JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sterk vilje til å forsvare tjenestepensjonen

Ute er det stor streikevilje for å forsvare tjenestepensjonen og AFP, fastslår Lill Sæther.

11. mars ble det lagt fram en rapport fra et partsammensatt utvalg som har jobbet med forslag til hvordan offentlig tjenestepensjon kan tilpasses pensjonsreformen. Utvalget ble nedsatt som resultat av fjorårets tariffavtale. Det samme gjelder det faktum at det skal gjennomføres uravstemning og at vi har streikerett i årets oppgjør. Utvalget har presentert fire modeller eller prinsipper for pensjon. Bare en av disse kan sies å være i overensstemmelse med stortingsforliket fra 2005 som sier: «Tjenestepensjon tilsvarende 2/3 av sluttlønn i offentlig sektor (bruttoordninger) videreføres».

Det har blitt sagt at vi ikke kan ta omkamp på pensjonsreformen, men det har de i utvalget gjort som har insistert på å fremme tre modeller klart i strid med stortingsforliket.

De fire hovedsammenslutningene, LO Stat, YS stat, UNIO og Akademikerne, har gått sammen og fremmet en versjon av den fjerde modellen; en modifisert bruttoordning.

Men alle de framlagte modellene bygger på det såkalte nøytralitetsprinsippet som vil si at går man av tidlig, blir den årlige pensjonen lav resten av livet. Men orker man eller har man en jobb man kan stå i lenger, blir pensjonen desto høyere. Det vil si hard straff for de med slitsomme jobber som må gå av tidlig og belønning for de med mindre slitsomme jobber som kan tenke seg å jobbe lenge. At nøytralitetsprinsippet innføres er i tråd med andre del av stortingsforliket som sier at «… de offentlige tjenestepensjonene (må) tilpasses den nye folketrygdmodellen.»

Det er dannet enn aksjon blant tillitsvalgte og medlemmer i ulike fagforeninger i offentlig sektor, Forsvarpensjon.no, og aksjonens krav er blant annet.

Jeg har vært mye ute i min landsforenings organisasjonsledd det siste tre kvart året og snakket om pensjon. Jeg opplever et stort engasjement og en uttalt vilje til å streike for å forsvare AFP-ordningen og våre tjenestepensjoner minst på dagens nivå.

Annonse
Annonse