JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil presse fram oljeboring i nord

Høyre-leder Erna Solberg presser Venstre og vil ha fortgang i olje- og gassvirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen.

– For meg er det viktig at vi framover har høy takt i aktivitetsnivået på letevirksomheten på norsk sokkel. Vi kommer til å få en fallende oljeproduksjon, og Europa har behov for gass. De mest lovende områdene ligger utenfor Lofoten, Vesterålen og Troms, sier Høyre-leder Erna Solberg til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Hun gjør det klart at denne saken blir viktig for Høyre på helgens landsmøte, og dermed også i eventuelle regjeringsforhandlinger med andre borgerlige partier etter høstens stortingsvalg. Erna Solberg mener Høyre har et godt forhandlingskort.

Venstre sier nei

Problemet er bare at Venstre har stilt ultimatum på denne saken. Venstre-leder Lars Sponheim har slått fast at partiet hans ikke vil være med i en regjering som åpner for olje- og gassvirksomhet utenfor de omstridte områdene utenfor Lofoten og Vesterålen.

– Hva sier du til dette ufravikelige kravet fra Sponheim?

– Det må vi i så fall forhandle og snakke om på det tidspunktet det blir aktuelt. Jeg mener at vi skal ta miljømessige hensyn. På den annen side synes jeg det er veldig teknologipessimistisk ikke engang å være villig til å vurdere om det kan være mulig å få til en miljømessig forsvarlig utvikling på noen av disse områdene, selv med oljeproduksjon, sier Solberg.

Venstre må velge

– Så dersom Sponheim sier tvert nei så må Venstre velge å stå utenfor en borgerlig regjering?

– Jeg har tenkt å invitere folk til å forhandle og snakke, og så må Sponheim selv velge om det vi kommer opp med til slutt gir grunnlag for en borgerlig regjering. Jeg har ikke tenkt å bruke denne valgkampen til å si nei til forskjellige partiers ultimative krav.

– Men Høyre har kritisert Ap for ikke å ta stilling før valget i denne omstridte saken?

– Det synes jeg er en helt annen sak. Ap har latt være å ta stilling. Ap vil da måtte gå inn i forhandlinger om en Soria Moria 2-eklæring med to partier som har tatt stilling. Hvor er forhandlingskortene deres da? Vi i Høyre har derimot et forhandlingskort for oljeboring i nord, vi, sier Erna Solberg med et smil om munnen.

Bastant Sponheim

På den annen side er Venstre-leder Lars Sponheim krystallklar på sitt ultimatum til eventuelle samarbeidspartnere.

– Jeg har sagt at vi kan forhandle om alt i en regjeringsplattform, men det er ett unntak: Vi sitter ikke i en regjering som administrerer olje- og gassvirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen i fireårsperioden, sier Sponheim.

– De som inviterer oss til regjeringssamtaler de må godta det utgangspunktet.

– Så dette er det ikke noen vits for Erna Solberg å snakke videre med deg om?

– Helt rett, slår Sponheim fast. (ANB)

Annonse
Annonse