JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Har poeng med kritikk

Viseadmiral Jan Reksten har et klart poeng med sitt utspill om at Norges militære nærvær i Afghanistan ikke bidrar til gjenoppbyggingen.

Det mener flere forskere. Reksten, som fredag sa takk for seg etter 40 år i Forsvaret, mener Norge kunne ha bidratt mer til fred og gjenoppbygging ved å bruke ressursene på en annen måte i Afghanistan.

Norge har i dag rundt 400 soldater i Afghanistan, de fleste stasjonert i den relativt rolige Faryab-provinsen nordøst i landet.

Afghanistan begynte som et rent militært oppdrag, men ting har ikke gått som planlagt. Nå er situasjonen verre enn på lenge, sier Reksten til TV 2.

– Har et poeng

– Han har et poeng med at en styrking av utviklingsinnsatsen definitivt er viktig i Afghanistan. Forsvaret er nok veldig klare på de store utfordringene, men det er nytt at slike tanker luftes offentlig, sier forsker Arne Strand ved Chr. Michelsen Institutt til NTB.

Også forsker og sosiolog Kristian Berg Harpviken ved Institutt for fredsforskning lytter interessert til Rekstens utsagn. Begge de to mener Rekstens utspill bør løftes opp på et overordnet og internasjonalt nivå.

– Han har et poeng, men når det gjelder Norges bidrag, er den triste sannheten at det ikke er veldig mange soldater det er snakk om. I en operasjon bestående av 65.000 soldater er det ikke tvil om at ett av hovedproblemene ligger i koordinering. Spørsmålet er om enda flere soldater er svaret, sier Harpviken til NTB.

– Burde vært omvendt

Reksten mener det ikke vil være mulig å løse «Afghanistan-problemet» uten å øke den sivile innsatsen betydelig.

– I dag har vi en situasjon i Faryab der vi har 400 militære og en håndfull sivile, under ti. Det burde nesten ha vært omvendt, sier Reksten. Hans tankekors i Afghanistan er at det store militære innslaget ikke bidrar vesentlig til å bygge opp samfunnet.

USAs president Barack Obama har varslet militær opptrapping med mellom 20 og 30.000 soldater i landet, men også i Washington stilles spørsmålet om dette virkelig er rett medisin, forteller Kristian Berg Harpviken.

– Jeg er ikke i tvil om at man har denne debatten også i den nye administrasjonen i Washington. Jeg tror faktisk det er ganske åpent hva USA kommer til å foreta seg i Afghanistan, mener Harpviken.

Jan Reksten sier han ser med bekymring på utviklingen i Afghanistan, der Taliban er på kraftig frammarsj, sju år etter at de ble styrtet av en USA-ledet styrke. Ifølge Harpviken er ikke Taliban nødvendigvis mer populære nå enn for sju år siden, men at Taliban indirekte tjener på en svak regjering og et stadig mindre populært militært nærvær, er det liten tvil om.

Splittet

Den rødgrønne regjeringen er splittet i synet på Norges innsats i Afghanistan. SV vil hente soldatene hjem, men Ap sier nei.

– Selv om politikken for denne perioden ligger fast, så må kortene legges på nytt i neste periode. Da mener vi at det er nødvendig å trekke de norske styrkene ut, fordi den opptrappingen av NATOs krigføring som nå skjer, fører ikke til fred men bare til mer krig i Afghanistan, sier SVs stortingsrepresentant Heikki Holmås til TV 2.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre er ikke enig.

– Det er ikke planlagt noen betydelige endringer i det norske nærværet, sier Støre. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse