Arbeidsrettssaker rett til værs
Stadig flere ansatte kjemper en innbitt kamp i retten for å beholde jobbene sine.
Domstolene registrerer en eksplosiv økning i antall arbeidsrettssaker på grunn av finanskrisen. En undersøkelse gjort av Domstoladministrasjonen viser at antall rettssaker som omhandler usaklig oppsigelse har økt med 85 prosent.
Første halvår i 2008 mottok domstolene 333 slike saker til behandling. De seks første månedene i år var antallet 616 saker, skriver Dagsavisen.
Åtte måneders helvete
Dagsavisen har snakket med flere oppsagte som har vært gjennom arbeidsrettssaker. Frykten for at konflikten med arbeidsgiver kan bli skjerpet gjør at ingen ønsket å stå fram med sin historie. «Marit» er en av de som har vært gjennom det hun selv kaller et helvete.
– Jeg kom på jobb og ble kalt inn til sjefen. Der fikk jeg beskjed om at jeg var oppsagt på dagen, med påstand om at jeg hadde brutt arbeidsreglementet. Livet raste, sier kvinnen som er i 30-årene og har små barn. Hun tok opp kampen, engasjerte advokat og vant saken i retten.
– De åtte månedene det tok før jeg fikk igjen jobben er de tyngste i livet mitt. Heldigvis valgte jeg å kjempe, men det har kostet. Og det fortsetter å koste etter at man kommer tilbake. Man blir redd for å si noe galt, og biter i seg mye mer enn tidligere, i frykt for å bli upopulær, sier «Marit».
Toppen av et isfjell
Dagsavisen har kontaktet domstoler, fagorganisasjoner og advokater med arbeidsrett som spesialitet. Alle registrerer en betydelig økning i antall arbeidsrettssaker. Samtidig tyder mye på at den dramatiske økningen kun er toppen av et isfjell målt i antall arbeidskonflikter.
– Vi har en klar økning i stillingsvernssaker nå sammenlignet med første del av 2000-tallet. Noe vi helt klart setter i sammenheng med finanskrisen og konjunktursvingningene, sier første nestleder i Fellesforbundet, Anders Skattkjær, til Dagsavisen.
Fellesforbundet registrerer størst økning i arbeidskonflikter innen industrirettede arbeidsplasser, men også innen andre områder som bygg, hotell- og restaurant, aviser og grafisk, ifølge Skattkjær. Han registrerer nå at flere arbeidsgivere utfordrer ansiennitetsprinsippet.
– Konfliktene dreier seg ofte om utvelgelsen av hvem som skal sies opp, altså tvister om ansiennitetsfravik. I andre tilfeller også om omfang av oppsigelsene. Arbeidsgiverne påberoper ansiennitetsavvik på grunn av påstand om manglende kompetanse, at eldre ikke har omstillingsevne, sier Skattkjær, som understreker at langt de fleste sakene løses uten rettslig behandling etter at fagforeningen og forbundet kobles inn.
Mange blir enige
Tendensen bekreftes av en av landets mest erfarne arbeidsrettsjurister, advokat Jan Tormod Dege, som nylig ga ut en ny bok om arbeidsrett hvor blant annet 1800 arbeidsrettsavgjørelser gjennomgås.
– Min erfaring er at hele ni av ti slike saker løses utenfor retten, sier Dege, som mener bedrifter lett kan føle det «legitimt» å bruke en finanskrise i et forsøk på å kvitte seg med medarbeidere de ikke er fornøyd med.
– Jeg tror årsaken til økningen vi ser i arbeidskonflikter nå er at bedriftene ventet for lenge med å gjennomføre tiltak. Bemanningsreduksjoner bør gjøres i gode tider, men i stedet venter bedriftene og handler når de dårlige tidene kommer. Det øker konfliktnivået fordi færre av dem som blir oppsagt har sjanse til å få ny jobb. Dermed ender flere saker i domstolene, sier Dege. (ANB)
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.
Lene Svenning
Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Sjåfør Monica får etterbetalt 82.000 kroner: – Det er ikke gøy å gå til sak, men det skal være lov å være syk
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.
Erlend Angelo
Permitteringer i vente i ytterligere 15 kommuner: – Det er dramatisk å stenge ned kjøpesentrene
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB
FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon
Det var under dette arbeidet dødsulykken skjedde på Metallco Aluminium i november 2017. Bildet er fra en video avdøde Sverre Aandahl lagde to år før ulykken der han dokumenterte arbeidet sitt. Hjullasteren til høyre i bilde har skuffa full av skrapmetall som den heller i kassa foran på det andre kjøretøyet. Dette kjøretøyet kjører så skuffa inn i smelteovnen, og metallet blir skjøvet inn i ovnen. Temperaturen i ovnen kan være opp mot 950 grader. Hvis en får vann i støpen, kan ovnen eksplodere. Det var det som skjedde, da ulykken inntraff.
Privat, skjermdump fra YouTube
Verneombud og ansatt døde etter eksplosjon på arbeidsplassen. Daglig leder dømt til fengsel
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen
Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden
Kronikk
De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.
Tormod Ytrehus
«Laksemilliardæren betaler Høyres valgkamp, men ikke lønn til sine polske ansatte»
Kommentar
Erna Solberg sa selv fra Stortingets talerstol at hun vet at krisen slår skjevt ut, skriver Tirild Rustand Halvorsen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
«Regjeringen snakker som om deres egen kompensasjonsordning er perfekt. Det er den ikke»
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
Hovedtillitsvalgt Gro-Irene Hobber Hansen
Brian Cliff Olguin
Opptil 45.000 kan bli permittert på Østlandet: – Det er trist, vi håper det ikke blir langvarig, sier tillitsvalgt
Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) mener at såkalte ostehøvelkutt ikke kan forklare hvorfor Danmark tester flere virusprøver for mutasjoner enn Norge.
Leif Martin Kirknes
Høie forsvarer budsjettkuttene i Folkehelseinstituttet (FHI)
BESKYTTER ARBEIDSPLASSER: Rune Mjelde (til venstre), hovedtillitsvalgt i Store Norske, og Svein Jonny Albrigtsen, leder av LO Svalbard, mener at det fortsatt kan hentes ut kull fra Gruve 7 på Svalbard selv om kullkraftverket i Longyearbyen legges ned.
Katharina Dale Håkonsen
Rune og Svein Jonny kjemper for arbeidsplassene i den siste norske kullgruva på Svalbard
FERDIG: Deni Taramov er ferdig for student for denne gang. Nå søker han jobber.
Marius Fiskum
Deni ble permittert uten dagpenger og så seg nødt til å slutte på studie: – Jeg følte på en skam
LO-advokat Atle Sønsteli Johansen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie