILE: De tillitsvalgte ved Ringnes-anlegget på Gjelleråsen utenfor Oslo er meget fornøyd med at Ringnes beholder distribusjonen av varene selv. Fra venstre Roar Ellingvåg, Rune Christensen, Anita Andersen, Erik Torkelsen og Leif Ritter.

KAN SMILE: De tillitsvalgte ved Ringnes-anlegget på Gjelleråsen utenfor Oslo er meget fornøyd med at Ringnes beholder distribusjonen av varene selv. Fra venstre Roar Ellingvåg, Rune Christensen, Anita Andersen, Erik Torkelsen og Leif Ritter.

Erlend Angelo

Sosial dumping, ropte Ringnes-ansatte. Nå er 200 arbeidsplasser reddet

Frank Holtschlag/nyebilder

Slik ble løsningen på kulturstreiken

Pavyzdžiui, Norvegijos Darbo inspekcija kontrolės metu tikrina, ar tinkami pastatyti pastoliai, ar darbuotojai aprūpinti tinkamomis saugos priemonėmis. (ILLUSTRASJONSFOTO)

Pavyzdžiui, Norvegijos Darbo inspekcija kontrolės metu tikrina, ar tinkami pastatyti pastoliai, ar darbuotojai aprūpinti tinkamomis saugos priemonėmis. (ILLUSTRASJONSFOTO)

Håvard Sæbø

Šiuos metodus Norvegijoje nesąžiningi darbdaviai naudoja norėdami išnaudoti užsienio darbuotojus

SLAVEMERKET: Sulis-medaljen eller «slavemerket» som det også ble kalt, var et merke gruvearbeiderne måtte bære rundt halsen.

SLAVEMERKET: Sulis-medaljen eller «slavemerket» som det også ble kalt, var et merke gruvearbeiderne måtte bære rundt halsen.

Stig-Audun Hansen / Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek

«Slavemerket» som reiste arbeiderkampen på Norges nest største arbeidsplass

Martin Guttormsen Slørdal

Brenna lover billigere barnehage: – Bare å glede seg til budsjettet

Roy Ervin Solstad

Avisbudene jobbet tusen ganger uten betaling. Nå har de vunnet i Arbeidsretten

STRAMMER TIL: Det er påbud, forbud, regler, standarder, offentlige anskaffelser og infrastruktur som skal dra det grønne skiftet fremover, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap).

STRAMMER TIL: Det er påbud, forbud, regler, standarder, offentlige anskaffelser og infrastruktur som skal dra det grønne skiftet fremover, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap).

Jan-Erik Østlie

Klimaministeren vil bygge ut mer vindkraft

Jan-Erik Østlie

Norge kan miste rundt 50.000 oljejobber. Men hvor er de nye, grønne arbeidsplassene?

LIKE TYDELEG SOM FØR? – Vi vil ha slutt på innleige som fortrenger faste tilsettingar, seier arbeidsminister Hadia Tajik (Ap), men vil ikkje seie om det kjem noka form for innleige-forbod.

LIKE TYDELEG SOM FØR? – Vi vil ha slutt på innleige som fortrenger faste tilsettingar, seier arbeidsminister Hadia Tajik (Ap), men vil ikkje seie om det kjem noka form for innleige-forbod.

Brian Cliff Olguin

Dette meinte Ap og Sp om innleige-forbod før valet. Og dette meiner dei no

Folk slutter og søker seg vekk og vi sliter med å rekruttere nye, sier Kim Olav Johansen, leder i EL og IT-klubben i Norske Skog, Skogn.

Folk slutter og søker seg vekk og vi sliter med å rekruttere nye, sier Kim Olav Johansen, leder i EL og IT-klubben i Norske Skog, Skogn.

Knut Viggen

Konflikt mellom ledelse og klubb i Norske Skog: – Vi sliter med å holde på folk

Fotomovimiento

Snart kan du booke et arbeidervennlig hotell til Spania-ferien

Debatt

Ole Palmstrøm

«Enda en arbeider som ikke kommer hjem fra jobb»

I GANG: Landstariffkonferansen på Lillehammer er i gang, foran forhandlingsleder Bjørn Fornes (t.v.), forbundsleder Jan Olav Andersen og forbundssekretær Geir Ove Kulseth.

I GANG: Landstariffkonferansen på Lillehammer er i gang, foran forhandlingsleder Bjørn Fornes (t.v.), forbundsleder Jan Olav Andersen og forbundssekretær Geir Ove Kulseth.

Knut Viggen

Nå finpusser elektrikerne kravene til neste års lønnsoppgjør

Kronikk

Nicolai Bod Helgesen / Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek

«Da arbeiderne streiket mot slavemerket», skriver Jonas Bals

Kommentar

Bjørn Dæhlie har flyttet fra Bø i Vesterålen.

Bjørn Dæhlie har flyttet fra Bø i Vesterålen.

Fredrik Hagen / NTB

«Kommunene må fratas friheten til å kunne senke formuesskatten lokalt»


Flere saker