JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Uenige om det meste

Per Sandberg påsto at ”Fremskrittspartiet er arbeidstakernes beste venn” da han møtte Fellesforbundets Kjell Bjørndalen. Det ble med påstanden. De snakker med hverandre, men er uenige om det meste.

Fellesforbundets leder Kjell Bjørndalen forsikret Sandberg at forbundet er interessert i en dialog.

– Det er alltid bra at folk snakker med hverandre, men du har et høyt ambisjonsnivå hvis du mener at vi kan bli enige om de mest sentrale spørsmålene. Forskjellene mellom oss er nok betydelige, sa Bjørndalen da han besøkte Frps partikontor i dag.

– At du skal ha troverdighet betinger at du gjør en god jobb i programkomiteen, understreket forbundslederen.

Svarene som Fremskrittspartiets 1. nestformann ga på Bjørndalens mye omtalte fem spørsmål viser nok at de to står et godt stykke fra hverandre når det gjelder organiseringen av arbeidslivet.

1. Vil Frp beholde arbeidsmiljøloven slik den er i dag?

Frp er for dagens lov, er svaret. Men den skal liberaliseres, understreket Sandberg. Forbundsleder Bjørndalen så nokså overrasket ut da han hørte svaret.

Frp vil beholde de grunnleggende arbeidstakerrettighetene innen helse, miljø og sikkerhet, likedan streike- og lockoutretten. Men: partiet vil fjerne rettslige hindre for privat arbeidsformidling og utleie av arbeidskraft. Partiet vil altså ha mer av midlertidige ansettelser, mente Sandberg.

– Unge arbeidstakere må få lov å prøve seg i arbeidslivet og vise at de duger.

Hvorfor de ikke skal kunne gjøre det i en fast stilling, svarte han ikke på.

Arbeidstidsordninger skal kunne avtales lokalt og friere enn i dag.

2. Vil Frp garantere retten til sentrale tariffavtaler?

Partiet forholder seg til inngåtte avtaler i arbeidslivet, understreket Sandberg. Det er en myte, mener han, at Frp ønsker at hver enkelt arbeidstaker skal inn til sjefen for å forhandle om lønna si.

– Vi vil ikke avskaffe sentrale tariffavtaler, men vi vil at de skal bety mindre – til fordel for lokale avtaler i bedriftene. Avtaler som tar hensyn til situasjonen i den enkelte bedrift, sa nestformannen.

Det fikk Kjell Bjørndalen til å svare slik:

– Det ser ut til at dere er på gli i dette spørsmålet, men jeg vil ikke stikke under en stol at du forvirrer meg noe. Jeg er ikke imponert over svaret.

Sentral avtale er bærebjelken

Forbundslederen poengterte sterkt at Fellesforbundet ikke vil akseptere en svekkelse av verken sentrale tariffavtaler eller Hovedavtalen, fagbevegelsens ”bibel”.

– Sentrale avtaler har i 100 år vært det bærende fundamentet for velferdsutviklingen. Systemet med sentrale tariffavtaler har båret så store frykter at det er vel verdt å ta vare på.

Uenige var de to også om utformingen av Hovedavtalen. Per Sandberg så for seg at den strippes for en del temaområder, at den gjøres mye enklere. Hvordan, kunne han ikke svare på, men håpet på en dialog om dette med nettopp fagbevegelsen.

3. Vil Frp gå inn for arbeidstakernes rett til full lønn under sykdom?

Frp har ikke til hensikt å endre den inngåtte sykelønnsordningen. Men: hvis ikke partene i arbeidslivet i fellesskap greier å få ned sykelønnsutgiftene, må sentrale myndigheter vurdere endringer, svarte Sandberg. Akkurat som den sittende regjeringen har prøvd seg på, sa Frps nestformann med henvisning til bråket i fjor.

Endringer Sandberg og Frp tenker på, er for eksempel karensdager for arbeidstakerne – altså dager uten lønn ved sykdom.

4. Vil Frp gjøre om sitt standpunkt om nei til fradragsrett for fagforeningskontingent over skatteseddelen?

Nei. Frp ønsker likebehandling av alle arbeidstakere, uansett om de betaler fagforeningskontingent eller ikke. Prinsippet om fradrag for noen grupper bryter med organisasjonsfriheten, mener Sandberg og Fremskrittspartiet.

– Hvis vi gir fradrag for fagforeningskontingent, bør vi også gi fradrag for bidrag til andre organisasjoner – som for eksempel Røde Kors, mente Sandberg før han henviste til at Frps skattepolitikk ville gi ”norske arbeidstakere vesentlig større fordeler enn verdien av fradraget”.

5. Vil Frp endre sitt syn og gå inn for at tillitsvalgte skal få innsynsrett i de ansattes lønns- og arbeidsforhold hos underleverandører og utleiebedrifter?

Nei, det vil Frp ikke, var svaret på Fellesforbundets siste spørsmål. Fremskrittspartiet mener at det er en statlig oppgave å føre tilsyn med lønns- og arbeidsforhold.

Dette er en blåkopi av det arbeidsgiverorganisasjonen NHO forfektet under høringen på Stortinget for to uker siden.

Annonse
Annonse