JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Venter ingen store overraskelser

Leder i EL & IT Forbundet, Hans O. Felix, tror ikke på de store overraskelsene når LOs representantskap møtes 21. februar. Oddsene er svært dårlige for et samordnet oppgjør.

Inn- og utleie og arbeidstid er sentrale tema for EL & IT Forbundet i årets hovedoppgjør. Kampen mot sosial dumping, for faste ansettelser og mot innføring av vikarbyrådirektivet har preget arbeidet i forbundet helt siden landsmøtet i fjor vår. Dette ble også ytterligere forankret gjennom enstemmige vedtak på forbundets tre landstariffkonferanser i fjor høst. Når det gjelder arbeidstid står blant annet bedre rotasjonsordninger for reisefolket som ett av de prioriterte kravene i år.

I godt selskap

Mandag 20. februar møtes lederne for 10 av de største LO-forbundene i LOs inntektspolitiske utvalg. Her har EL & IT vært representert ved forbundslederen helt siden Roar Flåthen overtok som LO-leder i 2007.

Dagen etter, tirsdag 21. februar, er det klart for LOs representantskap, der valg av oppgjørsform vil stå sentralt. På forhånd tyder alt på at det blir et forbundsvist oppgjør.

– Med forbehold om at vedtaket enda ikke er gjort, er det nok dårlige odds for et samordnet oppgjør, sier Hans O. Felix, som likevel tror på en viss samordningseffekt i et oppgjør der det fra før av er manet til moderasjon.

Reallønnsvekst

Medlemmene i EL & IT Forbundet krever reallønnsvekst og med en prisstigning på én prosent og en lønnsøkning på fire prosent i fjor ligger det allerede en slik vekst inne i det som betegnes som «overhenget». Og de store tilleggene kommer neppe sentralt.

– I forhold til oppgjørene i 2010 og 2011 vil mye være likt i 2012. Det som har endret seg er den globale finanskrisen. Det er tegn som tyder på at den vil slå raskere inn over Norge enn det vi regnet med bare for få måneder siden, og det kommer til å prege tariffoppgjøret i 2012, tror Felix.

Lokale oppgjør

Med fare for å skuffe dem som hadde ventet seg mer uttelling i hovedoppgjøret, er forbundslederen klar på at de største lønnstilleggene også i år må hentes ut i de lokale forhandlingene.

– Jeg tror de fleste av våre medlemmer er innforstått med at det må bli slik, sier Hans O. Felix.

Annonse
Annonse