JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Savner politisk engasjement for likelønn

– Hvorfor snakker nesten ingen om likelønn? Det er ingen som går på barrikadene for denne saken. Forbundsleder Turid Lilleheie er oppgitt.

anne.grete@lomedia.no

På LO-kongressen i forrige uke oppfordret hun LO-leder Roar Flåthen og statsminister Jens Stoltenberg til å ta opp hansken etter Gro Harlem Brundtland.

– Brundtland var likestillingsdronningen. Nå ønsker jeg meg to likestillingskonger - Roar og Jens!

Vinnersak.

Lilleheie ber de rødgrønne partiene om å prioritere likelønnsspørsmålet i neste stortingsperiode, og henviser til høstens valgkamp.

– Å gi kvinner bedre uttelling for den jobben de gjør, er ikke bare et rettferdig grep. Det kan også være smart for de rødgrønne partiene. Det kan bli en vinnersak, sier hun.

Lilleheie brenner for likelønnssaken. Hun mener at forslaget til Likelønnskommisjonen, om en ekstrapott på tre milliarder kroner over statsbudsjettet til kvinnedominerte grupper, burde være et minimum skal målet om lik lønn for arbeid av lik verdi nås.

Hun minner om at det fortsatt er en påviselig lønnsforskjell på 15 prosent mellom kvinner og menn, og at dette har vært en stabil urettferdighet i 20 år.

Ta kvinner på alvor.

Lilleheie sier at likelønnsspørsmålet er viktig for kvinner i fagbevegelsen.

– Og vi er mange. Halvparten av LOs 867 000 medlemmer er kvinner.

Lilleheie opplyser at ved stortingsvalget i 2005 stemte 75 prosent av LO-medlemmene rødgrønt.

– Det sier seg selv at en regjering som ber om fornyet tillit må ta kvinnelige arbeidstakere på alvor og sette likestilling i arbeidslivet høyt på agendaen, fastslår hun.

Lilleheie tror spørsmålet om likestilling og likelønn er litt kjønnsbetinget. Derfor må kvinner bli mye mer offensive.

– Det virker så defensivt. Hvor er damene? Hvor er de kvinnelige journalistene? Lilleheie er opprørt.

Lønnstapere.

Kvinner i offentlig sektor er lønnstaperne. Det ble grundig dokumentert av Likelønnskommisjonen.

– Et lønnsløft i offentlig sektor, hvor kvinner er i stort flertall, vil være et solid bidrag til likelønn, fastslår Lilleheie. Hun legger til:

– Men dessverre er det slik i staten, at når det er nedgangstider skal vi stå fram som et godt eksempel og kreve lite. Når det er oppgangstider, må vi vise måtehold, sier hun. Lilleheie framholder at likelønn også handler om avlønningen av langtidsutdannede kvinner.

– I dag har vi uakseptabel stor lønnsforskjell mellom høyt utdannede funksjonærer i offentlig og privat sektor, sier hun. Langtidsutdannede kvinner som gjør et viktig arbeid for stat og kommune, må ikke glemmes i likelønnskampen, sier hun.

Hun forklarer at fordelingen av en eventuell likelønnspott derfor må balansere flere hensyn på en god måte.

SV vil ha pott.

Finansminister og partileder Kristin Halvorsen (SV) er enig med Lilleheie. I sin tale til kongressen fastslo hun at tålmodigheten begynner å ta slutt når det gjelder å nå målet om likelønn.

– Det går altfor seint. Vi i SV mener vi bør ha en likelønnspott for å ta ekstraordinære grep for å heve kvinnelønna. Vi mener likelønn og lavlønn henger sammen, hevdet hun.

LO-leder Roar Flåthen er også litt på gli.

– Rammene for offentlig sektor kan økes for å gi kvinnegrupper i LO, som har blitt liggende etter i lønnsutviklingen, et noe større tillegg, framholdt han under sin åpningstale til kongressen. Han la til:

– Ulik lønn er utrettferdig – uansett hvor den finnes!

Store forventninger.

Også Stoltenberg kom Lilleheie litt i møte.

– Vi skal jobbe videre med likelønns- og lavlønnsproblematikken. Men skal noen grupper vokse mer enn andre, forutsetter det at andre grupper må akseptere at noen vokser raskere, sa han fra kongressens talerstol.

Lilleheie avslutter med å si at hun ennå ikke har gitt opp å få politikerne på banen.

– Jeg har store forventninger til at SV, Arbeiderpartiet og Senterpartiet vil gjøre felles sak, og vise vilje til å sette penger bak slagordene om likestilling og likelønn, sier hun.

Annonse

Flere saker

Annonse