JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Lønnsomt med norsk vindkraft

Et godt kommersielt prosjekt, sier Bård Mikkelsen om vindkraftutbygging i Storbritannia.

Mikkelsen er konsernsjef i Statkraft, som skal bygge vindmølleparken Sheringham Shoal sammen med StatoilHydro.

Gode rammebetingelser for utbygging av vindkraftverk til havs er grunnen til at Statkraft er gått inn i StatoilHydros prosjekt om å bygge Storbritannias fjerde største vindkraftpark om lag 20 kilometer fra kysten i Norfolk i Øst-England.

Vindmølleparken til havs der Statkraft og StatoilHydro eier halvdelen hver, skal stå ferdig i 2011 og produsere 1,1 TWh i året, noe som tilsvarer energiforbruket til 220.000 britiske husholdninger.

Det som skaper lønnsomhetsoptimisme hos Mikkelsen og konsernsjef Helge Lund i Statoil, er vissheten om at behovet for energi i Europa vil øke. Strengere krav om CO2-fri energiproduksjon og høye energipriser i årene framover vil også skape et godt marked for fornybar energi i Europa i årene framover.

– Det er attraktive betingelser for investeringer i vindkraft i Storbritannia, sa konsernsjef Helge Lund da utbyggingsplanene ble lagt fram i Oslo onsdag.

Grønne sertifikater

Av de såkalte rammebetingelsene understreket de to konsernsjefene at Storbritannia har ferdig lov og konsesjonsregler for vindkraftutbygging, og lisenssystemet i landet er oversiktlig.

Men ikke minst viktig for Statkrafts og StatoilHydros største vindkraftsatsing til nå, er at Storbritannia har en finansieringsordning og et marked for fornybar energi basert på strømsertifikater, eller såkalt grønne sertifikater.

Grønne sertifikater er en finansieringsordning for utbygging av fornybare energiformer. Ordningen er markedsbasert, i motsetning til dagens norske støtteordninger.

Et grønt sertifikat kan sammenlignes med et verdipapir som beviser (sertifiserer) at en viss mengde fornybar energi er produsert. Sertifikatene kan omsettes og dermed gi ekstrainntekter til produsentene.

Forhandlingsbrudd

Under presentasjonen onsdag erkjente Helge Lund at ordningen med grønne sertifikater i Storbritannia har vært viktig for vindmølleprosjektet utenfor kysten av Norfolk. Han nevnte en sertifikatpris som tilsvarer 50 øre per kilowattime i Storbritannia, og at en tilsvarende pris i Norge burde være på 1 krone per kilowattime for å skape interesse hos investorer.

Bård Mikkelsen ga også i denne sammenheng uttrykk for at Norge burde ha et markedsbasert system for fornybar energi basert på grønne sertifikater.

Statkraft er stor på vannkraft i Sverige og er også inne i vindkraft sammen med svenske partnere i nabolandet, opplyser Mikkelsen.

Grønne sertifikater ble innført i Sverige i 2005. Det var forhandlinger med Norge om et felles grønt sertifikatmarked fra 2007, men forhandlingene brøt sammen.

Har foreslått lov

Med bedre rammebetingelser bør det ligge til rette for investeringer i vindmøllekraftverk til havs også her i landet, mener Lund. Men på pressekonferansen onsdag ville han ikke gi noe direkte svar på om han mener Norge er en sinke i vindkraftutbygging til havs.

I midten av februar i år la olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) fram et lovforslag som skal regulere utbygging og produksjon av fornybar kraft til havs i Norge. Det er meningen at Stortinget skal behandle lovforslaget før sommerferien. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse