– Ikke udemokratisk
LO-leder Gerd-Liv Valla avviser påstander om et udemokratisk LO og forsøk på kupp i sekretariatet i behandlingen av tjenestedirektivet. – De som sier det, kjenner ikke LO. Det var heller aldri meningen å konkludere i dag, understreker hun.
Etter halvannen times drøfting av tjenestedirektivet tok LO-sekretariatet i dag debatten til foreløpig orientering. Det vil bli en ny, men ikke endelig behandling i sekretariatet i et annet møte før jul, sannsynligvis mandag 4. desember. Men prosessen videre kan gå over flere måneder. Tjenestedirektivet tegner til å bli den tyngste og vanskeligste EU-saken for LO siden folkeavstemningen i 1994, ifølge Gerd-Liv Valla.
Grundig dokument
På en pressekonferanse etter møtet forklarte LO-lederen at det ute i organisasjonen og forbundene er blitt etterlyst et standpunkt i LO til tjenestedirektivet. Et 14 sider langt dokument fra LOs juridiske avdeling lå derfor til grunn for debatten i sekretariatet.
– Jeg reagerer når jeg hører at det står dårlig til med demokratiet i LO. Det kan ikke være udemokratisk å legge fram et så grundig dokument med forslag til vedtak. Vi må ha mest mulig kunnskap om en så viktig sak og vi har tid til å få det. Jeg ber om å bli trodd på det, understreket Valla.
Ingen kritikk
Ifølge LO-lederen var det ikke en eneste kritisk stemme under sekretariatsmøtet til hvordan saken er håndtert så langt. Det var heller aldri meningen å konkludere i saken i dag.
Torsdag kveld i forrige uke, etter at møtedokumentene var sendt ut, var hun i kontakt med forbundslederne Jan Davidsen i Fagforbundet og Turid Lilleheie i NTL. Begge er utenlands på reise og begge ønsket å uttale seg i prosessen. LO-ledelsen vil derfor ha dem med på den videre behandlingen som skal skje i flere ledd, ifølge Valla.
Venter på regjeringen
Et nytt og viktig moment i denne saken er at regjeringen sist fredag varslet en bred høringsrunde om tjenestedirektivet. Gerd-Liv Valla viser derfor til formuleringen fra innstillingen om at LO ser det som svært viktig å ha med seg regjeringens endelige analyser og gjennomgang av tjenestedirektivet.
LO-lederen har et avslappet forhold til om det blir representantskapet i LO eller ikke som skal behandle direktivsaken. Behandling i representantskapet er et sterkt krav fra kritikerne.
– Vi skal lytte til dem, men det er vanskelig å lytte til argumenter fra 2004 som ikke lenger er gyldige etter at direktivteksten er forandret. Kleiv Fiskvik tar feil i sine påstander om både utstasjoneringsdirektivet og tjenestedirektivet, sa hun.
SMS-kampanje
I helgen var det organiserte aksjoner for å sende SMS-meldinger til Valla om saken. At innstillingen nå er endret, skjer ikke på bakgrunn av alle meldingene, ifølge LO-lederen.
Hun understreker ennå en gang at LO-ledelsen ikke har hatt noe behov for å forskuttere denne saken, når det skal være en omfattende behandling videre.
Bedre forslag
– Jeg hørte i helga at jeg er veldig for dette direktivet. I 2004 var det et håpløst forslag, men det er blitt veldig mye bedre takket være fagbevegelsen i Europa, mente LO-lederen.
Ifølge Gerd-Liv Valla er det blitt klarere på hvilke tjenester som er unntatt fra direktivet og hvilke kontrollmuligheter som kan brukes. Det betyr ikke at LO er veldig fornøyd med alt. For eksempel er det et punkt som legger begrensninger på hvilke regler Norge kan ha som nasjon for helse og sosialtjenestene.
– For LO ville det vært enkelt å si at vi ikke er fornøyd med det og det punktet eller kreve bruka av reservasjonsretten. Men det har LO lite tradisjon for å gjøre. Og EØS-avtalen har vi selv ønsket oss, understreket hun.
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.
Lene Svenning
Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Sjåfør Monica får etterbetalt 82.000 kroner: – Det er ikke gøy å gå til sak, men det skal være lov å være syk
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB
FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.
Erlend Angelo
Permitteringer i vente i ytterligere 15 kommuner: – Det er dramatisk å stenge ned kjøpesentrene
Det var under dette arbeidet dødsulykken skjedde på Metallco Aluminium i november 2017. Bildet er fra en video avdøde Sverre Aandahl lagde to år før ulykken der han dokumenterte arbeidet sitt. Hjullasteren til høyre i bilde har skuffa full av skrapmetall som den heller i kassa foran på det andre kjøretøyet. Dette kjøretøyet kjører så skuffa inn i smelteovnen, og metallet blir skjøvet inn i ovnen. Temperaturen i ovnen kan være opp mot 950 grader. Hvis en får vann i støpen, kan ovnen eksplodere. Det var det som skjedde, da ulykken inntraff.
Privat, skjermdump fra YouTube
Verneombud og ansatt døde etter eksplosjon på arbeidsplassen. Daglig leder dømt til fengsel
UTSATT: Tall fra Folkehelseinstituttet viser at siste halvår i fjor var det ansatte i serveringsbransjen den yrkesgruppa med mest koronasmitte. (Illustrasjonsfoto)
colourbox.com
Smittet på jobb: 611 har søkt Nav om å få covid-19 godkjent som yrkessykdom
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen
Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden
Kronikk
De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.
Tormod Ytrehus
«Laksemilliardæren betaler Høyres valgkamp, men ikke lønn til sine polske ansatte»
Hovedtillitsvalgt Gro-Irene Hobber Hansen
Brian Cliff Olguin
Opptil 45.000 kan bli permittert på Østlandet: – Det er trist, vi håper det ikke blir langvarig, sier tillitsvalgt
Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) mener at såkalte ostehøvelkutt ikke kan forklare hvorfor Danmark tester flere virusprøver for mutasjoner enn Norge.
Leif Martin Kirknes
Høie forsvarer budsjettkuttene i Folkehelseinstituttet (FHI)
LO-advokat Atle Sønsteli Johansen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Skal det være to eller 14 dagers varslingsfrist for permitteringer? LO-advokatene svarer
Kommentar
Erna Solberg sa selv fra Stortingets talerstol at hun vet at krisen slår skjevt ut, skriver Tirild Rustand Halvorsen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
«Regjeringen snakker som om deres egen kompensasjonsordning er perfekt. Det er den ikke»
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
KLAR TALE: – Det burde hete nødundervisning, som de kaller det i Danmark, for det er det det er – ikke skole, sier Henriette Sofie Selnæs. Hun mener vårens eksamener bør droppes.
Sissel M. Rasmussen